Dodaj do ulubionych

klopsiki - pomocy

IP: 89.200.212.* 13.09.11, 21:31
Witam! Koleżanka poleciła mi sposób na klopsiki.
kostka rosołowa rozpuszczona w pół litra wrzątku. Na gotujący się wywar wrzucać mięso mielone uformowane w klopsiki i dusić 30 min. Spróbowałam teraz tego wywaru. Ochyda :( sam tłuszcz. Możecie coś poradzić?
Błagam
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: klopsiki - pomocy 13.09.11, 21:39
      to jakas prowokacja?
      • Gość: ola Re: klopsiki - pomocy IP: *.212.200.89.otvk.pl 13.09.11, 21:41
        Chciałabym :/ dopiero ucze się gotować
        • kosmopolitesiorbut Re: klopsiki - pomocy 13.09.11, 22:11
          Gotujesz tłuste mięso to i tłuszcz się wytapia. Proste. Wstaw do zamrażarki to tłuszcz pływający na wierzchu się zetnie i będziesz mogła go wywalić. A następnym razem to nie kostka a włoszczyzna + przyprawy (ziele ang., liść laurowy, pieprz ziarnisty i sól). To podstawowy zestaw przypraw.
          Możesz zrobić beszamel i w nim ugotować klopsiki. Przepis na beszamel:
          www.przepisykulinarne.org/sos_beszamelowy_beszamel_bialy_sos_baza_do_innych_sosow_11199.html
          • ania_m66 Re: klopsiki - pomocy 13.09.11, 23:09
            wg mnie, to lepiej na poczatek zrobic wszystko troche prosciej. nie wiem, co zostaje z klopsikow po 30 min "duszenia" w rosolku z kostki i chyba nie chce wiedziec.
            ja b. lubie klopsikiki, ale nie dodaje do miesa ani bulki ani jajka. gotuja sie na nadzwyczaj wolnym ogniu w plynie, ktory ledwo ledwo "mruga" gora pare min.
            akurat tyle, zeby nie byly w srodku surowe. sa wtedy baaardzo soczyste.
            masz mozliwosc zakupu wyluzowanych udek kurzych? takich bez skory i kosci, samo mieso? masz blender vel malakser z ostrym nozem?
            udka zmiksuj partiami na gladka mase. ewentualnie zobacz, czy nie zaplatala sie jakas blonka i wyciagnij ja recznie. mase dobrze posol, popieprz, daj odrobine roztartego czosnku, drobniutenko posiekanej cebuli (nieduzo), posiekanej natki, czy koperku. albo inny zestaw ulubionych ziol i przypraw. wymieszaj starannie. zamocz rece pod kranem w zimnej wodzie. z masy krec w dloni kulki wielkosci miedzy orzechem wloskim a pilka pingpongowa. mocz rece przed kazda kulka. gotowe poloz na talerzyku i schowaj pulpety na przynajmniej 2h do lodowki.
            zrob mocny wywar z wloszczyzny, jak proponowano powyzej. ostatecznie, jesli kostka ci nie przeszkadza z kostki. zagotuj. bardzo zmniejsz gaz.
            ostroznie wrzuc pulpeciki. ostrozniutko zamieszaj. plyn nie moze sie balwanic!!!
            ma ewentualnie wolniutko "mrugac". mozesz po 2-3 min ostroznie zamieszac. po jakis 5 min wyjmij jednego pulpecika i przekroj.
            powinien byc w srodku ugotowany. moze byc lekko rozowy (ale nie surowy!) i pownien wyplywac z niego sok. jesli jest surowawy, daj mu jeszcze minute-dwie. nie przegotuj - innaczej calosc bedzie sucha jak wior.
            gorace wsadz w goracy przygotowany osobno sos - pomidorowy, koperkowy, cytrynowy, musztardowy, co lubisz... te 3 ostatnie na bazie beszamelu.
            mozesz je takze dusic bezposrednio w sosie, ale ugotowane osobno sa zdecydowanie smaczniejsze.
            mozesz rowniez dorzucic je do kazdej nieomal zupy robiac z niej ajntopf.
            • Gość: kaska do ania_m6 Re: klopsiki - pomocy IP: *.w2-3.abo.wanadoo.fr 14.09.11, 22:40
              Przepis jeden z najbardziej interesujacych,wyprobuje- dzieki
        • simon_r Re: klopsiki - pomocy 14.09.11, 14:28
          dorzuć do tego kilka posiekanych łodyg selera naciowego i wyciśnij pół cytryny... to sprawi, że wywar zrobi się bardziej "lekki"
    • ka_thy Re: Jakie mięso? 14.09.11, 08:41
      Gotowe mięso mielone jest bardzo tłuste. Stąd tłusty wywar. Wystarczy odstawić garnek i ostudzić, wystarczy przez noc w lodówce nie w zamrażarce. Tłuszcz się zetnie i można go wyrzucić.
    • roseanne Re: klopsiki - pomocy 14.09.11, 13:28
      sprobuj zastapic ow nieszczesny plyn wywarem jarzynowym lub sokiem pomidorowym
      poza tym duzo zalezy od tlustosci miesa, z ktorego robisz klopsiki
    • very.martini Re: klopsiki - pomocy 14.09.11, 15:17
      Możesz je też upiec w piekarniku, ja podłapałam ten patent z klopsikowego wątku z GP (chyba) i bardzo przypadł mi do gustu. Trzeba tylko pilnować, żeby mięso nie wyschło, no i masa musi być odpowiednio tłusta, bo inaczej zostajesz z kuleczkowatym czymś, co jest strasznie suche.

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: Alina Re: klopsiki - pomocy IP: *.home.aster.pl 14.09.11, 20:24
        Klopsiki pieczone sa pycha, ale mozna na rosole ugotowac a potem zrobic jakis fajny sos, np chrzanowy:)
    • Gość: gość Re: klopsiki - pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.11, 20:52
      A zależy Ci na małej kaloryczności czy na smaku?
      Też jestem początkująca i niedawno robiłam klopsiki w sosie pomidorowym. Do mięsa dodałam drobniutko pokrojoną cebulę (część surową, a część usmażyłam ale odsączyłam z tłuszczu przed dodaniem do mięsa), trochę bułki tartej (chyba bardziej dla zasady, bo mama zawsze dodawała tartą, albo czerstwą namaczaną w mleku), jedno jajko, sól, pieprz, koperek. Uformowałam małe kuleczki, obtoczyłam w mące i usmażyłam (jeśli zależy Ci na zmniejszeniu kaloryczności, to gotujesz w wywarze, albo pieczesz, no i ta smażona cebulka chyba też nie koniecznie, no i koniecznie nie z kupnego mielonego, bo jest megatłuste, tylko kupujesz wybrany chudy kawałek mięsa i mielisz lub prosisz o zmielenie) - ja smażyłam na dużym ogniu i bardzo rozgrzanym tłuszczu, bo zależalo mi żeby utworzyła się chrupiąca skorupka, a mięso w środku pozostało soczyste.

Osobno gotujesz sos. I tu nie zabłysnę - podsmażyłam na oliwie cebulę, czosnek i trochę papryczki chili. Dla uzyskania bardziej mięsnego smaku dodałam bulionetkę pewnej znanej firmy, ale może ktoś doradzi coś innego. Doprawiasz wg upodobań - ja dodałam trochę cukru żeby zrównoważyć kwas z pomidorów, cynamon, bazylię.

Jak jesteś przyzwyczajona do smażonego, to takie będą Ci bardziej smakować niż te gotowane albo pieczone. Ale jeśli odzwyczaiłaś swój żołądek od smażonych potraw, to lepiej do nich nie wracaj - żołądek będzie protestował...
      • Gość: gość Re: klopsiki - pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.11, 21:16
        Zapomniałam wspomnieć o głównym składniku sosu ;)))) Oczywiście po podsmażeniu cebuli z czosnkiem i chili dodałam puszkę pomidorów :)
        Teraz jest sezon na pomidory, więc możesz spróbować ze świeżych, ale mi nigdy nie wyszedł ze świeżych tak esencjonalny jak z puszki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka