Dodaj do ulubionych

Wonttrópka!

05.05.11, 13:54
No waśnie, z czym wątróbka? Ma być sałatka ze szpinaku, sera haloumi, papryki i gruszek z winegretem, a na ciepło wątróbka. Najchętniej zrobiłabym z jabłkami, ale jabłka i gruszki to za dużo szczęścia naraz. Sama z cebulką to z kolei za mało szczęścia jak dla mnie, pieczarki będą ciężkostrawne, a chłopa na lekkostrawną dietę przestawiam, zaś klasycznie w pomidorach odpada, bo chcę na sucho, bez sosu. Jakoś w tym miejscu pomysły mi się skończyły, więc liczę na jakąś pomoc i inspirację. Z góry dziękuję i po piętach całuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Wonttrópka! IP: *.adsl.alicedsl.de 05.05.11, 14:11
      z czerwona cebula karmelizowana z cukrem
    • fettinia Re: Wonttrópka! 05.05.11, 14:27
      bez sosu i bardziej lekkostrawnie to moze zgrilowac?tu podana z grillowanymi plastrami pomaranczy
      www.marions-kochbuch.de/rezept/2944.htm
      • triismegistos Re: Wonttrópka! 05.05.11, 14:42
        No właśnie grillowana ma być. Pomarańcze też mi nie leżą, a to przez te gruszki w sałacie, nie chcę za dużo owoców pchać w jeden obiad, aczkolwiek przepis wart uwagi, wypróbuję go na pewno, bo ostatnio mam straszną fazę na wątróbkę.
        • fettinia Re: Wonttrópka! 05.05.11, 14:54
          no to cos a`la szaszlyki-grillowane tylko z ziolami?np tak?
          www.kochbar.de/rezept/171839/Gegrillte-Leber-am-Spiess.html
          • triismegistos Re: Wonttrópka! 05.05.11, 16:01
            Idealnie, dzięki fetti :)
    • Gość: x Re: Wonttrópka! IP: *.adsl.alicedsl.de 05.05.11, 14:59
      ja bym zamiast halloumi kozi ser dal,cebula karmelizowana jak juz wspomnialem.
    • kosmopolitesiorbut To zrób z mango: 05.05.11, 18:03
      600 g wątróbki wieprzowej, mleko, 1 mango, 1 pęczek rzodkiewki, 8 szalotek,
      1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu Worcestershire, tabasco, sól,
      4 ząbki kiszonego czosnku (ewentualnie normalnego), otręby orkiszowe,
      4 łyżki klarowanego masła lub olej do smażenia, listki z rzodkiewki.

Wątróbki po oczyszczeniu z błon dzielimy na plastry i przez noc moczymy w mleku. Następnego dnia odcedzamy i po opanierowaniu w otrębach krótko obsmażamy z obu stron. Zdejmujemy je z patelni.

Na pozostałym tłuszczu smażymy kolejno: pokrojone w plasterki szalotki, pokrojone w słupki mango, w kostkę rzodkiewkę (nie wyrzucamy listków z rzodkiewki) i posiekany czosnek. Kiedy zmiękną wkładamy ponownie wątróbki. Całość podlewamy octem balsamicznym i sosem Worcestershire, doprawiamy pieprzem.

Kiedy wątróbki będą miękkie dodajemy umyte i posiekane listki rzodkiewki i jeśli trzeba solimy. Podajemy z ziemniakami z wody.

Odparowany sos uzupełniamy podlewając danie w trakcie duszenia niewielką ilością wody.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka