Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.05.04, 13:58 Jak sądzicie wyrosną mi na balkonie pomidory z sadzonek? jak sie z nimi obchodzic?? M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xkropka Re: Sadzonki pomidorów 06.05.04, 14:03 Chyba kiedyś u kogoś widziałam na balkonie hodowlę pomidorków cherry... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Sadzonki pomidorów 06.05.04, 14:13 polecany przez mnie na wątku obo stefan buczacki popełnił też książke 'rośliny w pojemnikach' - jego zdaniem wszystko da sie w pojemnikach uprawiać, ale opis hodowli pomidorów zajmuje kilka stron drobnym drukiem :) może sie zaopatrz, pan pisze, że największy problem to jest zapewnienie stałej, równomiernej wilgotności i niedopuszczanie do zastoin wody - a poza tym faktycznie miniaturki bezpieczniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Sadzonki pomidorów IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.04, 14:17 Wyhodowałam sobie własne sadzonki i teraz rosną w wielkich donicach na tarasie. Nigdy wcześniej ich nie uprawiałam, ale starszyzna rodu zapewnia, że będzie dobrze tylko muszą stać na słońcu. Później potrzebują jakiejś podpórki typu patyk czy też podwiązania na sznurku. Wyrosną, wyrosną! Będziemy razem hodować :) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: Sadzonki pomidorów 06.05.04, 14:21 Moja mama przez długie lata miała pomidory na balkonie i to zarówno odmianę cherry jak i normalne, sadzonki, które nie zmieściły się na działce. Wszystkie bardzo ładnie owocowały. Rosły w doniczkach, nawet nie takich wielkich. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sadzonki pomidorów 06.05.04, 14:30 Dzieki Jutro kupię. Na co powinnam zwrócić uwagę? M. Odpowiedz Link Zgłoś
plucha Re: Sadzonki pomidorów 06.05.04, 14:44 Koniecznie upewnij się, że są to sadzonki pomidorów gruntowych, a nie szklarniowych, bo jest jeszcze dość wcześnie na sadzenie pomidorów do gruntu i w sprzedaży są te pod szkło i folię. Sama chciałam kupić, ale pani mnie uprzedziła, że to narazie szklarniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Sadzonki pomidorów IP: *.honeywell.com 06.05.04, 20:13 Wyrosna. Kilka wskazowek: Pozadz w jak najwiekszych doniczkach, zeby ograniczyc wahania wilgotnosci, Przesadzajac "zakop po szyje", az do pierwszych lisci (puszcza wiecej korzeni) Nie podlewaj za duzo bo pojda w krzak a nie w owoc albo wrecz zgnija, Nie mieszaj gatunkow zeby nie krzyzowac bo wyjda jakies "debile" Jak mieszkasz wysoko, moze nie byc owadow do zapylania, zapyl sama potrzasajac kwiatami a jeszcze lepiej pedzelkiem, Najlepiej podpierac czyms, ale mozesz zostawic zeby zwisaly ze skrzynki, Powodzenia i smacznego P.S. Jak masz dostep do swiezego krowiego gowienka....sukces gwarantowany! Odpowiedz Link Zgłoś
astria1 Re: Sadzonki pomidorów- nawożenie... 07.05.04, 10:24 Witajcie !! Zawsze WAs podczytuję ale temat teraz cakiem na czasie :) to i mnie wzięło na pisanie :-) Ja tez na moim tarasie będe pierwszy raz sadzić pomidory ale chcę posadzic "bawole serce " (? )to ma byc taki wielki mięsisty pyszny pomidor oraz pomidory koktajlowe. Mam pytanie czy nawozić a jesli tak to czym zeby bylo jak najzdrowiej oczywiscie i drugie pytanie poniewaz ja nie mam mozliwości dostępu do "świeżego krowiego gowienka" więc czy mogę go zastapić kupując w sklepie pakowany w workach granulowany "obornik bydlęcy" ? Dziękuję za ten temat :-) pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Sadzonki pomidorów- nawożenie... IP: *.honeywell.com 07.05.04, 18:29 Granulowany- jeszcze lepszy. Ze swiezego robi sie "herbatke" i tym podlewa, ale niektorzy traca apetyt na pomidory. Dwa kompletnie rozne gatunki pomidorow obok siebie moga byc ryzykowne ze wzgledu na wzajemne zapylenie i krzyzowke. Moze to tylko moja obawa. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
astria1 Re: Sadzonki pomidorów- nawożenie... 07.05.04, 19:46 obok siebie nie będą :-) jeden po jednej stronie tarasu a drugi po drugiej ale dziękuję za uwagę - faktycznie nie pomysłałam o tym "krzyzowaniu" pzdr Anna Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Sadzonki pomidorów 07.05.04, 09:57 Wyrosna, ja w ubieglym roku mialam na balkonie pomidorki koktajlowe, balkon od strony poludniowej, na ktorym nic mi nie chce rosnac bo za goraco, a pomidory rosly jak oszalale. Byly w zwyklych skrzynkach stojacych przy balustradzie, jak podrosly to lekko je przywiazalam. Owocowaly do jesieni. Jakbys kupowala inne niz koktajlowe, to wez pod uwage, ze szklarniowe rosna wysoko, rzedu 1,5 metra, wiec musza miec oparcie, a gruntowe sa niskie ale bardziej sie krzewia. MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Sadzonki pomidorów IP: *.mos.gov.pl 07.05.04, 16:43 Potwierdzam zdanie wszystkich poprzednich forumowiczów, którzy twierdzą, że pomidory rosną na balkonie. Podpowiadam, że pomidory nie lubią zbyt częstego podlewania [rzadko, ale obficie] i lubią nawożenie, więc z tym musisz sobie poradzić. ponadto, sadzonki kupowane, tzw. kopane [czyli sprzedawane bez pojemników] też nie gwarantują zbyt dobrych i szybkich plonów, ponieważ roślina musi odbudować uszkodzony system korzeniowy. Natomiast polecam metodę własnego wysiewu. Kiedyś zrobiłam to bardzo późno. Gdy nadeszły przymrozki, skrzyneczki wstawiłam do domu. I częstowałam gości pomidorami prosto z krzaka ... w czasie Bożego Narodzenia. Była to znakomita odmiana, niestety nie znam jej nazwy, bo nasiona otrzymałam od kolegi. Pomidorki były z gatunku tych podłużnych [o kształcie papryki]. Zauważyłam, że te podłużne odmiany mają bardzo dużo miąższu a za to mało pestek - i dzięki temu dobrze się utrzymują na krzakach, a także dają się przechowywać przez dłuższy czas po zerwaniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
astria1 Re: Sadzonki pomidorów 07.05.04, 17:36 To mnie się własnie przypomniało skąd u mnie ten pomysł :) ponieważ w maju 2002r. obsadziłam tarasy kwiatami a że spodziewałam się dzidziusia to i oddałam częśc obowiązków takie jak choćby podlewanie starszemu synowi :-) nie wiedziałam ze on zawzięcie będzie podlewał każdy pojemnik gdzie jest piasek a mialam takie wielkie wiadro właściwie z byle jakim piaskiem i on go własnie namiętnie tez podlewał gdy mu tłumaczyłm ze tam nie trzeba lać wody bo tam nic nie ma to on zawsze zaskoczony ze jak to...? - dopiero po jakims czasie gdy mi to zielsko zaczęlo cos przypominać oczywiscie potem się okazało ze musiał się tam sam wysiać pomidor _ stąd właśnie wiem że świetnie będą one rosły na tarasie :-)))) pzdr Anna Odpowiedz Link Zgłoś