Dodaj do ulubionych

Jak upiec otrębowy chleb Dukana

IP: *.kaskada.net 08.04.11, 17:03
Witam. Wiem, że niektórzy stosują tę dietę. Mnie najbardziej w niej brakuje chleba. W necie znalazłam mnóstwo przepisów na otrębowy chlebek. Z drożdżami, na proszku, z dodatkiem twarogu, jajek, maślanki. Zrobiłam dwa razy wg różnych przepisów. Wyszły strasznie twarde, ale i tak pożarłam. Tymczasem na allegro sprzdają wyrośnięte dorodne chlebki Dukana. Myślę, że dodają do nich mąkę. A może da się taki upiec, tylko nie trafiłam na właściwy przepis. Może ktoś poratuje mnie przepisem?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 08.04.11, 17:15
      bylas w watku dukana w galerii potraw? b. duzo tam przepisow, wiec moze i sprawdzone na chleb beda?
    • Gość: :) Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana IP: *.icpnet.pl 08.04.11, 17:16
      jak tak bardzo brakuje Ci chleba to daj sobie z tą dietą spokój.

To dieta dla ludzi, którzy potrafią pozbyć się tego głodu na chleb, bułki, pizze itp :)
      Znam efekty i wierzę w tę dietę.

Musisz popełniać jakiś błąd, że masz taki głód na węgle.
      • Gość: pinia Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana IP: *.kaskada.net 08.04.11, 17:22
        Jestem miesiąc na tej diecie, nie ciągnie mnie do innych potraw, tylko konkretnie do chleba :)
        • wadera3 Proszę bardzo: 09.04.11, 11:04

PRZEPIS:
          Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden
          zamrażam/
          4szklanki otrąb owsianych
          2szklanki otrąb pszennych
          1 szklanka mąki kukurydzianej
          2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/
          8 jajek/białka należy ubić na pianę/
          O,5l maslanki niskotłuszczowej
          1 łyżka soli
          1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
          po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
          suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
          1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/

Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę
          czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku.
          Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i
          wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem
          resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać
          pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki
          papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją-
          sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i
          od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30
          minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut
          • the_kami Re: Proszę bardzo: 10.04.11, 04:32
            wadera3 napisała:

[...]
            > 2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/[...]

Yyyyy? Serki wiejskie Piątnicy - czyli te w granulkach? - występują w ogóle w opcji 0% tłuszczu?!?!

Gdzie można je dostać?
            • wadera3 Re: Proszę bardzo: 10.04.11, 08:50
              Serek granulowany piątnicy ma 3% tłuszczu i jest dopuszczalny w diecie, ja zaś na ogól używam tego sera:

Tekst linka
              • mhr2 Re: Proszę bardzo: 10.04.11, 09:31
                jest smaczny,dlaczego by go nie jadac?
                i tak nie rozumie,dieta znaczy osoba jest chora,
                i powinna sie leczyc,bo zdrowa
                ktora odrzywia sie normalnie tego nie robi,
                bo dlaczego?
            • Gość: baba Re: Proszę bardzo: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.11, 10:06
              Do tego chleba nie używa się sera w granulkach a może jakikolwiek chudy twaróg. Piątnica produkuje też serek w klinowatych opakowaniach i to o ten chodzi a nie serek typu cottage/granulki/. Przepis pochodzi z forum Proteinki dieta Dukana/ forumowy dział zdrowie gazety wyborczej./
              • Gość: baba Re: Proszę bardzo: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.11, 10:07
                Miało być- może być użyty jakikolwiek chudy biały ser.
        • krzysztofsf Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 09.04.11, 22:36
          Od ponad roku praktycznie nie jem chleba (ostatnio kromka na probe kilka dni temu po zakupie maszynki do piecznia, z której korzysta Żona i syn).
          Nie brakuje, nie ciagnie.
        • krzysztofsf Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 09.04.11, 23:00
          Gość portalu: pinia napisał(a):

> Jestem miesiąc na tej diecie, nie ciągnie mnie do innych potraw, tylko konkretn
          > ie do chleba :)

Jesli koniecznie musisz, zjedz po prostu kromke zwyklego suchego chleba z godzine , poltorej po posilku i podobny czas odczekaj do nastepnego. Nie powinno byc z tego wiecej kalorii niz moze z dwóch jabłek czy pomaranczy. Najwazniejsze nie laczyc weglowodanow z bialkiem.
          • krzysztofsf Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 09.04.11, 23:02
            Lepsze to bedzie, jak raz czy dwa w tygodniu zjesz kromke chleba, niz oszukiwac sie takimi chlebkami Dukana i przyzwyczajac sie do ich stalego jedzenia.
            • wadera3 Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 10.04.11, 08:53
              Co widzisz złego w przyzwyczajaniu się do takiego(czy innego) chleba?
              Dieta w/g Dukana polega m/in na zmienianiu złych nawyków żywieniowych.
              A niektórzy(tak jak ja np.) nie mogą jeść zwykłego chleba, bo po prostu tyją, niezależnie od tego kiedy i ile tego chleba zjedzą.
              • krzysztofsf Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 10.04.11, 10:23
                Jak juz sie upiecze ten chlebek, to trzeba go zjesc - zanim sie zestarzeje. Czyli wprowadzamy na stałe do diety.
                Może i ma mało kalorii, ale jednak obróbka cieplna chyba powoduje, że te co są, robia się łatwiej przyswajalne - co innego dodac garśc surowych otrab do sałetki czy czegos innego.
                Z tego co czytałem przechodzac na diete (wlasnego "autorstwa" - nawiazanie do tego, co HS mógł skonsumowac kilkadziesiąt tysięcy i więcej lat temu i do czego przystosowany jest organizm) białka trawione w obecności węglowodanów (chleb) przekształcają się w dużej mierze w substancje zapasowe. Trawione bez tej domieszki juz nie. Dlatego istotne jest (wg. mnie) usunięcie z diety róznego rodzaju kanapek.
                Druga żelazna reguła - po 18-ej koniec żarcia.
                • Gość: pinia Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana IP: *.kaskada.net 10.04.11, 18:55
                  Chodzi o to, że chlebki z otrębów nie mają przyswajalnych węglowodanów (otręby - błonnik, a twaróg, jajka - proteiny). Poza tym nie potrzeba zjadać od razu całego chleba - można zamrozić pokrojone kromki i wyciągać po 2 - 3 na dzień. Liczenie kalorii w tej diecie nie ma sensu. Dużo kalorii traci się właśnie spalając białka. Zasady są trochę inne niż przy tradycyjnych dietach opartych na ogrniczaniu kaloryczności posiłków. Mnie ta dieta odpowiada.
                • Gość: Kasia Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 19:23
                  CO za bzdurne zasady serwujesz... Jesteś uznanym dietetykiem, a najlepiej z dorobkiem naukowym i licznymi wiarygodnymi zasadami, że głosisz hasła o niejedzeniu po 18?

Poza tym, kalorie mają całkiem małe znaczenie przy odchudzaniu - ja nie wiem ile zjadam ich w ciągu dnia, nie wiem jaką mi wyliczono dawkę dzienną, bo stosuję całkiem inne zasady jedzenia i nie mam problemu z wagą. Na Dukanie, jeżeli stosuje się tą dietę, nie powinno się wprowadzać takiej zasady, że jeśli do czegoś nas ciągnie, to lepiej to zjeść raz na jakiś czas. Po to jest ta dieta, żeby się wyzbyć złych nawyków. Moją teściową na dukanie na samym początku strasznie ciągnęło do wafli ryżowych i słodyczy. Wytrzymała, zamiast tego kręciła słodycze dukanowe i teraz nie ma problemów z tym, że ją do czegoś ciągnie. Krzysztofie, nie pleć również bzdur, że jeżeli zrobi się chleb, a trzeba o zjeść (bo się zestarzeje), to wprowadza się go na stałe do diety. Zresztą - nic złego w tym chlebie nie ma, najczęściej to mieszanka otrąb, jajek, sera białego chudego i łyżki-dwóch skrobii. Proszę, nie wpowiadaj się o diecie, której nie stosowałeś i nie głoś dziwnych zasad dietetycznych, jeżeli nie masz doświadczenia.
                  • krzysztofsf Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 10.04.11, 19:29
                    Ja tylko zrzuciłem 30 kilo - fakt, nie mam co sie wypowiadac...
                    • Gość: Kasia Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 20:40
                      Mój mężczyzna zrzucił już ponad 30, a drugie tyle go czeka. Wiesz co u Ciebie zadziałało, ale nie jesteś specjalistą, żeby wypowiadać się o ogóle - zwłaszcza o osobach, które przez kurczowe trzymanie się zasad typu niejedzenie po 18 dorobiły się wielkich problemów uniemożliwiających im schudnięcie.
                      • krzysztofsf Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 10.04.11, 21:17
                        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Mój mężczyzna zrzucił już ponad 30, a drugie tyle go czeka. Wiesz co u Ciebie z
                        > adziałało, ale nie jesteś specjalistą, żeby wypowiadać się o ogóle - zwłaszcza
                        > o osobach, które przez kurczowe trzymanie się zasad typu niejedzenie po 18 doro
                        > biły się wielkich problemów uniemożliwiających im schudnięcie.

No cóz - u mnie ponownie ruszyło chudniecie po wyeliminowaniu posiłków po 18-ej (ogólna dobowa ilosc bez zmian). Zadnej gimnastyki jak narazie - tylko dieta miesno-warzywna. No i duze ilości herbaty , głownie Pu Erh - ale po prostu dlatego, ze ja lubie, a nie dlatego, zebym wierzyl w jakies cudowne jej wlasciwosci - jest smaczna i najwazniejsze nie wymaga słodzenia.
                        • Gość: Kasia Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 22:07
                          Ponownie - u Ciebie. Dawanie rad osobie, która jest na diecie, o której nie masz większego pojęcia może zaszkodzić. Chory na grypę, który zwalczył grypę, nie powinien być jednak świętszy i mądrzejszy od specjalistów i dawać rad wszystkim chorym na grypę.

Ja gorąco polecę zalinkowane tutaj forum gazetowe diety Dukana - Proteinki. Tam najlepiej pytać o sprawy związane z tą dietą, jeżeli przy okazji nie chce się wysłuchać informacji w stylu: żryj mniej, ruszaj się, a dukan spowoduje że zejdziesz na raka przed końcem tego roku. Albo Twój mózg zgąbczeje, bo bez węgli zgłupiejesz :)
                          • krzysztofsf Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 10.04.11, 22:14
                            Zapisze sie chetnie na to forum, zwłaszcza, że moja dieta ma dużo elementów wspólnych. Przy okazji - nie ma u mnie spowolnienia metabolicznego, bo wieczorem cały czas pije herbaty - tak około 1,5 litra lub i wiecej.
    • Gość: dukan Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana IP: *.globalconnect.pl 09.04.11, 11:03
      Tutaj forum.gazeta.pl/forum/f,95274,Proteinki_dieta_Dukana.html jest forum poświęcone tej diecie. Przepis na "chlebek Klary" jest podlinkowany wśród ważnych tematów.
      • klara551 Re: Jak upiec otrębowy chleb Dukana 11.04.11, 10:24
        Wymyśliłam tan chleb ponad 2 lata temu ,bo mąż dukanował. Jedzenie otrąb koniecznych w tej diecie było horrorem,pieczenie codziennie jakichś placuszków też. Chleb piekę do dzisiaj,a mąż trzyma wagę/25 kg ubytku/.
    • wadera3 Re: o diecie Dukana 09.04.11, 20:11
      Bardzo poważnie, to sobie pomyślałam, że chciałabym być tu przez chwilę adminem.
    • Gość: pinia Re: o diecie Dukana IP: *.kaskada.net 09.04.11, 20:16
      Dziękuję za pomoc. Jutro idę po składniki i będzie próba. I nie wiedziałam, że jest takie fajne forum o diecie Dukana.
    • krzysztofsf Re: o diecie Dukana 09.04.11, 22:49
      Najważniejszy to jest dobór diety, składu, proporcji składników, ilości i częstotliwości spozywanych posiłków do trybu zycia.
      • Gość: pinia Re: o diecie Dukana IP: *.kaskada.net 10.04.11, 18:59
        Tu się z Tobą zgadzam, dlatego wybrałam tę właśnie dietę, bo mi odpowiada i przynosi rezultaty. Co do chlebków - odpowiedziałam Ci parę postów wcześniej.
        • Gość: q Re: o diecie Dukana IP: *.walecznych.net 10.04.11, 20:03
          nie laczyc weglowodanow z bialkiem" co za bzdura. nie ma zadnych podstaw by tak robic. fasoli tez nie zjesz bo ma wegle i bialko razem....
          • krzysztofsf Re: o diecie Dukana 10.04.11, 21:12
            Gość portalu: q napisał(a):

> nie laczyc weglowodanow z bialkiem" co za bzdura. nie ma zadnych podstaw by tak
            > robic. fasoli tez nie zjesz bo ma wegle i bialko razem....

W sumie...nie jem.
            • araias Re: o diecie Dukana 19.04.11, 15:14
              Chce mimo wszystko spróbować tej diety gdyż wydaję mi się ze moja znaczna nadwaga i tak daję gorsze skutki, ale chciałabym was zapytać czy można w niej korzystać z aromatów spożywczych? Bardzo by mi to ułatwiło. Korzystacie z jakiś?
              • kr_ka_11 Re: o diecie Dukana 19.04.11, 15:55
                araias napisała:

> Chce mimo wszystko spróbować tej diety gdyż wydaję mi się ze moja znaczna nadwa
                > ga i tak daję gorsze skutki, ale chciałabym was zapytać czy można w niej korzys
                > tać z aromatów spożywczych? Bardzo by mi to ułatwiło. Korzystacie z jakiś?

oczywiście można, do budyniu dukana (choć nie jestem na tej diecie korzystam z przepisów dukana na desery bez cukru) dodaje olejek waniliowy, taki do ciasta.

do tych chlebków dukanowskich można dodać przyprawy do pizzy, fajnie to smakuje.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka