Gość: Aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:16 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:18 Podajcie proszę przepis chcę zrobić ją na obiad jutro. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.04, 21:04 Ja robiłam w sobotę wg tego przepisu: -1/2 kg mąki -1 paczka suchych drożdży drOetker najlepiej -1 szklanka ciepłej wody -łyżeczka soli -łyżeczka cukru -3 łyżki oliwy -łyżeczka ulubionych ziółek suszonych Najpierw mieszasz suche składniki ze sobą później dodajesz wodę z oliwą i wyrabiasz gładkie ciasto. Odstawiasz do wyrośnięcia. Mieszasz, żeby napowietrzyć - można to powtórzyć jeszcze ze dwa razy, dzielisz na posmarowane tłuszczem blaszki i znów do wyrośnięcia. Żeby nie wyschło już w tym momencie smaruję sosem pomidorowym. Po wyrośnięciu dodatki i do pieca na ok. 20 minut w 220 stopniach. Ja ser dodaję na 5 minut przed końcem. A przepisów na pizzę to pewnie tyle ile jej smakoszy i wykonawców. Ja wg tego robiłam pierwszy raz i była pyszna. Jeśli masz świeże drożdże to musisz zrobić zaczyn. Opakowanie tych O'etkera odpowiada 25g świeżych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 21:30 Dzięki Aguś! Właśnie mam suche drożdże drOetcera, wiec przepis podpasował mi wysmienicie. Jutro ją zrobię i dam ci znać jak wyszła. P.S. A jak długo musi ciasto wyrastać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.04, 10:34 U mnie to było ok. 20 minut, ale to zależy od temp. pomieszczenia - akurat bylo ciepło, bo piekłam ciasteczka. Gdyby Ci się bardzo spieszyło - czego przy pizzy nie zalecam - wstaw do piekarnika włączonego na 80 C - ja tak robię z chlebkiem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Sprawdzony przepis na pizzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 18:54 Pizza wyszła suuuper !!! Mi i mojemu mężowi bardzo smakowała. Mogłam moze troszkę krócej ja piec, bo była rumiana, ale nie przypalona :) Bardzo Ci dziękuję za przepis na pewno jeszcze nie raz sie przyda. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś