15.06.11, 17:34
przejrzalem cala stronke i nie znalazlem ani jednego watku o szparagach a za chwile ide gotowac. biale, srednio grube gotowane z dodatkiem cukru, masla, szczypty soli i cytryny. do tego wlasnorecznie uwarzony sos holenderski ale z sokiem pomaranczowym (chyba maltanski go nazywaja), kartoflaki w skorkach i koper na czubku gorki na talerzu , no i wielki filet z lachsforelle na parze. chyba otorze do tego zielonego veltlinera.
:)
m.s.
ps. wazne! szparagi nalezy obrac a obierki zrzucic na dzisiejsza (juz przeczytana) gazete (u mnie tagesspiegel), po czym zrobic z niej ladna paczuszke i wrzucic do smieci.
to juz wszystko! do zas!:)
Obserwuj wątek
    • a74-7 Re: szparagi 15.06.11, 17:41
      zapomniales dodac - paczuszke z obierkami wyrzucic do specjalnego pojemnika
      na odpadki jedzenia , nie do smieci domowych . To wazne :-)
      • mathias_sammer Re: szparagi 15.06.11, 18:01
        acha,
        do zbiorniczka bio/kompost wyrzucilem juz wczoraj biednego kotka. wciaz cuchnie. mordke przegryzl mu zly pies zza miedzy. i oczko mu wypadlo, temu kotku.
        wyniose smieci i zaraz potem czas na szparagi!
    • a74-7 Re: szparagi 15.06.11, 18:07
      :-D
      Gotuj ,gotuj w tych oparach absurdu ... wole zielone szparagi anyway:-)
      pa
      • mathias_sammer Re: szparagi 15.06.11, 18:51
        szparagi wlasnie dochodza:)
        m.s.
    • annjen Re: szparagi 15.06.11, 19:39
      a u nas już nie można kupić dobrej jakości szparagów, błeeee.... co prawda zdążyłam już dobrych parę razy je ugotować, ale żebym się nacieszyła, co to to nie:( a w sosie holenderskim są najlepsze, niedawno w sklepie przy kasie obca kobietka mnie zaczepiła i spytała jak je robię, w trakcie kasowania zakupów podawałam jej przepis:)
    • annjen Re: szparagi 15.06.11, 19:43
      jeszcze tak mi się przypomniało a propos różnych zastosowań gazety... fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2762497
      • Gość: dorotkah Re: szparagi IP: *.hsd1.il.comcast.net 15.06.11, 23:55
        U mnie czesto sa szparagi.Nawet makabryczna kuracja na nerki (coca cola i szparagi) nie zdolala zabic mojej milosci do nich.Gotuje je krociutko i wrzucam do wody z lodem ,zeby byly jedrne i chrupiace.Jemy je bez zadnych sosow.Czasem tez robie szparagi w piekarniku pokropione oliwa,sokiem z cytryny i sola.
      • mathias_sammer Re: szparagi 16.06.11, 09:57
        dzien dobry wszystkim milosnikom szparagow!:)
        moje byly pyszne, ryba rowniez. sos zrobilem rzadziutko-cieniutki, taki jak lubie (gdy zostaje zmuszony):); ale czastki pomaranczy byly:)
        mam nadzieje, ze watek szparagowy nie umrze - bo to moje ukochane warzywo. za linka dziekuje- usmialem sie. natchnal mnie, niestety, nic nie znalazlem, zeby sie zrewanzowac.
        cudo!:)
        musze do pracy, potem wyjazd na seminarium, ale chcialem zapytac, gdzie moge o moim urlopie napisac? jadlem nie tylko ceviche i troche tam i owdzie zwiedzilem.
        pozdrawiam,
        m.s.
    • paluszki38 Re: szparagi 16.06.11, 08:35
      Na blogu pani serwusowej znalazłam ciekawy patent, aby końcówek ze szparagów nie wywalać, tylko mrozić, można potem wykorzystać do zupy:) Polecam i wtedy zamiast wywalać gazetę do śmieci można do kubła z papierem...
      • mathias_sammer Re: szparagi 16.06.11, 09:59
        zarowno du-pki szparow jak i skorki mozna ugotowac i wyjdzie z tego zupa szparagowa, ale zupy nie lubie, wiec nie gotuje. u nas sezon na szaparagi konczy sie 24 czerwca.
        m.s.
      • mathias_sammer Re: szparagi 16.06.11, 10:00
        ps- no ale co wtedy zrobic z gazeta?:)
        m.s.
        • a74-7 Re: szparagi 16.06.11, 16:57
          potnij na kawalki i powies na gwozdziu w wygodce , bedzie eko
          • mathias_sammer Re: szparagi 16.06.11, 21:12
            o fe! u nas mozna kupic clopapier.:)

m.s.
        • paluszki38 Re: szparagi 16.06.11, 17:26
          > ps- no ale co wtedy zrobic z gazeta?:)

Napisałam przecież:) Wywalić do kubła z papierem... Pójdzie na papier toaletowy, albo jak zaproponowano poniżej, zastosować bez obróbki...
          • mathias_sammer Re: szparagi 16.06.11, 21:15
            jakby to powiedziec : gazeta do ...pup.y jest wylacznie polskim (moze tez rosyjskim) wynalazkiem. niestety, polacy czytuja coraz mniej gazet i ksiazek- jakby nie bylo- zewa poprawila standard zycia polskiego spoleczenstwa:)
            m.s.
            • a74-7 Re: szparagi 16.06.11, 21:45
              hmmm... oto co pisze wiki o nienieckim papierze toaletowym :
              It has been remarked by older Germans that the worst thing about Nazi Germany was the poor quality of the toilet paper. It was so rough and scratchy that it was almost unusable, so many people used old issues of the Volkischer Beobachter instead because the paper was softer. [6]

Pewnie sie poprawilo :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka