Dodaj do ulubionych

Surówka z kapusty

28.06.11, 12:10
białej. Mąż był na imprezie, na której p[odano to cudo. Wszyscy się zajadali, z nim włącznie a potem rzucili się do kucharza pytać o przepis. Niestety, skubany nie chciał podać, więc może wy coś wiecie? Na świecie istnieją cudowne, pyszne surówki z białej kapuchy, ale mnie nigdy nie udało się żadnej z nich zrobić, szczerze mówiąc poddałam się. Teraz zaświtała we mnie nowa nadzieja, że może na stare lata jednak coś pysznego mi wyjdzie.
Tamta surówka była głównie z kapuchy, z jakimś serem typu bałkańskiego/greckiego wewnątrz, tyle chłopaki zdołali dostrzec.
Obserwuj wątek
    • eurytka Re: Surówka z kapusty 28.06.11, 18:47
      Najlepsza dla mnie surówka z kapusty białej to z majonezem jest,
      po uprzednim posoleniu kapusty i potraktowaniu odrobina kwasku czy soku z cytryny
      i lekkim odciśnięciu.
      Tak robię z większością jarzyn na surówki.
      • kocia_noga Re: Surówka z kapusty 28.06.11, 21:59
        Dzięki Eurytko. Majonezu staram się unikać, zafrapował mnie ten ser z kapustą. Może jeszcze coś znajdę w sieci, jak się przyłoże do poszukiwań.
        • Gość: Lucjan zMjM Re: Surówka z kapusty IP: *.alan.krakow.pl 28.06.11, 23:31
          najważniejszym czynnikiem nadania chrupkości kapuście jest potraktowanie jej cukrem
          czy star a czy młoda po poszatkowaniu posypujesz cukrem i mieszasz nie wygniatasz po 20-30 min solisz i dodajesz ocet jabłkowy mieszasz a potem dopiero olej i gotowe :) cukier=chrupkość

jak chcesz wiedzieć więcej to pisz :)
          • kocia_noga Re: Surówka z kapusty 29.06.11, 08:42
            Gość portalu: Lucjan zMjM napisał(a):

> najważniejszym czynnikiem nadania chrupkości kapuście jest potraktowanie jej cu
            > krem
            > czy star a czy młoda po poszatkowaniu posypujesz cukrem i mieszasz nie wygniata
            > sz po 20-30 min solisz i dodajesz ocet jabłkowy mieszasz a potem dopiero olej i
            > gotowe :) cukier=chrupkość
            >
            >
            > jak chcesz wiedzieć więcej to pisz :)

No chyba o to chodzi, bo wspominał, że kapusta była chrupka, ale miękka, nie wygnieciona, bez koperku, marchwi, innych składników oprócz sera nie zauważył, ale mogły być np jabłka.
          • znana.jako.ggigus to jest chyba sekret surowki ukrainskiej 29.06.11, 11:27
            zajadalam sie ta surowka na Ukrainie, chrupka i pyszna, lekko slodkawa kapusta.
            I juz chcialam zadac pytanie na forum, a tu przepis.
            serdedeczne dzieki
          • smutas13 Re: Surówka z kapusty 30.06.11, 13:27
            Gość portalu: Lucjan zMjM napisał(a):

> najważniejszym czynnikiem nadania chrupkości kapuście jest potraktowanie jej cu
            > krem
            > czy star a czy młoda po poszatkowaniu posypujesz cukrem i mieszasz nie wygniata
            > sz po 20-30 min solisz i dodajesz ocet jabłkowy mieszasz a potem dopiero olej i
            > gotowe :) cukier=chrupkość
            >
            Dziś zrobiłam eksperyment: pokrojoną, młodą kapustę podzieliłam na dwie części,
            pierwszą posypałam cukrem, drugą posypałam solą.
            Lucjanie zMjM - Twój sposób na chrupkośc surówki, niestety u mnie się nie sprawdził :-(
            Obydwie porcje straciły chrupkośc, mniej więcej w takim samym czasie.
            Ale, spróbuję znowu (bo lubię chrupką surówkę) - następnym razem, najpierw kapustę zakwaszę sokiem z cytryny lub octem. Może się uda? :-)
        • eurytka Re: Surówka z kapusty 28.06.11, 23:35
          Ileż to tego majonezu tam jest?
          Pół łyżeczki na osobę?
          Bez przesadyzmu! moze być i vinegrette.
          Ser z kapustą?
          Kapusniaki z takim nadzieniem pamietam z dzieciństwa
          do tego jeszcze ryż by związane było.
          dla niewtajemniczonych, to takie bułeczki drożdżowe z nadzieniem...
          • Gość: dorotkah Re: Surówka z kapusty IP: *.hsd1.il.comcast.net 29.06.11, 00:05
            Ja czesto robie surowki z czyms takim:oliwa albo olej z pestek winogron,sok z cytryny,sol,troche pieprzu,.Z tym mieszam surowe warzywa:salaty,pomidory,papryki,ogorki,kapusty,cukinie i co tam fantazja podpowie.Na to sypie pokruszona fete i albo mieszam albo tak zostawiam na wierzchu.Mozesz sprobowac tego tylko z kapusta.Ja uzywam fete bulgarska bo ma specyficzny smak.
            • kocia_noga Re: Surówka z kapusty 29.06.11, 08:46
              Gość portalu: dorotkah napisał(a):

> Ja czesto robie surowki z czyms takim:oliwa albo olej z pestek winogron,sok z c
              > ytryny,sol,troche pieprzu,.Z tym mieszam surowe warzywa:salaty,pomidory,papryki
              > ,ogorki,kapusty,cukinie i co tam fantazja podpowie.Na to sypie pokruszona fete
              > i albo mieszam albo tak zostawiam na wierzchu.Mozesz sprobowac tego tylko z kap
              > usta.Ja uzywam fete bulgarska bo ma specyficzny smak.

No właśnie mam w lodówce taką fetę niby bułgarską i chciałabym spróbować. A więc: kapusta, cukier, po pół godziny sól, kwas, np jabłkowy albo sok z cytryny/limonki, oliwa, jakiś pieprz czy cóś. Na to pokruszony ser. Brzmi zachęcająco. Mogę trzymać posiekany koperek w razie czego.
    • bagatella Re: Surówka z kapusty 29.06.11, 00:02
      spotkalam sie kiedys w kraju, ze coleslaw byl urozmaicony
      feta, troche dziwnie to wygladalo na moje oko,
      ale wcale zle nie smakowalo:)
    • malavida Re: Surówka z kapusty 29.06.11, 00:48
      może to było coś takiego - surówka z kapusty, koziego sera z octem balsamicznym, czosnkiem i oliwą z oliwek. znalazłam także w wersji z czerwoną kapustą, twarogiem i cebulą.
      • kocia_noga Re: Surówka z kapusty 29.06.11, 08:53
        No, super. Nie chce mi się trzymać surówki dzień lub kilka w lodówce, żeby nabrała smaku, chociaż może być lepsza niż ta, którą popędzono cukrem czy solą, ale ogólnie może to być to.
        Serdeczne dzięki!
        • eurytka Re: Surówka z kapusty prawie kiszonej:) 29.06.11, 10:00
          wczoraj posiekałam drobno główke,
          dałam jedna cytrynę bez skórki w plasterkach,
          posoliłam,
          kminku sypnęłam
          i dzis sprawdzam- prawie kiszona:)
          Tak, ze do kiszki mam w sam raz.
          Cukru nie dawałam a chrupka jest,
          choć ja dobrze rękami wymieszałam z podanymi składnikami i mocno na noc obciążyłam.
          Marchewki można by było ciut, ciut, ale nie mam pod ręką..
          Koperkiem to ziemniaczki posypię...
          • Gość: Lucjan zMjM Re: Surówka z kapusty prawie kiszonej:) IP: *.alan.krakow.pl 29.06.11, 20:51
            mloda kapusta zawsze bedzie chrupka ale stara już nie.......
            • monaga Re: Surówka z kapusty prawie kiszonej:) 14.07.11, 20:34
              Witam!:-)
              Nie wiem, czy może miec znaczenie sposób rozdrobnienia kapusty. Ostatnio nigdy jej nie szatkuję ani nie kroję, ale ścieram na tarce o srednich oczkach. Troche to pracochłonne, ale efekt naprawde super. Potem sól, pieprz, sok z cytryny, odrobina majonezu z jogurtem nat. i jakieś dodatki. Tak rozdrobniona kapusta zamiast tradycyjnie pokrojonej naprawdę zmienia smak tradycyjnej surówki i nawet mój ośmioletni syn sie nią zajada. No i ten majonez, niestety, jest raczej, chyba, na pewno niezbędny:-)
              Pozdrawiam!
              • kocia_noga Re: Surówka z kapusty prawie kiszonej:) 14.07.11, 22:17
                O, to bardzo ciekawe.Spróbuję użyć maszynki, przedtem pokroić kapustę w ćwiartki.
              • znana.jako.ggigus i mozna jeszcze dodac mielonego kminku 15.07.11, 11:09
                do sosu, fajnie to wzbogaca smak.
                sprobuje zetrzec, ale drobno pokrojona kapusta, lekko skropiona octem lub sokiem z cytryny to jest bomba
    • Gość: Lucjan zMjM do norvegianwood IP: *.alan.krakow.pl 15.07.11, 23:48
      a powiedz pojakim czasie po cukrze dajesz sól i olej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka