lunatica 11.05.04, 13:09 właśnie zaparzyłam kawę i dowiedziałam się, że filiżanka w jakiej ją podaję jest niewłaściwa... może ktoś dysponuje linką do stron, gdzie znajdę przykłady odpowiedniego serwowania napojów gorących? zdezorientowana l. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 13:17 tez chetnie rzuce okiem. choc wydaje sie, iz filizanki do herbaty sa nieco mniejsze i szersz od tych kawowych. na pewno w innej filizance podamy espresso (typ mokka) niz capuccino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.04, 13:23 NIe wiem jakimi zasadami rzadzi sie swiat kaw i herbat, ale wiem w czym ja lubię pic kawę:) 1. w maleńkiej filizance z grubej porcelany (lub innego "tworzywa" :) 2. w cieniusienkiej porcelanie z Koła (gielda staroci) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 13:28 A ja marze o kawie podanej w filizance "wylozonej czekolada" / po wypiciu kawy filizanke sie zjada /. Dla wybierajacych sie do Neapolu informacja: nazywa sie "cialdino". Nie wiem, czy podawana jest we wszytskich barach, ale warto poszukac. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 13:30 W pospiechu nie napisalam, ze filizanka zrobiona jest z wafla. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica hmmm.... ja pamiętam takie miseczki wykonane 11.05.04, 13:34 z czekolady, w których podawano tiramisu... rozpusta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być IP: *.proxy.aol.com 11.05.04, 13:55 Tylko UE wie... www.gazetaprawna.pl/dzialy/1.html?numer=986&dok=986.1.6.2.21.1.0.3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica kawa on-line 11.05.04, 14:14 www.kawa-online.com/przepisy-na-kawe/-- Anglicy mają sto religii, lecz tylko jeden sos - Heine Heinrich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: kawa on-line IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:29 Herbata - filizanka szeroka, plaska, cienka porcelana. W takiej filizance aromat latwo sie unosi, ksztalt powoduje, ze napar stosunkowo szybko stygnie - herbate pije sie raczej ciepla niz goraca. Kawa - filizanka wezsza i wyzsza, porcelana nieco grubsza. Kawe pije sie raczej bardzo ciepla niz letnia. Jedno i drugie dopuszczalne w kubku, ale tylko w domu i tylko rano. Taaaaa....czegoby sie tu napic.... Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 14:19 Wg. kredensu babci to jednak herbaciane filizanki sa wieksze niz kawowe, marghot ;-) Ale pamietajmy, ze kiedys kawe pijano czarna, mocna z odrobina prawdziwej smietanki, teraz wiadomo pijamy kawe na kilkanascie, o ile nie kilkadziesiat sposobow - to z watku o biednych wloskich barmanach ;-) W babcinym serwisie kawowe filizanki sa nieco wieksze niz do esspresso i taka kawa jest w nich serwowana albo male cappucino a herbaciane sluza wszystkim smakoszom latte oraz zwolennikom "malej kawy z duzym mlekiem". Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 14:49 seniwell napisała: > Wg. kredensu babci to jednak herbaciane filizanki sa wieksze niz kawowe, > marghot ;-) > ło matko!!!ale się rypsnęłam. myślałam chyba o niebieskich migdałach!!! wg mojego kredensu też herbaciane są większe... sorki za zamieszanie :))) ale to chyba wina pogody ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 14:34 generalnie filiżanka do herbaty wygląda tak www.allegro.pl/show_item.php?item=24828791 znaczy szersza niż wyższa do kawy tak www.allegro.pl/show_item.php?item=25057962 Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 15:30 ta mała (druga)jest do espresso. Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 16:13 ale co do tego, że espresso jest kawą to jesteśmy zgodne ? Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 14:50 Przydałaby sie możliwośc rysowania, by wytłumaczyć;-).Herbatę w Europie pija sie zazwyczaj w filżankach niższych i szerszych niż kawowe.Najlepsze są oczywiście porcelanowe (porcelitowe są cieższe i bardziej sie nagrzewają, no i są mniej eleganckie).Można też pić w specjalnych szklaneczkach (nie mylić z tymi minionej epoki ze spodkiem;-), które mogą być np. wsadzane w rodzaj koszyczka z metalu.Co do szklaneczek, to Arabowie piją w małych lekko wciętych w "talii", ze spodeczkami. Herbatę winno zaparzać się w dzbanku (ja mam żeliwny, moga być porcelanowe lub inne ceramiczne)z sitkiem metalowym lub z bambusa (?-nie wiem, z czego sitka sa robione..). Po zaparzeniu (w zależności od charakteru herbaty -pobudzjąca czy usypiająca od 3-5 min)sitko powinno sie usunąc z dzbanka i podawać herbatę. Wyjątkiem są herbaty owocowe-zaparzamy dłużej od 5 min w górę, owoce z przyjemnościa można wyjadać (mniam!)i herbaty zielone i białe. Te dwie ostatnie mogą być wielokrotnie zaparzane (nie mają garbników, które są szkodliwe przy dłuższym zaparzaniu). Dlatego dzbanki z sitkiem w środku nie są dobre:nie można usunąc fusów po zaparzeniu, a poza tym fusy lub dodatki (np. owoce)zatykają go. Herbatę z cytryną podajemy nastepująco: na dno filiżanki kładziemy plaserek cytryny (obowiązkowo ze skórką), odrobinę słodzimy (owoc pozostaje jędrny, a herbata jest herbatą z cytryną, a nie cytrynową)i zalewamy naparem. Wzorem Chińczyków można zaparzać herbatę w kubkach porcelanowych z sitkiem i przykrywką (ja parzę w ten sposób zioła), Japończyków w małych czarkach (ale do tego też przydaje sie ceremoniał;-), a Yerba Mate w specjalnych naczyniach z chyba jakiegoś orzecha (?)z rurką do picia.To tak w baardzo duzym skrócie.Aha! Mrożone herbaty podajemy w long-drinkach. Co do kawy (na tym mniej się znam-pewnie Włosi z forum lepiej opowiedzą:-)), podajemy w zależności od rodzaju - w maleńkich filiżankach espresso,w większych (wyższych i nieco węższych niż herbaciane)capuccino, mocha (i 100 innych rodzajów), a latte w wysokiej szklance z grubego szkła z dłuugą łyżeczką.A po irlandzku w specjalnym kieliszku na nóżce i z uszkiem. Ojej, ale się rozpisałam... Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 15:06 funana napisała: Co do szklaneczek, to Arabowie piją w małych lekko wciętych > > w "talii", ze spodeczkami. nie tylko; w Turcji również podaje się herbatę w podobnych szklaneczkach (kształt tulipana) Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 15:27 No tak wsadziłam ich do jednego garnka;-, chyba nie byliby zadowoleni-lepiej było operować rejonami geograficznymi.No to dodam, że na Bliskim Wschodzie też piją,jak to ładnie ujęłaś, a mnie zabrakło słowa w szklaneczce o kształcie tulipana:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być IP: 81.210.125.* 11.05.04, 15:39 www.villeroy-boch.com/index.php?id=455&C=PL&L=en&user_ocrprefix=4546 Może tutaj zajrzyj... Ja choruję na tę porcelanę, najchętniej nabyłabym cały set, ale ta cena... Uwielbiam pić herbatę w cieniutkiej, porcelanowej filiżance, lekko spłaszczonej, w przeciwieństwie do filiżanek "kawowych" - wyższych i węższych. Ale z tego co się orientuję, wiele firm robi po prostu filiżanki "śniadaniowe", w których można podać i herbatę i kawę. Kiedyś zaszalałam i kupiłam ręcznie robione filiżanki japońskie na drewnianych spodkach. W nich zawsze piję herbatę zieloną lub białą. A c. latte podaję w szklankach z grubego szkła lub grubych białych kubkach. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczanka w Promenadzie na Ostrobramskiej! 11.05.04, 19:43 chyba na 3 poziomie, ale wybór jakby nijaki, ale byc może to sie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: outlet Rosenthala IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 13.06.04, 17:51 Czy byl tam ktos? Jakie wrazenia-jaki wybor i czego-warto wpasc? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 15:45 niegdys widzialem taki rysunek malenka filizaneczuszka podpisana "Italian style" nieco większa "French style" znacznie większa (juz nie pamietam jaki style) i pol litrowe wiadro: "American style" Odpowiedz Link Zgłoś
fritzek Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 11.05.04, 19:25 a co powiecie o filiżance do czekolady?! ;) to jeszcze inny kształt... moż coś o dzbankach do poszczególnych napojów? a poza tym to cholernię się cieszę,że w naszej,bądź co bądź,siermiężnej rzeczywistości są ludzie,którzy przywiązują wagę do takich spraw.nieważne czy z ciekawości czy z potrzeby.a babcinymi serwisami radziłabm się nie sugerować...w większości są niekompletne,sponiewierane przez wojny,używanie :( poza tym inaczej wyglądał serwis powiedzmy ślubny z przełomu XIX/XX w. a inaczej serwisy z lat '30 XXw.-oczywiście mówię o objętości składników a nie o stylistyce i ornamentyce. dyskusja ciekawa :) czekam na typy filiżanki i dzbana do czekolady.oczywiście chodzi o kształt. pozdrawiam wszystkich wielbicieli pięknych rzeczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica do czekolady/herbaty... 11.05.04, 20:37 sama dla siebie uwielbiam mój biały (oczywiście :-)) kubek firmy bodum bardzo klasyczny z kołnierzykiem... ale w nim wszystko samakuje mi wyśmienicie.... taki tylko fajansowy i bielutki: bodum.fide.pl/pl/bodum/5710/90/ natomiast w duecie czekoladę podaję najchętniej w dużych wysokich szklankach, wręcz szklamicach - gdzie mam pełen obraz tego napoju z ubitym mlekiem... podobają mi się też takie: www.fide.pl/pl/bodum/4912/206/ te też są piękne (moim zdaniem of course:-)) bodum.fide.pl/pl/menu/4500219/ i trzymają ciepło... jeśli chodzi o dzbanek do kawy. to nie używam. tylko do hermaty, bo kawy nie pijam. do parzenia herbaty używam białego, stylizowanego na orientaly, dzbanka z bambusowym uchem... uwielbiam trzymać go na pogrzewaczu - świetny patent :-), a herbaę parzę najchętniej sypaną owocową wymieszaną według uznania w takiej długiej "skarpecie" (nazwa własna :-))... chyba idę nastawić wodę na herbatę... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: filiżanki do kawy / herbaty jakie powinny być 13.06.04, 20:52 Czekoladę można podawać w filiżankach do kawy lub w takich fajnych, rozszerzających się ku górze kubeczkach (taką piłam w Belgii), dzbanek do herbaty ma mn.w. taki kształt : www.allegro.pl/show_item.php?item=26435470 www.allegro.pl/show_item.php?item=26772228 www.allegro.pl/show_item.php?item=26697992 a do kawy tak: www.allegro.pl/show_item.php?item=26432436 www.allegro.pl/show_item.php?item=26279153 www.allegro.pl/show_item.php?item=26622034 Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica kawa 11.05.04, 20:39 w czym parzyć kawę: dom.gazeta.pl/dom/1,50882,948037.html wielka mała czarna... kawa dom.gazeta.pl/dom/1,50882,948011.html kawa: www2.gazeta.pl/kobieta/1,24312,1601532.html Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek herbata rodem z kresow wschodnich 13.06.04, 20:44 herbata podana po rosyjsku? w cienkiej szklance siedzacej w srebrnym koszyczku z uszkiem, serwowana z cytryna i konfitura z wisni- moim zdaniem wyborna ::)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Tea services IP: *.proxy.aol.com 14.06.04, 06:41 images.google.com/images?q=tea+service&ie=ISO-8859-1&hl=en&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 nieprzemakalne IP: 202.172.58.* 14.06.04, 09:49 i to naprawde wszystko jeslis zas tradycji wierna to herbata w szklance lub musztardowce a kawa tak samo dyscyplina dodatkowa - spodeczek nostromo Odpowiedz Link Zgłoś