Dodaj do ulubionych

Mam wieksza ilość bakłazanów...

IP: *.sileman.net.pl 05.05.11, 21:47
Witam.
Mam ogromną prośbę, czy ktoś mi poradzi, mogę usmażyć plastry bakłazanów i potem je np. zamrozić? Czy raczej bakłazany się do tego nie nadają? A może macie inny sposób na "przechowanie" nadmiaru? Nie jestem w stanie zjeśc takiej ilości od razu,. Z góry dziękuję za rady!
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 05.05.11, 21:51
      Pokroj w niezbyt cienkie plasterki, zblanszuj i zamroz.
    • znana.jako.ggigus Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 05.05.11, 21:54
      zrob krem ze pieczonych baklazanow, pesto mozna tez
      sos do makaronu - baklazan z suszonym oregano
      • Gość: marciasek Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... IP: *.ghnet.pl 05.05.11, 22:09
        Miałam właśnie doradzić to samo: upiecz je i zrób sobie jakiś sos vel krem: z pieczoną papryka, czosnkiem i zielona pietruszka, z cytryną, tahini i czosnkiem, z majonezem i czosnkiem itp. Ja akurat nie miksuję pieczonych bakłażanów, tylko rozgniatam widelcem lub kroje w kostkę - wtedy wychodzi bardziej sałatka niż krem. A sałatkę z bakłażanów wtykam sobie w pitę :) Pity kupuję gotowe, nie mam niestety tyle czasu i samozaparcia żeby piec własne.
    • jej_torebka Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 05.05.11, 22:08
      ja mroziłam surowe.
      zmieniły trochę strukturę, ale były dobre w smaku.
      • jej_torebka Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 05.05.11, 22:09
        a, mroziłam pokrojone w plasterki, jeszcze 'nieodgoryczone', ale to chyba nie miało znaczenia.
        • nientepaura Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 05.05.11, 22:46
          zgrilluj - pokrój w plastry, odgorycz, do piekarnika, żeby nabrały sznytu grillowego, zalać oliwą - dokładny przepis na zalewę zapewne jest gdzieś w otchłaniach gugla;) może stać długo i pyszne;)
          • pepparkakor Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 06.05.11, 10:41
            też jestem za wrzuceniem do słoików - wystarczy usmażyć i zalać oliwą z ziołami i czosnkiem, pyyyszne
            • mhr2 Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 06.05.11, 11:31
              pepparkakor

robie podobnie tylko je gryluje,potem zawijam w nich twarozek,

• jej_torebka Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 08.05.11, 18:31
                to jest niezła opcja:)
    • hester83 Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 06.05.11, 07:40
      Upiec, zrobić pastę i ją zamrozić. Świetna do kanapek, kaszy, makaronu.
    • horpyna4 Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 06.05.11, 10:42
      Jeżeli lubisz coś w rodzaju leczo, to możesz zamrozić już gotową potrawę.
      • Gość: madzia Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... IP: *.sileman.net.pl 06.05.11, 15:52
        Dziekuję za wszystkie porady. Zaraz biore się do roboty, zrobię trochę lecza i plastry w oleju.I jak mi jeszcze zostaną to tę pastę do chleba.
        • anthonyb Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 07.05.11, 12:44
          Jesli je obsmazysz i zalejesz oliwa to nie jest sposob na dluzsze przechowywanie baklazanow. w lodowce wytrzymaja okolo tygodnia maksymalnie. Jesli chcesz je trzymac dluzej musisz je zapasteryzowac.
          Mozesz zrobic zapiekanke z baklazanow- parmigiana di melanzane, upiec i zamrozic.
          Baklazany pokroisz wplastry na dlugosc. Obsmazysz je. Pozniej ulozysz warstwami w naczyniu do zapiekania, przekladajc sosem pomidorowym ( wczesniej musisz go ugotowac i doprawic) , posiekana mozzarella i posypujac startym drobno parmezanem.
          mozesz je rowniez zamarynowac i zalac olejem lub oliwa. tu masz przepis jak to zrobic
          kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/10/melanzane-sottolio-czyli-baklazany-w.html
          nie trzeba ich pasteryzowac i przechowuja sie doskonale nawet do roku.
          • anthonyb Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 07.05.11, 12:48
            a z reszta w woreczku, w lodowce baklazanom przez tydzien nic sie nie stanie. Mozesz je na biezaco wykorzystac. Chyba, ze masz ich naprawde duzo.
            • anthonyb Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 07.05.11, 12:50
              to jeszcze ja
              mozesz zrobic i tak
              kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/06/melanzane-funghetto-czyli-baklazany.html
              W zeszlym roku baklazany w tej wersji wlozylam do sloiczkow , zapasteryzowalam i otwieralam pozniej jako dodatek do drugich dan.
    • Gość: kaska Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... IP: *.w90-15.abo.wanadoo.fr 14.05.11, 23:22
      Ja obieram,gotuje na parze,ostudze troche,miksuje z oliwa z oliwek+sok z cytryny,sol,pieprz i pasteryzuje nie dlugo w sloiczkach po dzemie.Podaje z opiekanym chlebkiem lub bulka.Wszystkie skladniki 'na oko'do smakuSmacznego
    • pitupitu10 przechowywanie 15.05.11, 09:21
      Podepnę się z pytaniem, jeśli można. W jaki sposób przechowujecie bakłażany? Lepiej je trzymać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
      • mhr2 Re: przechowywanie 15.05.11, 09:30
        u mnie w lodowce,ale robie przewaznie od razu,albo dnia nastepnego,
        sa zawsze zwieze do kupienia
      • anthonyb Re: przechowywanie 15.05.11, 10:22
        W lodowce. najlepiej w torebce .
        Ja robie wieksze zakupy warzyw i owocow srednio raz na tydzien. Baklazany maja byc jedrne jesli zostawisz je poza lodowka "sflaczeja" i skorka sie pomarszczy. W lodowce przechowuja sie okolo tygodnia
        • Gość: wylogowana w temp. pokojowej IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.11, 17:12
          lekko sflaczale baklazany, ale tak przyjemnie slfaczale, z lekko matowa skorka, sa najlepsze.
          • lonely.stoner Re: w temp. pokojowej 15.05.11, 23:13
            mozesz zrobic z nich takie lecho- i np. dodac papryki, pomodora, cukini, ugotowac, zapasteryzowac w sloiki i moga tak sobie stac.
    • maki-chan Re: Mam wieksza ilość bakłazanów... 20.05.11, 12:46
      polecam grillowane bakłażany. później mozna je zamrozić i robić z nich zapiekanki czy pasty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka