merkuryimars 15.07.11, 10:54 Wiem, że to najłatwiejszy sos, ale słyszałem, że można beszamel wzbogacić liściem laurowym lub cebulą. (już mi się w takiej formie przejadł) Znacie może jakieś inne urozmaicenia dla tego sosu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: Beszamel... 15.07.11, 11:28 Co tu urozmaicać? To biały sos podstawowy. Od niego zaczyna się robienie jasnych sosów wszelkich smaków. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Beszamel... 15.07.11, 12:13 Mozesz do niego wrzucic to, co ci sie zywnie podoba, najrozniejsze ziola i inne dodatki - np z sokiem cytrynowym, odrobiną startej skorki i bazylią dodaną na wydaniu swietny jest do mlodych gotowanych warzyw tradycyjnie podawanych z bułką tartą - brokulow, kalafiorow, fasolki szparagowej. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Beszamel... 15.07.11, 12:32 Zrob pesto (jesli masz duzo bazylii) i zmieszaj z beszamelem. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Beszamel... 16.07.11, 12:53 To dopiero wynalazek. Pesto z beszamelem. A po co to tak, że się spytam? Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Beszamel... 16.07.11, 13:32 > To dopiero wynalazek. Pesto z beszamelem. A po co to tak, że się spytam? Nie widze w tym wynalazku nic dziwnego. Zrobilam kiedys ryz z ziarnami zboz i cukinia, mialam sporo pesto z orzechami, ktore zrobilam dzien wczesniej, wiec dorobilam beszamel i wymieszalam z ryzem i zbozami, zeby byl bardziej wilgotny. Bardzo dobre polaczenie. Beszamel jest tak uniwersalny, ze moza go laczyc z wieloma skladnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
merkuryimars Re: Beszamel... 17.07.11, 16:11 beszamel i zioła mnie zaintrygowały... ale kombinacji pesto + beszamel + makaron - nie moge sie doczekać Odpowiedz Link Zgłoś