Dodaj do ulubionych

Słodki sos do sałatek

27.06.11, 11:38
Robię sałatkę ze świeżego szpinaku, grillowanych bakłażanów, pomidorów, parmezanu i marynowanej czerwonej cebuli. Pierwsze skrzypce gra tutaj cebula, którą gotuję z wodzie z octe winnym, cukrem, goździkami i chilli, ma więc wyrazisty, ostro-słodki smak. Parmezan też nadaje słodkiego smaku całej sałatce, ale ten szpinak taki sam suchy... Pasowałby mi tu jakiś lekki, słodki sos, dosłownie żeby skropić sam szpiank wszystko układam arstwowo, szpinak jest pierwszy). Jak, z czego? Może odrobina oliwy z miodem i ciut soku z cytryny? Może vingret z sokiem malinowym?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Słodki sos do sałatek 27.06.11, 12:45
      Dla rownowagi ja bym dodala sosu mocno kwasnego. Slodkie ze slodkim, polane slodkim sosem brzmi jak szpinakowy deser.Noi sok malinowy do marynowanej cebuli, parmezanu i baklazana? Lube eksperymenty, ale one powinny miec granice - zbyt szeroki rozrzut zbyt wielu smakow nie konczy sie dobrze, imo.
      Zwyczajny winegret z duza iloscia soku z limonki albo cytryny, bez cukru.
      • Gość: asia Re: Słodki sos do sałatek IP: *.ghnet.pl 27.06.11, 13:47
        Parmezan jest słodkawy, cebula - też powiedziałabym, że słodkawa, a nie słodka. Chodzi mi o coś, co nie będzie wprowadzam kolejnego smaku, a tylko sprawi, że szpinak nie będzie taki suchy, żeby w razie jak się nabije na widelec sam szpinak, nie czuło się, że żuje się trawę, tylko je coś, co ma jakiś smak.
        • bene_gesserit Re: Słodki sos do sałatek 27.06.11, 15:41
          Alez rozumiem. Jesli chcesz, to poslodz ten szpinak, skoro uwazasz ze to pasuje - to jest twoje danie, ty je bedziesz jesc, twoj gust.

Ale jako jedna z zapytanych o opinie forumowiczek stwierdzam, ze dla mnie byloby to mdle i pozbawione wdzieku. Tym bardziej wprowadzanie malinowej nuty do klasycznych srodziemnomorskich smakow. Szpinak w winegrecie cytrynowym bardzo by zyskal, a jeszcze lepszy bylby, gdyby dodac tam odrobine czosnku (moze winegret na oliwie po podzmazonym czosnku), ale nei wiem, czy to nie za duzo szczescia, skoro wazna rolę gra juz w salatce cebula.
          • Gość: asia Re: Słodki sos do sałatek IP: *.ghnet.pl 27.06.11, 15:47
            Sprobuje w takim razie z ta cytryna. Generalnie czosnku dodaje do grilowanego baklazana, wiec jeszcze troche wiecej nie zaszkodzi (lubie czosnek). Czyli z jednej strony slodki smak, a z drugiej kwasno-czosnkowy. Sprobuje dzisiaj. :)
            • bene_gesserit Re: Słodki sos do sałatek 27.06.11, 16:14
              To daj znac, czy bylo zjadliwe :)
    • mathias_sammer Re: Słodki sos do sałatek 27.06.11, 19:04
      o fajny przepis!:)
      ja zrobilbym sos tylko lekko slodkawy, chyba bardziej kwaskowy. kwaskowy ze wzgledu na baklazana, do sera pasuje wszystko, do szpinaku dodaj mlodziutkie listki botwinki (swiezej)- pycha! napisz jakie zrobilas sosidlo.
      m.s.
    • Gość: asia sos malinowy IP: *.ghnet.pl 08.07.11, 15:37
      Bylam w knajpce, w ktorej jadam ta salatke i podawana jest z sosem malinowym - sos generalnie ma smak ciut pikantny (ocet?) i lekko kwaśno-słodki, ale bardzo ekko - od niesłodzonych malin, powiedziałabym nawet, że jest dość neutralny, nadaje jedynie owocowej nuty i sprawia, że szpinak nie jest suchy.
    • linn_linn Re: Słodki sos do sałatek 08.07.11, 15:42
      Sa octy balsamiczne: np. malinowy.
      • paluszki38 Re: Słodki sos do sałatek 08.07.11, 20:06
        > Sa octy balsamiczne: np. malinowy.

Z ust mi to wyjęłaś:)

A jak nie ma to samemu zrobić, do octu balsamicznego dodać kilka malin i zmiksować, też dobre:)

• znana.jako.ggigus winegret z octem malinowym 08.07.11, 16:42
      to by wg mnie bylo dobre, on ma taki specyficzny smak, ten ocet
      • Gość: asia ocet malinowy, ocet balsamiczny - pytanie IP: *.ghnet.pl 11.07.11, 11:03
        Czy te octy mają równie ostry smak jak zwykły ocet spirytusowy czy winny? Jak bardzo czuć w occie malinowym te maliny, ich aromat, smak?
        • znana.jako.ggigus Re: ocet malinowy, ocet balsamiczny - pytanie 11.07.11, 11:50
          ja robilam sama, iec czuc ten smak naprawde fajnie. I jaki ladny rozowy kolor ma ow ocet!
          jak chcesz, podam Ci przepis, mam go z opakowania butelki octu.
          ale trzeba czekac, az ocet dojrzeje
          • Gość: monka Re: ocet malinowy, ocet balsamiczny - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 15:34
            Trochę starawy ten wątek i pewnie już nieaktualny. Ale tak mi przyszedł do głowy ten sos:
            www.advicenators.com/qview.php?q=551258
          • Gość: asia Re: ocet malinowy, ocet balsamiczny - pytanie IP: *.ghnet.pl 12.07.11, 11:28
            O tak, prosze. Zastanawiam sie, czy da sie kupic/zrobic taki ocet malinowy, zeby bylo mocno czuc maliny i zbey byl lagodny. Podobno sa octy delikatniejsze niz 6%-owe. Myslicie, ze daloby sie taki lagodny, mocno malinowy ocet stosowac samodzielnie czy trzeba rozcienczac?
          • Gość: asia znalazlam taki przepis: IP: *.ghnet.pl 13.07.11, 11:35
            1/2 l malin
            1/2 l białego octu winnego
            Maliny wsypać do słoika twist, zalać octem, zakręcić słoik, zostawić na 2-3 tygodnie na nasłonecznionym oknie. Ocet zrobi się ciemnoczerwony, a maliny będą szare. Po tym czasie przecedzić ocet przez bibułkowy filtr do kawy. Wycisnąć przez wilgotną gazę maliny i tak otrzymany sok również przefiltrować. Wymieszać obydwa płyny, przelać do małych butelek.

Zrobie wg tego przepisu dzisiaj. :)
    • aganiok32 Re: Słodki sos do sałatek 12.07.11, 13:51
      jadłam niedawno podobną sałatkę z vinegretem różanym, ale niestety nie wiem jak się takowy robi. Pasował idealnie.
    • coralin Re: Słodki sos do sałatek 12.07.11, 15:14
      Świetnie pasuje tu ocet balsamiczny (dobry) lub crema balsamico lub taki sos z grantów nar eksisi stosowany powszechnie w Turcji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka