Dodaj do ulubionych

Sałatka do pracy

IP: *.multi-play.net.pl 17.07.11, 10:28
Witam,

Szukam jakichs przepisow na salatki do pracy. Dlatego jest kilka dodatkowych wymagan:

a) Powinna byc zjadliwa minimum przez 2 dni (im dluzej zachowa przyzwoita swierzosc tym lepiej - coby ja przechowywac w lodowce w pracy)
b) Powinna byc z miesem (smazony kurczak, czy jakas wedlina, lub jeszcze inne)... ewentualnie jakies inne pelnowartosciowe bialko
c) Mozliwie malo ciezka kalorycznie (czyli unikajac majonezow itp.)

Prosilbym unizenie o jakies sugestie :)

Pozdrawiam, Tomek
Obserwuj wątek
    • toya666 Re: Sałatka do pracy 17.07.11, 10:39
      Hej,
      może gotowego przepisu Ci nie dam, ale sugestie: jeśli chcesz, aby Twoja sałatka zachowała świeżość, nie mieszaj jej w domu z sosem (bez względu na to czy to będzie sos śmietanowy, jogurtowy czy oliwa z oliwek). Weź sobie sosik w osobnym opakowaniu (np. małym słoiczku po koncentracie pomidorowym) i wymieszaj z sałatką tyle, ile zjesz na raz. Resztę sałatki pozostaw bez sosu.
      • nchyb Re: Sałatka do pracy 17.07.11, 12:59
        Podpisuję się pod Toya666.
        Składniki sałatki do pudełka, sosik osbno, w pracy mieszamy i świeża smaczna i nieoklapnięta sałatka gotowa.
        Osobiście robię sobie do pracy wszelkie mieszanki jakie mi przyjdą do głowy.
        Ostatnio królowały mieszanki pomidorów, sałat, do których dodawałam np. serek wiejski, lub tuńczyka...
        • 83kimi Re: Sałatka do pracy 17.07.11, 16:49
          Dokładnie, sos w osobnym słoiczku. :-) A co poza tym? Na pewno trochę sałaty, kurczak jak najbardziej, jakiś pomidor (najlepiej malutkie cherry, nieprzekrojone na pół, żeby sok), trochę papryki (możesz kupić kilka kolorów), cebulki, może jakiś wyrazisty w smaku ser? W osobnym pudełeczku możesz też zabrać ziarna do posypania albo malutkie grzaneczki np. czosnkowe.
          • 83kimi Re: Sałatka do pracy 17.07.11, 16:50
            *żeby sok nie puścił
          • toya666 Re: Sałatka do pracy 17.07.11, 22:17
            83kimi napisała:
            > cebulki

Ja bym z tą cebulką uważała trochę. Zależy jaki tryb pracy prowadzi pytający ;) Jeśli dużo rozmawia z ludźmi, to zostawiłabym cebulkę w domu. Czosnek również :)

• krzysztofsf Re: Sałatka do pracy 17.07.11, 23:24
      Dobra podstawa sa serki wiejskie, typu grani.
      Mozna z nimi wymieszc praktycznie wszystko.
      Sycace sa np, z dodatkiem sledzia matiasa, pieprzu, pomidora i szczypiorku - otwieramy serek i mieszamy z pozostalymi skladnikami w miseczce. Posilek bogaty w bialko, wapn i witaminy.
      • nchyb Re: Sałatka do pracy 18.07.11, 10:54
        popieram Krzysztofa w kwestii serków wiejskich :-)

Ale sałatki lanczowe do pracy to także makarony. Wszelkie te dodatki można wymieszać z makaronem i też zabrać do pracy. Ewentualnie z ryżem. O makaronie w kształcie ryżu nawet nie wspomnę... ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka