Dodaj do ulubionych

pędy bambusa w puszce

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 15:37
co z tym zrobić??
Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: pędy bambusa w puszce IP: *.we.client2.attbi.com 20.05.04, 15:40
      dodac do np.chinskiego jedzenia. Do potraw z miesem lub bez, zup, ryzu
      • Gość: maria Re: pędy bambusa w puszce IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 15:43
        a troszkę wiecej szczegółów? (jestem przez miesiąc sama w domu i znajduję różne
        rzeczy w lodówce, a mam dwie lewe ręce do gotowania... heh lat 20)
    • powerpuffgirl Re: pędy bambusa w puszce 20.05.04, 16:33
      podbijam wątek, bo też nie wiem o co c'mon z pędami bambusa
      • giezik Re: pędy bambusa w puszce 20.05.04, 16:40
        po pierwsze jako dodatek do sałatek (różnych różniastych - warzywnych, makaronowych itp)
        Po drugie jako dodatek do chinskiego jedzenia, czyli jesli wrzucasz na patelnie warzywa, kurczaka i chinskie grzyby dobrze, by znalazl sie tam rowniez bambus.
        Po trzecie do wiekszosci potraw słodko-kwasnych (rowniez kuchnia orientalna)
        Po czwarte - jest taka przystawka (mam gdzies to zapisane, ale pojade z głowy) z grzybów shii-take i bambusa.
        Grzyby namoczyc w goracej wodzie. Wyjac z wody pokroic na polowki (odcinajac ogonki). Na patelnie rozgrzac olej przesmazyc grzyby (5-7 min), wlac nieco sosu sojowego, szczypte cukru. Na koniec kilka kropli oleju sezamowego. Wrzucic bambus, zamieszac zeby sie zagrzal i juz.
      • Gość: kluba Re: pędy bambusa w puszce IP: *.we.client2.attbi.com 20.05.04, 17:12
        troszke sie w pracy rozluznilo wiec postukam .Pedy bambusa zawsze mam z
        puszki . Powinny byc w miare miekkie , nie za wlokniste ale jednak stawiajace
        opor. Pedy bambusa dobrze dodac do potrawy zawierajacej mieso i (lub) grzyby.
        Nie znam dobrze zasad kuchni chinskiej tylko po prostu potrawy. sadze, ze
        dobrze by bylo "poczatkujacym z bambusem " :-) zapoznac sie ze smakiem
        takiego "plasterka" samego, bez dodatku . Nie ma to w zasadzie zdecydowanego
        smaku ale ... niektorzy nie cierpia !! Ja dodaje do zup ( hot & sour soup) ,
        np. do wieprzowiny na kwasno-slodko ( sweet & sour pork) , do ryzu smazonego.
        Uwazam, ze pedy babusa nie maja znaczenia za bardzo jako dodatek smakowy alecz
        jako dodatek " chrupiacy" . O jeju !! Ja mam na mysli pedy bambusowe z
        puszki, takie pociete w cienkie prostokaty a przypomnialam sobie , ze lata
        temu w Szanghaju w Wa-wie podano mi jako pedy bambusowe jakies-takie " czopki"
        zielonkawe z puszki. Wstretne to bylo ! Mam nadzieje, ze mowimy o tym samym.
        O "czopkach " nie mam pojecia :-(
        • wedrowiec2 Re: pędy bambusa w puszce 20.05.04, 18:34
          Pędy bambusa w puszkach są własnie jako czopki lub półczopki:) Kroję je w
          zapałki i smażę krótko na gorącej oliwie z dodatkiem sosu sojowego. To jako
          samodzielny dodatek do mięsa (tak samo przyrządzonego). Pokrojone pędy bambusa
          można dodawać do każdej smażonej jarzyny, lub ich mieszanek.
          • Gość: kluba1 Re: pędy bambusa w puszce IP: *.we.client2.attbi.com 20.05.04, 19:26
            No i widzisz, ile sie nauczylam :-) Te "czopki' podane byly bez zadnej
            przyprawy, wygladaly jak by je ktos na parze podgrzewal lub wyciagnal z wrzacej
            wody , byly PRZEGOTOWANE moim zdaniem , mdle i papkowate . Fuj !! Teraz
            wiem, ze powinny byc podsmazone :-) Dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka