Dodaj do ulubionych

Sprawdzony przepis na pizzę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:16
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:18
      Podajcie proszę przepis chcę zrobić ją na obiad jutro. Dzięki.
      • Gość: Agusia Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.04, 21:04
        Ja robiłam w sobotę wg tego przepisu:
        -1/2 kg mąki
        -1 paczka suchych drożdży drOetker najlepiej
        -1 szklanka ciepłej wody
        -łyżeczka soli
        -łyżeczka cukru
        -3 łyżki oliwy
        -łyżeczka ulubionych ziółek suszonych
        Najpierw mieszasz suche składniki ze sobą później dodajesz wodę z oliwą i
        wyrabiasz gładkie ciasto. Odstawiasz do wyrośnięcia. Mieszasz, żeby
        napowietrzyć - można to powtórzyć jeszcze ze dwa razy, dzielisz na posmarowane
        tłuszczem blaszki i znów do wyrośnięcia. Żeby nie wyschło już w tym momencie
        smaruję sosem pomidorowym. Po wyrośnięciu dodatki i do pieca na ok. 20 minut w
        220 stopniach. Ja ser dodaję na 5 minut przed końcem.
        A przepisów na pizzę to pewnie tyle ile jej smakoszy i wykonawców. Ja wg tego
        robiłam pierwszy raz i była pyszna. Jeśli masz świeże drożdże to musisz zrobić
        zaczyn. Opakowanie tych O'etkera odpowiada 25g świeżych.
        • Gość: Agnieszka Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 21:30
          Dzięki Aguś! Właśnie mam suche drożdże drOetcera, wiec przepis podpasował mi
          wysmienicie.
          Jutro ją zrobię i dam ci znać jak wyszła.
          P.S. A jak długo musi ciasto wyrastać?
          • Gość: Agusia Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.04, 10:34
            U mnie to było ok. 20 minut, ale to zależy od temp. pomieszczenia - akurat bylo
            ciepło, bo piekłam ciasteczka. Gdyby Ci się bardzo spieszyło - czego przy pizzy
            nie zalecam - wstaw do piekarnika włączonego na 80 C - ja tak robię z
            chlebkiem;)
            • Gość: Agnieszka Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 18:54
              Pizza wyszła suuuper !!!
              Mi i mojemu mężowi bardzo smakowała. Mogłam moze troszkę krócej ja piec, bo
              była rumiana, ale nie przypalona :)
              Bardzo Ci dziękuję za przepis na pewno jeszcze nie raz sie przyda. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka