Dodaj do ulubionych

ale sie wkurzylam :(

IP: *.Red-83-55-61.dynamicIP.rima-tde.net 31.08.11, 22:40
mialam ogromna ochote na babke...wiec sobie ja upieklam,w miedzy czasie robilam porzadki w szafce i co znalazlam???? jakies dziwne muszki nie wiem moze mole spozywcze w tej wlasnie mace!!!!!!!! chyba 3 zlapalam.. ze ja nie widzialam ich wczesniej?! ciasto gotowe,dzieciom slinka cieknie...i moje pytanie co to jest????? i co mam zrobic z tych cholernym ciastem???????????
Obserwuj wątek
    • annjen Re: ale sie wkurzylam :( 31.08.11, 23:00
      mole. ciasto wyrzucić.
      • bene_gesserit Re: ale sie wkurzylam :( 01.09.11, 00:06
        Mole nie zrą mąki, przynajmniej moje nie lubią.
        W mace siedza takie male czarne robaki, ktore zasmradzaja make niemozliwie - jesli ciasto nimi nie smierdzi, znaczy ze jest czyste.
        • kosmopolitesiorbut Re: ale sie wkurzylam :( 01.09.11, 05:47
          Dorosłe nie, larwy jak najbardziej.
          www.ocean21.com.pl/a-2395.html
          P.S.Nie chciało się sprawdzić?
    • Gość: ciotka Re: ale sie wkurzylam :( IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 10:09
      ja bym zjadła, jak coś było w mące to upiekło się na chrust, a w kupnym jaką masz pewność, że wszystkie składniki były świeże, czasem lepiej nie wiedzieć, ale cóż...
      napisz jaką podjęłaś decyzję :)
    • linn_linn Re: ale sie wkurzylam :( 01.09.11, 10:55
      Dobrym zwyczajem jest przesiewanie maki przed pieczeniem. Poza tym przez cale lato w szafkach mam naklejki przeciw molom spozywczym.
      • Gość: mila Re: ale sie wkurzylam :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 11:28
        Naklejki przeciw molom powodują, że wszystkie okoliczne mole się do nich zlatują. Nigdy nie miałam moli, nakleiłam profilaktycznie i widziaam na własne oczy, jak wlatywały przez okno i kierowały się od razu do szafki. Wywaliłam naklejki i jest spokój:)
        • linn_linn Re: ale sie wkurzylam :( 01.09.11, 11:31
          Teraz sa, ale ich nie widzisz.
          • Gość: Ida Re: ale sie wkurzylam :( IP: 178.73.48.* 02.09.11, 22:43
            Aaaa to bez naklejek robia sie niewidzialne?
    • kasiaaaa24 Re: ale sie wkurzylam :( 01.09.11, 11:37
      Jeśli na opakowaniu mąki nie ma kokonów i "pajęczyn" to moim zdaniem spokojnie możesz je zjeść. Niestety ja kiedyś z grochem z Biedronki przyniosłam do domu mole. Usunięcie ich to tragedia.
      Mam na przyszłość 2 rady:
      1. Jak przynosisz do domu ryż, kaszę, fasolę, migdały, rodzynki i inne "suche" produkty otwieraj od razu paczkę i patrz, czy nie ma takich małych białych jajeczek lub pajęczyn. Jak są, to OD RAZU do kontenera poza domem.
      2. Jeśli już się zalęgną, to jedyną metodą (moim zdaniem) jest wyrzucenie wszystkiego co masz w szafkach i dokładnie umycie mebli. Niestety.

Ja magazynuję ogromne ilości jedzenia w szafkach i mam wklejki. Póki co pozostają czyste i ciężko mi uwierzyć, że zlatują się do nich mole sąsiadów.

Tak czy siak - smacznego :) A w wolnej chwili przejrzyj wszystkie produkty spożywcze z kuchni. Mojej przyjaciółce nawet do czekolady wlazły.
      • bene_gesserit Re: ale sie wkurzylam :( 01.09.11, 12:59
        Eee tam. Wystarczy wywalic zainfekowaną zywnosc i wstawic plytke globol na mole ubraniowe - dziala bez pudla.
        • dzioucha_z_lasu Re: ale sie wkurzylam :( 01.09.11, 13:31
          Kiedyś Globol miał płytki specjalnie na mole jedzeniowe - świetna rzecz. Dawno ich nie widziałam w sklepie, ale jak by ktoś wypatrzył, to polecam. Nawet od sąsiadów przestały przyłazić.
          • bene_gesserit Re: ale sie wkurzylam :( 01.09.11, 16:59
            Tez ich nie widzialam dawno. :( Ale te na mole szafowe dzialaja rownie dobrze. Mi mole przechodza od sasiadki, po 3-4 miesiacach plytki przestaja dzialac i wtedy sie pojawiaja - znak, ze musze kupic nową trutkę.
    • od-kuchni Re: ale sie wkurzylam :( 01.09.11, 16:50
      Jeśli faktycznie nabawiłaś się moli to współczuję.
      Jednak to co siedzi w mące niekoniecznie molem musi być. Po pierwsze polecam sprawdzić jak dokładnie wyglądał robaczek i poszukać zdjęć kuchennych pasożytów, a następnie stwierdzić co też ukrywa się w Twojej mące. Następnie niestety wyrzucić nieszczelnie zamknięte produkty spożywcze i zastosować środki ostrożności odpowiednie dla określonego rodzaju robali.

Generalnie Kasia bardzo mądrze napisała aby po przyjściu ze sklepu sprawdzać swoje "suche" zakupy pod kątem robactwa - niestety - z każdego sklepu możemy dotransportować sobie do domu niechcianych gości. Ja jakiś czas temu miałam w domu małą molową plagę - sądzę, że "zwierzaczki" były przyniesione do domu z kaszą gryczaną, bo tam też znalazłam największe ich ognisko gdy już doszłam do tego, że w domu coś mi się zalęgło. Od tamtej pory sprawdzam każde zakupy, staram się nie robić zapasów i trzymać wszystko w słoikach - najlepiej szklanych ze szklaną przykrywką. A szafki dla pewności co jakiś czas przetrzeć octem. U mnie w trakcie najgorszego najazdu moli na moje mieszkanie świetnie sprawdziły się chemiczne środki przeciw molom spożywczym w sprayu - niestety nie pamiętam nazwy firmy.

Tak więc życzę powodzenia w walce z robalami i polecam walkę jak najszybciej rozpocząć - lepiej zapobiec potencjalnej robalo-pladze ;)

Pozdrawiam!
      • Gość: kami Re: ale sie wkurzylam :( IP: *.Red-83-55-61.dynamicIP.rima-tde.net 01.09.11, 19:14
        Witam!
        dzieki za odpowiedzi! jak widzicie zyje i wszyscy domownicy tez....
        sluchajcie,mialam 3 kg maki zamknietej,kupionej jakis miesiac temu.Ta ktora uzywalam tez byla zamknieta,nie rozpakowana.Zero pajeczyn,zero kokonow,zero jajek..ale w kazdej z tych 3 paczek malutkie brazowe,nielatajace muszki bo nie wiem czy mozna je nazwac robakami...
        ciasto sie udalo,oczywiscie mialam opory zeby sprobowac,ale nic nam nie jest.Mysle ze nawet mozemy nie zauwazyc takich owadow i poprostu je upiec nic nie wiedzac...nawet kiedy dopiero co kupilismy nowa make:)
        • Gość: szadoka Re: ale sie wkurzylam :( IP: 212.160.172.* 02.09.11, 12:02
          Chyba mnie natchneliscie do kupna sitka :)

Niedawno w smietniku wyladowala resztka ryzu bo znalazlam w nim jakies takie malusienkie zyjatka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka