Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 05.05.04, 15:55 Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich rodzajach) to to samo? Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin brrrrrrr IP: *.pgi.waw.pl 05.05.04, 16:30 brrrrrrr i wrrrrrrr!!! Angielski i ser?! Sery pleśniowe to te z pleśnią zewnętrzną (np. brie) i przerośnięte pleśnią. Te drugie to właśnie sery niebieskie (fromage bleu). A gatunków sera jest więcej niż dni w roku... Ps. Bardzo ładna jest nazwa jednego z polskich serów pleśniowych - Lazur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: brrrrrrr IP: *.proxy.aol.com 05.05.04, 17:16 Dlaczego brie? Tam przeciż pleśni nie ma, ani wewnątrz, ani zewnątrz! www.internationalrecipesonline.com/recipes/dictionary.pl?954 Odpowiedz Link Zgłoś
jottka brie 05.05.04, 17:25 jest serem plesniowym, tylko innego typu niż te poprzerastane nitkami plesni, tak jak marcin powiedział, poczytaj sobie serwisy.gazeta.pl/poradnik_domowy/1,48637,1818139.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: brie IP: *.proxy.aol.com 05.05.04, 17:30 To co jest na powierzchni to nie pleśń lecz nalot z pleśnią nie mające nic wspólnego. Właśnie dletego, że czytałem o to się pytam bo mnie to mocno dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: brie 05.05.04, 17:31 widać czytałes nieuważnie, tu cytat z podanego artykułu: "Porost pleśni w takich serach jak np. camembert i brie powstaje wskutek rozmnażania się bakterii penicillinum tylko na powierzchni sera." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: brie IP: *.proxy.aol.com 05.05.04, 19:44 Nie miałem na myśli polskich elukubracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: brie IP: *.proxy.aol.com 05.05.04, 20:13 Tak, macie rację. Normalnie żródła angielskojęzyczne nie wspominają o brie w kontekście serów plaśniowych, dopiero gdy zacząłem szukać informacji wśród przepisów znalazłem wzmianki o dodawaniu tej "pleśni". Sorry. www.gourmetsleuth.com/cheeserecipes.htm#blue Odpowiedz Link Zgłoś
jottka na marginesie 05.05.04, 20:31 nie istnieje podział wiedzy na tę prawdziwą, zapisaną w angielskim języku, i chłam dostępny po polsku podobnie jak od podkreślania na każdym kroku polskiego zacofania nie staniemy się, niestety, prawdziwym amerykaninem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: brie IP: *.pgi.waw.pl 06.05.04, 09:58 Oczywiście, że brie jest porośnięty pleśnią! Produkowany w dużych wytwórniach ma nalot tylko grzybów penicilinum, natomiast wiejskie sery porośnięte są różnymi grzybami. W zależności od flory obecnej w danej piwnicy, na serze pojawia się cała mozajka barw, a ser z każdego domu ma inny aromat. To właśnie enzymy trawienne wytwarzane przez grzybnię powodują, że ser nabiera miękkiej mazistej konsystencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: brrrrrrr IP: *.we.client2.attbi.com 05.05.04, 17:29 jest,jest jest!! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: brrrrrrr 06.05.04, 10:09 Oprócz Lazura (najpopularniejszego) jest jeszcze Turkus z zielonkawą pleśnią i najrzadszy w handlu, ale rewelacyjny - Perła, z pleśnią białą. Jak gdzieś zobaczysz, to kup koniecznie! Co najdziwniejsze wszystkie te sery robi jeden producent - a jednak Lazur jest wszędzie, a Perły to ze świecą szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Pleśniak IP: *.proxy.aol.com 06.05.04, 15:46 No ale "pleśń" w Blue Cheese czy Grgonzola, a "pleśń" na brie to dwie różne rzeczy! Wystarczy popatrzeć i posmakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Pleśniak IP: *.pgi.waw.pl 06.05.04, 16:06 polecam chociażby lekturę "Botaniki" Szwejkowskich, tomu "Systematyka" (łatwo to zdobyć w każdej bibliotece) abyś zapoznał się z różnorodnością biologiczną królestwa grzybów. Różnice między wspomnianymi przez ciebie grzybami można porównać do różnic między szparagiem a dębem. To dwie różne rzeczy i faktycznie obserwacja jest dobrym źródłem poznania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Pleśniak IP: *.proxy.aol.com 06.05.04, 20:07 Z tym, że tutaj nie chodzi o botanikę lecz o smak. Pleśń w bleu cheese i brie to smakowo dwie różne rzeczy i wrzucać ich "jednego garnka" tej samej kategorii "pleśniaków" moim zdaniem nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Pleśniak IP: *.pgi.waw.pl 07.05.04, 09:52 "Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich rodzajach) to to samo? Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"?" "Pleśń w bleu cheese i brie to smakowo dwie różne rzeczy i wrzucać ich "jednego garnka" tej samej kategorii "pleśniaków" moim zdaniem nie należy." Zdaje się, że obie wypowiedzi są Twoje. A ja w dalszym ciągu nie trawię angielskiego mowienia o serach - albo polski albo francuski. W dalszym ciągu zaliczam, za całym Światem pleśnie brie i roqueforta do grzybów. Będę bronił jak Częstochowy prawdy, że w roqueforcie wykwity pleśni są wewnątrz a w brie na zewnątrz. A do tego dodam, że w serach niebieskich pleśnie mają kolory: niebieski, zielony, żółty, rdzawy i wszelkie ich mieszanki. Odpowiedz Link Zgłoś