Dodaj do ulubionych

Beszamel...

15.07.11, 10:54
Wiem, że to najłatwiejszy sos, ale słyszałem, że można beszamel wzbogacić liściem laurowym lub cebulą. (już mi się w takiej formie przejadł) Znacie może jakieś inne urozmaicenia dla tego sosu?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Beszamel... 15.07.11, 11:28
      Co tu urozmaicać? To biały sos podstawowy. Od niego zaczyna się robienie jasnych sosów wszelkich smaków.
    • bene_gesserit Re: Beszamel... 15.07.11, 12:13
      Mozesz do niego wrzucic to, co ci sie zywnie podoba, najrozniejsze ziola i inne dodatki - np z sokiem cytrynowym, odrobiną startej skorki i bazylią dodaną na wydaniu swietny jest do mlodych gotowanych warzyw tradycyjnie podawanych z bułką tartą - brokulow, kalafiorow, fasolki szparagowej.
    • shilaa Re: Beszamel... 15.07.11, 12:32
      Zrob pesto (jesli masz duzo bazylii) i zmieszaj z beszamelem.
      • kosmopolitesiorbut Re: Beszamel... 16.07.11, 12:53
        To dopiero wynalazek. Pesto z beszamelem. A po co to tak, że się spytam?
        • znana.jako.ggigus po to zeby zjesc, 16.07.11, 13:00
          jak komus smakuje.
        • shilaa Re: Beszamel... 16.07.11, 13:32

> To dopiero wynalazek. Pesto z beszamelem. A po co to tak, że się spytam?

Nie widze w tym wynalazku nic dziwnego. Zrobilam kiedys ryz z ziarnami zboz i cukinia, mialam sporo pesto z orzechami, ktore zrobilam dzien wczesniej, wiec dorobilam beszamel i wymieszalam z ryzem i zbozami, zeby byl bardziej wilgotny. Bardzo dobre polaczenie. Beszamel jest tak uniwersalny, ze moza go laczyc z wieloma skladnikami.
    • merkuryimars Re: Beszamel... 17.07.11, 16:11
      beszamel i zioła mnie zaintrygowały... ale kombinacji pesto + beszamel + makaron - nie moge sie doczekać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka