Gość: saiss IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 25.05.04, 14:48 Jak w temacie - szukam przepisu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: katinka Re: Ciasto z rabarbarem. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.05.04, 15:01 Ja robie osobno kruche ciasto. A na to kładę podsmażony(?) z cukrem (ale oczywiście bez tłuszczu:) rabarbar (wcześnie pokrojony w plasterki). Czasami jeszcze przykrywam to białkiem ubitym na sztywno i wszystko razem jeszcze podpiekam. Proste a takie pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Ciasto z rabarbarem. 25.05.04, 15:38 robilam w sobote na bazie ciasta drozdzowego na wielgachna foremke, bo gosci mialo byc duzo 1 szklanka cukru 6 jajek ( osobno zoltka i bialka) pol skzlanki rozpuszczonego masla 2 i pol szklanki maki 1 szklanka mleka 2 lyzki drozdzy w poszku 1 lyzka esencji waniliowej 3 szklanki pokrojonego w male kawaleczki rabarbaru cukier puder do posypania po upieczeniu najpierw ubic zoltka z cukrem i osobno piane z bialek dodac mleko,make i drozdze - dobrze wyrobic potem maslo potem delikatnie wmieszac piane wylac na wysmarowana i wysypana bulka tarta forme, posypac rabarbarem - pojedyncza warstwa odstawic do wyrosniecia na jakas godzinke a potem do piekanieka 180C na okolo godzine wyjac, posypac gorace pudrem, poczekac az przestygnie i wtedy kroic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P+... Re: Ciasto z rabarbarem. IP: *.proxy.aol.com 25.05.04, 16:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12590384&a=12590384 I kilka więcej, całkiem niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: Ciasto z rabarbarem. 26.05.04, 09:13 Ja polecam bardzo proste i niezwykle smaczne ciasto www.gotowanie.wkl.pl/przepis762.html Ostatnio dokonałam modyfikacji przepisu - zamiast dwóch szklanek mąki pszennej daję 1 szklankę pszennej i jedną ziemniaczanej, ciasto jest bardziej piaskowe. A piekłam to ciasto w tym roku już kilka jesli nie kilkanaście razy i jeszcze nam się nie znudziło. A robi się je błyskawicznie. Polecam nie tylko z rabarbarem ale także z innymi kwaskowymi owocami, np. porzeczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
anuteczek Re: Ciasto z rabarbarem. 26.05.04, 10:13 Ja robię kruche ciasto 2/3 wykładam na blachę, rabarbar kroję w kostkę, w misce mieszam z 3 łyżkami cukru pudru i 3-4 łyżkami mąki ziemniaczanej. Wykładam to na ciasto, Z białek ubijam pianę, pokrywam nią rabarbar, na pianę ścieram pozostałe ciasto i do piekarnika na około godzinę. Naprawdę polecam, jest pyszne i fajnie wygląda andzia Odpowiedz Link Zgłoś