Dodaj do ulubionych

dna moczanowa

25.08.11, 16:09
Czy znacie jakieś przepisy dla osób będących na diecie z powodu dny moczanowej?
Jeśli tak, podpowiedzcie coś, proszę.
Lekarz powiedział, czego nie wolno, ale ileż mżzna jeść zup jarzynowych, gołąbków z ryżem i gotowanego dorsza.
Może ktoś ma sprawdzone, fajne przepisy?
Proszę o podanie.

Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: dna moczanowa 25.08.11, 16:25
      a czego nie wolno?
      • niemam_nicka Re: dna moczanowa 25.08.11, 16:57
        Niczego nie wolno, kto ma taką dietę, ten wie.
        Nie wolno np.: mięsa, ryb, warzyw strączkowych, kapusty włoskiej i czerwonej, grzybów, serów, wędlin, przypraw
        wolno jeśc chleb pszenny, ryzowy,chrupki
        pomidory, sałatę, buraki, kapuste białą, jabłka, chude twarogi, orzechy laskowe, słonecznik
        soki owocowe i takież herbatki, miód, dżemy, marmoladę, ziemniaki, makarony,owoce z wyjątkiem bananów i melona
        masło, śmietanę i cukier
    • alexandra_m Re: dna moczanowa 25.08.11, 16:28
      http://www.google.pl/#sclient=psy&hl=pl&source=hp&q=dna+moczanowa+dieta&pbx=1&oq=dna+mocza&aq=2&aqi=g5&aql=&gs_sm=e&gs_upl=0l0l1l172l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=9a8c18b058c6f570&biw=1440&bih=719
      • niemam_nicka Re: dna moczanowa 25.08.11, 17:03
        Aleksandro, dziękuję Ci, nie od to mi chodziło,ja potrafię poruszać się w internecie, ale pytałam o przepisy, które ktoś sprawdził i stosuje.
        • mhr2 Re: dna moczanowa 25.08.11, 17:09
          mysle ze na tej stronie nic nie znajdziesz, sa inna specjalne
          moze tam
        • shachar Re: dna moczanowa 25.08.11, 17:33
          jeśli potrafisz poruszać się w necie, to jest to tylko kwestia uświadomienia sobie, że nawet najmądrzejszy tutaj nie wymyśli potrawy, żebyś mogła sobie poużywać śledzi ,masła i podrinkować do tego.No bądź mądra kobita.
          • mhr2 Re: dna moczanowa 25.08.11, 17:53
            shachar

jestem bardzo chora dlatego to napisalam,bo nawet lekarz czasami
            nie pomoze,a na stronach czego sie dowiesz?
            • kosmopolitesiorbut Mhr - to nie było do Ciebie i...ntxt 25.08.11, 17:56
              • jacek1f nie ma. Kreatywnym trzeba byc i zmienic lekarza, 25.08.11, 18:07
                bo oprocz naprawde kilku dziwnych rzeczy mozna jesc wszytsko tylko z wiekszym umiarem...

Ja w kazdym razie tak robie i iles lat zyje smacznie i zdrowo:-)

Czytaj duzo, bo rozrzut opinii specjalistow i lekarzy jest ogromny.
                Wez liste purynowych produktow, miernik purynowy - czesto, srednio, rzadko, nigdy - i smacznego!
            • corrina_f1 Nicki sie komuś rozdwoiły ? n/t 25.08.11, 19:02
          • niemam_nicka Re: dna moczanowa 25.08.11, 19:52
            shachar napisała:

> jeśli potrafisz poruszać się w necie, to jest to tylko kwestia uświadomienia so
            > bie, że nawet najmądrzejszy tutaj nie wymyśli potrawy, żebyś mogła sobie poużyw
            > ać śledzi ,masła i podrinkować do tego

