cafem 10.06.11, 12:08 Co można zrobić z kukurydzą, poza standardowym ugotowaniem w wodzie i obsypaniem solą? Mam dwie ładne kolby na zbyciu i chciałabym z nich jakąś ciekawą kolację wyszykować. Jakieś mięso można do tego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emigrantka34 Re: Kukurydza 11.06.11, 00:13 pesto:www.lottieanddoof.com/2010/07/pasta-with-fresh-corn-pesto/ robilam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Kukurydza IP: *.ds3.agh.edu.pl 11.06.11, 08:08 jak byłam w usa, w meksykańskiej dzielnicy,kupiłam kukurydzę ( z budki na ulicy) polaną masłem,kapką majonezu i posypaną meksykańskim serem cotija. ach,jakie to dobre.jadłam to 5 lat temu i całe 5 lat (do następnego wyjazdu) marzyłam o tej kukurydzy. myślę, że ser cotija można zastąpić innym,byle dość słonym bo to fajnie kontrastuje ze słodyczą kukurydzy,ponadto czasem rezygnuję z masła, coby zaoszczędzić kalorie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Kukurydza 11.06.11, 11:52 Jeśli dysponujesz grillem (nie-elektrycznym), to proponuję całą kolbę po prostu wrzucić na grill. Przypieczona kukurydza niesamowicie różni się od gotowanej, ma w dodatku taki karmelowy posmak. Już nie pamiętam, czy smarowaliśmy ją jakimś tłuszczem przed grillowaniem, ale chyba nie. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Kukurydza 11.06.11, 22:36 Na takie 'grillowanie' jest specjalna metoda. Kukurydze bez obierania namocz w wodzie (w zlewie np.) w zimnej wodzie przez 0.5 godziny. Potem w dalszym ciagu bez obieranie na grill/BBQ. Z czasem musisz poeksperymentowac. Dzieki moczeniu kolby nie wyschna a smak bedzie w dalszym ciagu 'grillowy'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Kukurydza IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.11, 01:00 No,wersja meksykanska jest nie do przebicia.Sylwia ma racje.Kolbe ugotowanej kukurydzy smaruje majonezem i smietana kwasna,obsypuje serem cotija,na koniec sypie ostre mielone chili.Ta kompozycja smakow.Cos pysznego.Cotije moznaby zastapic drobno startym oscypkiem albo kaszkawalem. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Kukurydza 12.06.11, 17:43 o tej wersji meksykańskiej właśnie chciałam napisać:) Gdyby nie to, że nie lubię kukurydzy.... strasznie podobało mi się to połączenie:) Odpowiedz Link Zgłoś