Gość: Magda IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.02, 13:44 Czy ktos z was zna jakies przepisy, do ktorych potrzebny jest czerstwy chleb? Nie lubie niczego wyrzucac, a chleba zawsze troche zostaje bez wzgledu na to ile kupie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roseanne Re: Czerstwy chleb IP: *.sympatico.ca 04.03.02, 14:53 1 - zamrazam nadmiar zaraz po przyniesieniu ze slepu - nie traci na swiezosci,rozmaraza sie w temp pokojowej kilka godzin 2 - ususz calkowici, zmiel i masz do panierki 3 - mozesz namoczyc i dodawac do farszow 4 - odpiec w postaci grzanek 5 - "odswiezyc" - skropic woda i wstawic na kilka minut do goracego piekarnika 6 - zrobic zupe chlebowa - namoczyc w bulionie, zagotowac,zmksowac, przyprawic pieprzem + ewentualnie przesmazona cebulka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czerstwy chleb IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.02, 07:48 Dziekuje Wam za przepisy - przedewszystkim zupe i zapiekane kanapki. Wlasnie o cos takiego mi chodzilo!Pozdrowienia, Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: Czerstwy chleb 05.03.02, 06:21 Czerstwy chleb odpowiednio podany jest taką pysznością, że u mnie nie ma szans na ostanie się i zapleśnienie. A oto przepis na pyszne kanapki: Przede wszystkim chleb pokroic na kromki. Każdy czerstwy chleb się nadaje, byle nie był zapleśnialy i dał sie jeszcze kroić. Im cieniej tym lepiej. Jesli nie trzeba uzyć krajzegi to nie jest źle. :) Osobno ucieram żółty ser (20-30 dkg), dodaję drobno posiekanej wędliny (cokolwiek ostało się w lodówce, może być zeschła kiełbasa lub szynka, byle tylko drobno ją posiekać) i teraz najwazniejsze - dodaję 2-3 rozdrobnione ząbki czosnku, wbijam surowe jajko i dwie-trzy łyżki śmietany. Przyprawiam ostrą papryką i pieprzem. Można też dodać oregano, sproszkowane suszone pomidory, bazylie, posiekana usmazoną cebulę, pieczarki itp. (tworczosc własna mile widziana! :)Całość powinna dać gęstą masę. Tę masę nakładam łyżką dokładnie przykrywając czerstwe kromki chleba i zapiekam w piekarniku w 150-180 C przez 10-15 minut. Po upieczeniu kroję na pół, dodaję na wierzch keczupu i podaję z piwem. Po prostu pycha! Smacznego, Al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: Czerstwy chleb IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.02, 19:06 A ja robie podobnie, czyli rozbijam dla przykladu 1 jako, dodaje troche smietany, albo mleka,dodaje troche startego Parmesano albo innego sera, jesli mam to jeszcze pokrojona pietruszke i szczypiorek.Obtaczam kromki chleba(moze byc tez lekko twarda bulka przekrojona)w tej gestej masie i smarze na masle z obu stron na zloty kolor, na patelni.To jest naprawde szybkie i smaczne, moze posluzyc tez jako elegancka wkladka do rosolu lub innej podobnej zupy.Smakowa. Odpowiedz Link Zgłoś