Czy mój pierwszy post naprawdę był NIEZROZUMIAŁY?
            Poprosiłam osoby, które maja taką dietę o fajne przepisy, które same stosują w swojej kuchni.
            • Gość: ... Re: dna moczanowa IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 20:32
              Dżizas.. po prostu wyeliminuj to czego nie wolno Ci jeść... Artretyzm to nie koniec świata...
    • jarek_zielona_pietruszka Re: dna moczanowa 25.08.11, 20:47
      Nie jedz za dużo wątróbki i podrobów. Dużo ćwicz, a resztą się nie przejmuj. Taka jest moja dewiza i jakoś żyję :)
      • niemam_nicka Re: dna moczanowa 25.08.11, 21:17
        jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Nie jedz za dużo wątróbki i podrobów. Dużo ćwicz, a resztą się nie przejmuj. Ta
        > ka jest moja dewiza i jakoś żyję :)

Dziękuję.
        • jacek1f mnie najbardziej boli unik anchois, sardynek 25.08.11, 22:29
          i nożek:-( O asztetach nie wspomne..

ale da sie wstrzymac:-)
          • mel.la Re: mnie najbardziej boli unik anchois, sardynek 25.08.11, 23:47
            Przykladowy jadlospis:

www.natemat.com.pl/diety/dietywchorobach/dieta-na-podagre.html
            www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/8030_zrobi%C4%87_praktyce_kr%C3%B3tki.html
    • roseanne Re: dna moczanowa 27.08.11, 02:25
      mam diagnoze od 2 lat wiec juz sie troche nauczylam jak z tym zyc
      generalnie jadam wegetariansko , z wyjatkiem kalafiora, ograniczeniem duzym grzybow, straczkowych i szparagow
      czasami pieczony kurczak, wieprzowina
      ryby w wiekszosci sa ok, z wyjatkiem krewetek, ostryg, szprotek i sardynek

z tych skladnikow mozna naprawde duzo wymyslec, powodzenia

no i zero piwa
      • niemam_nicka Re: dna moczanowa 27.08.11, 08:50
        Dziekuje serdecznie !
        • jacek1f ach Roeaanne! O piwie zapomnialem, od 3 lat 27.08.11, 09:43
          nawet nie spojrzalem.... Da się! :-)

• roseanne Re: ach Roeaanne! O piwie zapomnialem, od 3 lat 28.08.11, 05:44
            dla mnie ograniczenie piwa to zaden problem ale szparagi i grzyby...
            • niemam_nicka Re: ach Roeaanne! O piwie zapomnialem, od 3 lat 29.08.11, 20:37
              A placki kartoflane można?
              Pewnie nie, bo to smażone kartofle...
              Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wskazówki i rady
              • corrina_f1 Re: ach Roeaanne! O piwie zapomnialem, od 3 lat 29.08.11, 20:47
                Ale pieczareczki z mikrofali z ciągnącym serem są ok, sznycelki też
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,128003751.html
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,128361732,128361732.html
                Sorki ale czegoś tu nie kumam, poza faktem 2 nicków.
                • jacek1f ale mozesz piec placki:-) 29.08.11, 21:47
                • roseanne Re: ach Roeaanne! O piwie zapomnialem, od 3 lat 29.08.11, 23:55
                  ale o co chodzi?
                  • corrina_f1 Chodzi o to że ktoś tu pisze w 2 osobach 30.08.11, 09:42
                    dna moczanowa
                    niemam_nicka 25.08.11, 16:09 Odpowiedz
                    Czy znacie jakieś przepisy dla osób będących na diecie z powodu dny moczanowej?
                    Jeśli tak, podpowiedzcie coś, proszę.
                    Lekarz powiedział, czego nie wolno, ale ileż mżzna jeść zup jarzynowych, gołąbków z ryżem i gotowanego dorsza.
                    Może ktoś ma sprawdzone, fajne przepisy?
                    Proszę o podanie

Re: dna moczanowa
                    mhr2 25.08.11, 17:53 Odpowiedz shachar

jestem bardzo chora dlatego to napisalam,bo nawet lekarz czasami
                    nie pomoze,a na stronach czego sie dowiesz?

Przeglądając natomiast na GP zdjecia mhr2 łatwo zauważyć, że nie do końca stosuje się do diety.
                    • mhr2 Re: Chodzi o to że ktoś tu pisze w 2 osobach 30.08.11, 10:03
                      corrina_f1

bo moja choroba jest inna,ja mam z kregoslupem dlatego diet nie robie
                    • mhr2 Re: Chodzi o to że ktoś tu pisze w 2 osobach 30.08.11, 10:07
                      corrina_f1

i napewno nie jestem ta droga osoba,
              • roseanne Re: ach Roeaanne! O piwie zapomnialem, od 3 lat 29.08.11, 23:51
                jak zjesz raz na jakis czas to moze byc
                wszystko zalezy od indywidualnej tolerancji

mi zdecydowanie najgorzej szkodzi wolowina, wywary, podroby i sledzie, nawet pojedyncza porcja

smazona piers z indyka lub kurczaka mi nie szkodzi, choc zdecydowanie wole grilowane
    • Gość: vrksasana Re: dna moczanowa IP: *.phlapa.fios.verizon.net 30.08.11, 20:17
      Nie mam dny moczanowej, ale polecam "mielone" z quinoa (Jak to sie odmienia?!)
      Gotuje 1/3 sklanki quinoa ok 10 min i reszte wody odcedzam.
      Dodaje drobno pokrojona cebule, zielona pietruszke, ziarna slonecznika, albo jakiekolwiek inne orzechy, drobno pokrojona, albo starta na duzych oczkach marchew. Sol, pieprz, jajko i garsc bulki tartej. Wymieszac i odstawic na 5 lub 10 min. Jesli mikstura jest zbyt plynna, dodac jeszcze troche bulki tartej. Formowac sznycle i albo smarzyc na patelni 5, 7 min z kazdej strony, albo upiec w piekarniku w 150 stopniach, 20 min.
      Rozumiem, ze smazenie nie jest przy dnie wskazane.
      Wykorzystuje ten sam przepis do zrobienia quinowego pasztetu i pulpetow do sosu pomidorowego i spagetti.

Nie wiem, czy mozesz jesc papryke. Jesli tak, to polecam zupe krem pomidorowy z pieczona papryka. Posypuje ziernami czarnego sezamu i zielona pietruszka. Poza tym, ze smakuje pysznie, to wyglada bardzo atrakcyjnie :)

Kolejnym moim uzalenieniem jest makaron pelnoziarnisty z sosem orzechwo-pomidorowym. Co najwazniejsze, jest pyszny nawet bez sera.
      Mam zamiar pocwiczyc i zrobic orzechowe Alfredo bez mleka i serow :)

Pozdrawiam i zycze Ci samych dobrych dni.
      • niemam_nicka Re: dna moczanowa 30.08.11, 20:49
        Bardzo serdecznie dziękuję za te przepyszne przepisy!
        Wypróbuję na pewno!

Dziękuję za dobre życzenia!
        Tobie także życzę wszystkiego co najlepsze!
        Serdeczności!
    • hester83 Re: dna moczanowa 30.08.11, 20:53
      Polecam książkę "Dna moczanowa" Porady lekarzy i dietetyków wydaną przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL
      Wyczerpująco odpowiada co wolno jeść a czego nie.
      Podaje również przykładowe jadłospisy i proporcje proponowanych w ów jadłospisach potraw.
      Książki można poszukać w księgarniach, ale sprawdzałam na stronie wydawnictwa i tam jest cały czas dostępna.
      • niemam_nicka Re: dna moczanowa 30.08.11, 21:43
        Dziękuję serdecznie! Poszukam książki!
        Pozdrawiam gorąco!
        • Gość: jola Re: dna moczanowa IP: 80.48.94.* 31.08.11, 20:53
          mój mąż ma dne moczanową i dieta go przerasta , dodatkowo ma zaburzoną gospodarkę lipidową (wysokie trójglicerydy) . co wolno jeść przy dnie, nie wolno przy wysokim cholesterolu np.maslo, miód ,dżemy, sery twarogowe.
          w jednym miejscu w internecie piszą ,ze wołowinę, baraninę, cielęcinę można, w drugim ,ze zabronione.
          to jest choroba , przy której o depresję bardzo łatwo, dlatego każda mądra rada jest na wagę złota.
          • roseanne Re: dna moczanowa 31.08.11, 21:31
            ja mam przy okazji zjechane nerki, wiec dodatkowo dochodzi malosolna i niskobialkowa, z calkowitym wylaczeniem szczawianow
            duze ryzyko anemii , wiec na ratunek ida produkty dla niemowlakow wzbogacone zelazem
          • mhr2 Re: dna moczanowa 31.08.11, 21:47
            Gość portalu: jola

dlatego każda mądra rad
            > a jest na wagę złota.

tylko nie wiem jak to sprawdzisz, porady sa zle on moze jesc wszystko
            tylko polecilabym specjaliste(ke) ,ale to twoja sprawa i koniec,
            • Gość: jola Re: dna moczanowa IP: 80.48.94.* 12.09.11, 20:49
              jak to może jeść wszystko??????

każdy specjalista mówi o drastycznej diecie!!!

Nic nie rozumiem
              • Gość: Y. Re: dna moczanowa IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 09:16
                Ignoruj wpisy mhr, nie warto ich czytać, nie mają żadnego sensu.
    • Gość: Mlody Re: dna moczanowa IP: *.cdma.centertel.pl 24.03.14, 08:13
      hej. Ja chyba mam jakas dziwna odmiane dny albo mam cos innego.
      Ponad rok pobolewal mnie paluch az wkoncu w styczniu dostalem mega ataku bolu. Taki mega bol trwal pare dni. Zrobili mi badania na kwas moczowy i wyszedl niby podwyzszony(moja mama tez ma podwyzszony kwas moczowy) dostalem kolchicyne ktora nie pomogla ani troche. Po tych paru dniach meczarni zaczalem brac diclofenac - bol odszedl jak reka odjal ale tylko na tydzien. Juz ponad dwa miesiace mam opuchniety staw i ciagle boli. Raz mniej raz bardziej. Wczoraj musialem wziasc znow diclo bo myslalem ze mnie rozniesie. Mam 27 lat. Doradzcie cos
      • Gość: kot Kup w sklepie zielarskim więzówkę błotną i IP: *.fuse.net 24.03.14, 08:19
        pij napar 3 razy dziennie.
    • Gość: Mlody Re: dna moczanowa IP: *.cdma.centertel.pl 24.03.14, 10:50
      Myslalem ze skoro pojawiaja sie tu ludzie, ktorzy na to cierpia co sugeruje temat postu to moze znajde kogos z kim o tym pogadam....
    • roseanne Re: dna moczanowa 24.03.14, 13:36
      wbrew pozorom, bez zmiany sposobu odzywianie sie poprawy nie bedzie
      diagnoza 2010, bez objawow rok, ale diete trzymam
      • jarek_zielona_pietruszka Re: dna moczanowa 26.01.15, 13:18
        Nie trzeba stosować żadnej diety, wystarczy łyżeczka do herbaty oleju z czarnuszki trzy razy dziennie przez pierwsze 3 miesiące, później 2x dziennie przez następne 3 miesiące, a później profilaktycznie 1 x dziennie. Sprawdzone.
        • mmagi Re: dna moczanowa 28.01.15, 12:10
          poważnie??napisz coś wiecej bo mama to ma:(
          • jarek_zielona_pietruszka Re: dna moczanowa 28.01.15, 14:22
            Chętnie odpowiem i napiszę wszystko co wiem, napisz na PW.
            • Gość: maniek Re: dna moczanowa IP: *.play-internet.pl 19.11.15, 12:50
              Witam chciałbym z tobą porozmawiać na temat dny
    • jackk3 Spam - n/t 04.01.15, 19:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka