Dodaj do ulubionych

zapasy na zimę

25.05.11, 11:07
W końcu rozpoczyna się Mój ulubiony sezon w roku- świeże owoce i warzywa. I tak się zastanawiam- jak przechować na zimę szparagi i bób?
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: zapasy na zimę 25.05.11, 11:19
      zamrozic
      • kaskahh Re: zapasy na zimę 25.05.11, 12:24
        szparagi mrozilam po uprzednim gotowaniu. Nie smakuja mi. Dlatego jem, jem, jem, az sie najem. Na zapas. Mroze gotowa zupe.
        • hotally Re: zapasy na zimę 25.05.11, 12:28
          moze przez to gotowanie......
          • lashqueen Re: zapasy na zimę 25.05.11, 12:37
            Mnie mrożone szparagi też nie smakują za bardzo. Można je kupić u nas w sklepie przez cały rok. Sama nie mroziłam.
            Już wolę kupić w październiku pęczek świeżych szparagów (bywały w sklepach w tym okresie i w smaku nie widzę różnicy, między tymi z marca czy z maja ;), niż użyć tych mrożonych.
            • tequilkuk Re: zapasy na zimę 25.05.11, 22:07
              Wyczytalam ostatnio ze szparagi lepiej piec w piekarniku niz gotowac (nawet na parze) - przetestowalam na paczce mrozonych i musze przyznac ze byly lepsze,wyrazniejsze w smaku ...
        • Gość: x bo źle zrobiłaś! IP: *.unitymediagroup.de 25.05.11, 12:33
          Szparagi TYLKO myjemy, obieramy, i mrozimy w woreczkach. Nie blanszujemy, nie gotujemy - NIC. W temperaturze do - 18 °C trzymają się ~ 8 miesięcy, można i dłużej. Przed przygotowanierm nie rozmrażamy, lecz wrzucamy do wrzątku. Smakują jak świeże.
          • kaskahh Re: bo źle zrobiłaś! aha! 25.05.11, 12:37
            aaa to wyprobuje przy okazji
          • hotally Re: bo źle zrobiłaś! 25.05.11, 13:10
            dzieki ;))
          • Gość: kkk Re: bo źle zrobiłaś! IP: *.196-178.cust.bluewin.ch 25.05.11, 15:46
            wlasnie mi uzmyslowiles, ze nie obralam swoich przed zamrozeniem. auc!
    • kosmopolitesiorbut Najpierw zblanszować, potem zamrozić. 25.05.11, 12:33
      Można też w słoikach w zalewie wody z solą (najprościej) a można też dodać do tej zalewy jeszcze inne zioła i przyprawy. Po otwarciu słoika trzeba te warzywa wymoczyć w wodzie (jesli mocna solanka) jak śledzie. I tyle.
    • Gość: nie powiem Re: zapasy na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 13:01
      Tutaj malusi wątek z forum Fetti forum.gazeta.pl/forum/w,48129,125280391,,Kto_mrozil_szparagi_.html?v=2
      Ja tam wierzę w to blanszowanie. A spróbujcie zamrozić nieblanszowany bób - porażka. Nawet Joanna Chmielewska tak twierdzi ;P
      • hotally Re: zapasy na zimę 25.05.11, 13:11
        czyli podgotować bób???
        • kosmopolitesiorbut Blanszowanie to nie gotowanie. Z wiki: 25.05.11, 13:31
          Blanszowanie (z fr. blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody.

Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.

Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.

Poza inaktywacją enzymów, blanszowanie powoduje również:

mycie surowca i zmniejszenie zakażeń mikrobiologicznych;
          usuwanie gazów z komórek oraz z przestrzeni międzykomórkowej i redukcję przez to wolnej przestrzeni po załadowaniu do opakowań, jak również zmniejszenie korozji puszek;
          polepszenie struktury żywności, szczególnie odwadnianej później;
          straty rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych.

Blanszowanie może być wykonane:

w parze wodnej;
          przez ogrzewanie mikrofalowe;
          metodą zanurzania (immersyjną) w gorącej wodzie, w roztworze soli lub cukru.
    • hotally a suszone warzywa??? 25.05.11, 13:16
      W USA widzialam w sklepach ekologicznych pakowane próżniowo suszone warzywa:
      - papryke, cukienie, cebule, ogórki, bakłażan itp
      odprowadzona woda, zachowane witaminy i enzymy- super paczuszka na podróż...

Czy można zrobić sobie coś takiego w standardowej suszarce na grzyby? zeby odprowadzic wode, a wszystkie wartosci odzywcze zostały?
      • kosmopolitesiorbut Re: a suszone warzywa??? 25.05.11, 13:33
        Widziałaś warzywa liofilizowane a niesuszone. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
        • hotally Re: a suszone warzywa??? 25.05.11, 13:53
          a jak to się robi??
          • nexstartelescope Re: a suszone warzywa??? 25.05.11, 14:05
            tak: lmgtfy.com/?q=liofilizacja
            • Gość: mika Re: a suszone warzywa??? IP: *.acn.waw.pl 26.05.11, 00:47
              Ale fajny ten przewodniczek o uzywaniu googli!
              Chcialam zobaczyc czym sie rozni liofilizacja od suszenia, a tu taki fajny myk ;)))
          • hotally Re: a suszone warzywa??? 25.05.11, 14:23
            dodzwoniłam się do firmy oferującej fliolizatory i cana zaczyna się od 50tyś :) więc droga zabawka hehe
            Ale dostałam namiar od miłego pana na amerykański portal, gdzie można trafić używany sprzęt za śmieszne pieniądze, więc powertuję :)
            • Gość: marciasek podrzuć linka IP: *.ghnet.pl 28.05.11, 18:09
              może tez sobie liofilizator jakiś używany kupię. Albo dwa.
              Poważnie :-)
    • maki-chan Re: zapasy na zimę 25.05.11, 19:32
      bób można zamrozić. a co do szparagów to nie wiem.
    • linn_linn Re: zapasy na zimę 25.05.11, 21:01
      Szparagi i tak beda potem gotowane, wiec blanszowanie strat witamin duzo nie zmieni. Unicestiwia natomiast enzymy odpowiedzialne za tworzenie sie obcych zapachow oraz zmiany tekstury i barwy produktu.
      • kosmopolitesiorbut On tego do końca życia nie pojmie.ntxt 25.05.11, 22:11
    • linn_linn Re: blanszowanie inaczej 12.06.11, 08:21
      www.smaczny.pl/forum/topic/5251-mrozenie-fasolki-szparagowejbobubrokulow/
      Ktos probowal?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka