Gość: Anka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 10:31 dostałam ogromną dynię (jest w kolorze bladym). Jak ją wykorzystać? Podajcie sprawdzony przepis na dynię marynowaną. Jakieś inne propozycje? Ile toto może leżeć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: dynia-jak spożytkować? 28.09.11, 10:55 W Galerii potraw jest sporo przepisow: nawet na pierwszym miejscu jest krem z dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
hester83 Re: dynia-jak spożytkować? 28.09.11, 10:56 -zupa krem z dyni -tartę z pieczoną dynią, -placki z dyni, -pierogi, -sałata z pieczoną dynią i kozim serem -curry z dyni Jeśli chodzi o przyprawy sprawdza się skórka i sok pomarańczowy, skórka i sok cytrynowy, imbir, mleko kokosowe, trawa cytrynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f a moze pieczona w calosci, nadziana serami 28.09.11, 11:50 .... mmm super sprawa dla wiekszej gru[y rodzinno-znajomej.? Odkrajasz czapeczke i owijasz folia alu. Lyzka wybierasz ze srodka pestki i nakrawasz lekko miazsz, tak by bron bogowie nie naruszyc skory. Nadziewasz tartymi serami twardymi, kawalkami miekkich - dobor dowolny, duzo galki i piperzu, mozna imbir. Na patelni przygotowujesz kosteczki grzanki z pieczywa na mocno rumiano - mozna oliwe podczosnkowac wczesniej. Wypelniasz dynie do 3/4 maksymalnie serami zmieszanymi, grzaneczkami oraz zalewasz smietana (wiem wiem cala potrawa to masakra sycaca, ale na jesien dla wielu osob - palce lizac!) nakrywasz czapeczka i pieczesz 45-55 minut, albo zalezy od wielkosci. w 180-200 st. Dynia nie moze klapnac, trzeba probowac - to najfajniejsze:-) Oczywiscie ze srdkiem/nadzieniem mozna pokombinowac. ja teraz przerzucielm sie na malutki dynie - jednosobowe - robie tak samo, takie male pieczone porcje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: dynia-jak spożytkować? 28.09.11, 12:01 upiec w piekarniku male kawalki raze, z cebula, czosnkiem, ostra pypryczka i liscmi szalwii Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: dynia-jak spożytkować? 28.09.11, 12:31 Usobiście uwielbiam zupę dyniową i nioki. Przepisy w GP. Odpowiedz Link Zgłoś
cucinissima Re: dynia-jak spożytkować? 28.09.11, 17:54 Ja w tamtym roku robilam dyniowe ravioli. cucinissima.wordpress.com/?s=dynia Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: przepisow "do wyboru, do koloru" :) 28.09.11, 18:13 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51564731,51564731.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanga Re: dynia-jak spożytkować? IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 00:55 Risotto pyszne wychodzi z dyni. Ja robiłam już chyba wszystko dyniowe - sałatki, zupy, sosy do makaronu, risotta, pieczone plastry na kanapki, placki, muffiny i ciasta, a nawet latte. Polecam: www.beawkuchni.com/2008/11/festiwal-dyni-podsumowanie.html www.beawkuchni.com/2009/11/festiwal-dyni-podsumowanie-2.html www.beawkuchni.com/2010/11/festiwal-dyni-podsumowanie-2010.html Odpowiedz Link Zgłoś