Dodaj do ulubionych

filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być?

11.05.04, 13:09
właśnie zaparzyłam kawę i dowiedziałam się, że filiżanka w jakiej ją podaję
jest niewłaściwa... może ktoś dysponuje linką do stron, gdzie znajdę
przykłady odpowiedniego serwowania napojów gorących?
zdezorientowana l.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 13:17
      tez chetnie rzuce okiem.
      choc wydaje sie, iz filizanki do herbaty sa nieco mniejsze i szersz od tych
      kawowych. na pewno w innej filizance podamy espresso (typ mokka) niz capuccino
      • Gość: Marghe_72 Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.04, 13:23
        NIe wiem jakimi zasadami rzadzi sie swiat kaw i herbat, ale wiem w czym ja
        lubię pic kawę:)
        1. w maleńkiej filizance z grubej porcelany (lub innego "tworzywa" :)
        2. w cieniusienkiej porcelanie z Koła (gielda staroci)
        • linn_linn Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 13:28
          A ja marze o kawie podanej w filizance "wylozonej czekolada" / po wypiciu kawy
          filizanke sie zjada /. Dla wybierajacych sie do Neapolu informacja: nazywa
          sie "cialdino". Nie wiem, czy podawana jest we wszytskich barach, ale warto
          poszukac.
          • linn_linn Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 13:30
            W pospiechu nie napisalam, ze filizanka zrobiona jest z wafla.
            • lunatica hmmm.... ja pamiętam takie miseczki wykonane 11.05.04, 13:34
              z czekolady, w których podawano tiramisu... rozpusta.
    • Gość: Pichciarz Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być IP: *.proxy.aol.com 11.05.04, 13:55
      Tylko UE wie...
      www.gazetaprawna.pl/dzialy/1.html?numer=986&dok=986.1.6.2.21.1.0.3.htm
      • lunatica :-) 11.05.04, 14:02

• lunatica kawa on-line 11.05.04, 14:14
      www.kawa-online.com/przepisy-na-kawe/--
      Anglicy mają sto religii, lecz tylko jeden sos - Heine Heinrich
      • Gość: kobita1 Re: kawa on-line IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:29
        Herbata - filizanka szeroka, plaska, cienka porcelana. W takiej filizance
        aromat latwo sie unosi, ksztalt powoduje, ze napar stosunkowo szybko stygnie -
        herbate pije sie raczej ciepla niz goraca.

Kawa - filizanka wezsza i wyzsza, porcelana nieco grubsza. Kawe pije sie raczej
        bardzo ciepla niz letnia.

Jedno i drugie dopuszczalne w kubku, ale tylko w domu i tylko rano.

Taaaaa....czegoby sie tu napic....
    • seniwell Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 14:19
      Wg. kredensu babci to jednak herbaciane filizanki sa wieksze niz kawowe,
      marghot ;-)
      Ale pamietajmy, ze kiedys kawe pijano czarna, mocna z odrobina prawdziwej
      smietanki, teraz wiadomo pijamy kawe na kilkanascie, o ile nie kilkadziesiat
      sposobow - to z watku o biednych wloskich barmanach ;-)
      W babcinym serwisie kawowe filizanki sa nieco wieksze niz do esspresso i taka
      kawa jest w nich serwowana albo male cappucino a herbaciane sluza wszystkim
      smakoszom latte oraz zwolennikom "malej kawy z duzym mlekiem".
      • marghot Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 14:49
        seniwell napisała:

> Wg. kredensu babci to jednak herbaciane filizanki sa wieksze niz kawowe,
        > marghot ;-)
        >

ło matko!!!ale się rypsnęłam. myślałam chyba o niebieskich migdałach!!!
        wg mojego kredensu też herbaciane są większe...
        sorki za zamieszanie :))) ale to chyba wina pogody ;)
    • ka2 Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 14:34
      generalnie filiżanka do herbaty wygląda tak
      www.allegro.pl/show_item.php?item=24828791
      znaczy szersza niż wyższa
      do kawy tak
      www.allegro.pl/show_item.php?item=25057962

• funana Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 15:30
        ta mała (druga)jest do espresso.
        • ka2 Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 16:13
          ale co do tego, że espresso jest kawą to jesteśmy zgodne ?
    • funana Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 14:50
      Przydałaby sie możliwośc rysowania, by wytłumaczyć;-).Herbatę w Europie pija
      sie zazwyczaj w filżankach niższych i szerszych niż kawowe.Najlepsze są
      oczywiście porcelanowe (porcelitowe są cieższe i bardziej sie nagrzewają, no i
      są mniej eleganckie).Można też pić w specjalnych szklaneczkach (nie mylić z
      tymi minionej epoki ze spodkiem;-), które mogą być np. wsadzane w rodzaj
      koszyczka z metalu.Co do szklaneczek, to Arabowie piją w małych lekko wciętych
      w "talii", ze spodeczkami.
      Herbatę winno zaparzać się w dzbanku (ja mam żeliwny, moga być porcelanowe lub
      inne ceramiczne)z sitkiem metalowym lub z bambusa (?-nie wiem, z czego sitka sa
      robione..). Po zaparzeniu (w zależności od charakteru herbaty -pobudzjąca czy
      usypiająca od 3-5 min)sitko powinno sie usunąc z dzbanka i podawać herbatę.
      Wyjątkiem są herbaty owocowe-zaparzamy dłużej od 5 min w górę, owoce z
      przyjemnościa można wyjadać (mniam!)i herbaty zielone i białe. Te dwie ostatnie
      mogą być wielokrotnie zaparzane (nie mają garbników, które są szkodliwe przy
      dłuższym zaparzaniu). Dlatego dzbanki z sitkiem w środku nie są dobre:nie można
      usunąc fusów po zaparzeniu, a poza tym fusy lub dodatki (np. owoce)zatykają go.
      Herbatę z cytryną podajemy nastepująco: na dno filiżanki kładziemy plaserek
      cytryny (obowiązkowo ze skórką), odrobinę słodzimy (owoc pozostaje jędrny, a
      herbata jest herbatą z cytryną, a nie cytrynową)i zalewamy naparem.
      Wzorem Chińczyków można zaparzać herbatę w kubkach porcelanowych z sitkiem i
      przykrywką (ja parzę w ten sposób zioła), Japończyków w małych czarkach (ale do
      tego też przydaje sie ceremoniał;-), a Yerba Mate w specjalnych naczyniach z
      chyba jakiegoś orzecha (?)z rurką do picia.To tak w baardzo duzym skrócie.Aha!
      Mrożone herbaty podajemy w long-drinkach.
      Co do kawy (na tym mniej się znam-pewnie Włosi z forum lepiej opowiedzą:-)),
      podajemy w zależności od rodzaju - w maleńkich filiżankach espresso,w większych
      (wyższych i nieco węższych niż herbaciane)capuccino, mocha (i 100 innych
      rodzajów), a latte w wysokiej szklance z grubego szkła z dłuugą łyżeczką.A po
      irlandzku w specjalnym kieliszku na nóżce i z uszkiem.
      Ojej, ale się rozpisałam...
      • marghot Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 15:06
        funana napisała:
        Co do szklaneczek, to Arabowie piją w małych lekko wciętych
        >
        > w "talii", ze spodeczkami.

nie tylko; w Turcji również podaje się herbatę w podobnych szklaneczkach
        (kształt tulipana)
        • funana Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 15:27
          No tak wsadziłam ich do jednego garnka;-, chyba nie byliby zadowoleni-lepiej
          było operować rejonami geograficznymi.No to dodam, że na Bliskim Wschodzie też
          piją,jak to ładnie ujęłaś, a mnie zabrakło słowa w szklaneczce o kształcie
          tulipana:-)
    • Gość: Liska Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być IP: 81.210.125.* 11.05.04, 15:39
      www.villeroy-boch.com/index.php?id=455&C=PL&L=en&user_ocrprefix=4546
      Może tutaj zajrzyj... Ja choruję na tę porcelanę, najchętniej nabyłabym cały
      set, ale ta cena...

Uwielbiam pić herbatę w cieniutkiej, porcelanowej filiżance, lekko
      spłaszczonej, w przeciwieństwie do filiżanek "kawowych" - wyższych i węższych.
      Ale z tego co się orientuję, wiele firm robi po prostu filiżanki "śniadaniowe",
      w których można podać i herbatę i kawę.
      Kiedyś zaszalałam i kupiłam ręcznie robione filiżanki japońskie na drewnianych
      spodkach. W nich zawsze piję herbatę zieloną lub białą.
      A c. latte podaję w szklankach z grubego szkła lub grubych białych kubkach.
      :-)
      • funana do Liski 11.05.04, 15:45
        W Warszawie jest outlet Rosenthala-50% taniej.
        • Gość: Liska Re: do Liski IP: 81.210.125.* 11.05.04, 16:16
          A gdzie????
          :-)
          • lunatica podłączam się: gdzie, gdzie? 11.05.04, 18:49

• kaczanka w Promenadzie na Ostrobramskiej! 11.05.04, 19:43
              chyba na 3 poziomie, ale wybór jakby nijaki, ale byc może to sie zmienia
        • Gość: Camille Re: outlet Rosenthala IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 13.06.04, 17:51
          Czy byl tam ktos? Jakie wrazenia-jaki wybor i czego-warto wpasc?
      • giezik Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 15:45
        niegdys widzialem taki rysunek
        malenka filizaneczuszka podpisana "Italian style"
        nieco większa "French style"
        znacznie większa (juz nie pamietam jaki style)
        i pol litrowe wiadro: "American style"
        • fritzek Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 19:25
          a co powiecie o filiżance do czekolady?!
          ;)
          to jeszcze inny kształt...
          moż coś o dzbankach do poszczególnych napojów?
          a poza tym to cholernię się cieszę,że w naszej,bądź co bądź,siermiężnej
          rzeczywistości są ludzie,którzy przywiązują wagę do takich spraw.nieważne czy z
          ciekawości czy z potrzeby.a babcinymi serwisami radziłabm się nie sugerować...w
          większości są niekompletne,sponiewierane przez wojny,używanie :(
          poza tym inaczej wyglądał serwis powiedzmy ślubny z przełomu XIX/XX w. a
          inaczej serwisy z lat '30 XXw.-oczywiście mówię o objętości składników a nie o
          stylistyce i ornamentyce.
          dyskusja ciekawa :)
          czekam na typy filiżanki i dzbana do czekolady.oczywiście chodzi o kształt.
          pozdrawiam wszystkich wielbicieli pięknych rzeczy!!!
          • lunatica do czekolady/herbaty... 11.05.04, 20:37
            sama dla siebie uwielbiam mój biały (oczywiście :-)) kubek firmy bodum bardzo
            klasyczny z kołnierzykiem... ale w nim wszystko samakuje mi wyśmienicie....
            taki tylko fajansowy i bielutki: bodum.fide.pl/pl/bodum/5710/90/
            natomiast w duecie czekoladę podaję najchętniej w dużych wysokich szklankach,
            wręcz szklamicach - gdzie mam pełen obraz tego napoju z ubitym mlekiem...
            podobają mi się też takie: www.fide.pl/pl/bodum/4912/206/
            te też są piękne (moim zdaniem of course:-))
            bodum.fide.pl/pl/menu/4500219/ i trzymają ciepło...
            jeśli chodzi o dzbanek do kawy. to nie używam. tylko do hermaty, bo kawy nie
            pijam. do parzenia herbaty używam białego, stylizowanego na orientaly, dzbanka
            z bambusowym uchem... uwielbiam trzymać go na pogrzewaczu - świetny patent :-),
            a herbaę parzę najchętniej sypaną owocową wymieszaną według uznania w takiej
            długiej "skarpecie" (nazwa własna :-))...
            chyba idę nastawić wodę na herbatę... :-)
          • krasnowo Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 13.06.04, 20:52
            Czekoladę można podawać w filiżankach do kawy lub w takich fajnych,
            rozszerzających się ku górze kubeczkach (taką piłam w Belgii), dzbanek do
            herbaty ma mn.w. taki kształt :

www.allegro.pl/show_item.php?item=26435470
            www.allegro.pl/show_item.php?item=26772228
            www.allegro.pl/show_item.php?item=26697992
            a do kawy tak:

www.allegro.pl/show_item.php?item=26432436
            www.allegro.pl/show_item.php?item=26279153
            www.allegro.pl/show_item.php?item=26622034
    • lunatica kawa 11.05.04, 20:39
      w czym parzyć kawę:
      dom.gazeta.pl/dom/1,50882,948037.html
      wielka mała czarna... kawa
      dom.gazeta.pl/dom/1,50882,948011.html
      kawa:
      www2.gazeta.pl/kobieta/1,24312,1601532.html
      • aniutek herbata rodem z kresow wschodnich 13.06.04, 20:44
        herbata podana po rosyjsku? w cienkiej szklance siedzacej w srebrnym koszyczku z uszkiem,
        serwowana z cytryna i konfitura z wisni- moim zdaniem wyborna ::))
    • Gość: Pichciarz Tea services IP: *.proxy.aol.com 14.06.04, 06:41
      images.google.com/images?q=tea+service&ie=ISO-8859-1&hl=en&btnG=Google+Search
    • Gość: n0str0m0 nieprzemakalne IP: 202.172.58.* 14.06.04, 09:49
      i to naprawde wszystko

jeslis zas tradycji wierna
      to herbata w szklance
      lub musztardowce
      a kawa tak samo

dyscyplina dodatkowa - spodeczek

nostromo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka