Dodaj do ulubionych

obiad bez mięsa

09.10.11, 13:50
Szukam inspiracji na obiad bez mięsa, za to z dużą ilością warzyw (nie chodzi mi o obiady mączno-słodkie typu rachuchy z jabłkami, ale właśnie o coś baaardzo warzywnego).
W grę wchodzi wszystko oprócz szpinaku ;)
Nie jesteśmy wegetarianami (więc ew. nieduże wstawki składników zwierzęcych mogą być), tylko uznałam że jemy za dużo mięsa.
Może ktoś coś podpowie?
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus autoreklama:) 09.10.11, 14:27
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91954878,91954878.html
      dzisiaj robie i dlatego poecam
      • triismegistos Re: autoreklama:) 09.10.11, 15:16
        Ta Twoja lazania... Smak zdecydowanie nie mój, za dużo grzybów w barszcz, ale zjęcie przepiękne!
        • znana.jako.ggigus dzieki:) 09.10.11, 16:02
          naprawde moge z czystym sumieniem polecic, jest b. lekka, im mniej skaldnikow, tym lepiej.
          A zdjecie - hhehe, dzieki za pochwale, ale tam jest masa bledow, teraz robie lepsze zdjecia:)
    • coralin Re: obiad bez mięsa 09.10.11, 14:58
      Pyszne jest curry z fasolką szparagową (poszukaj w GP).
      Póki pora na paprykę warto najeść się warzywnym ragout z ich przewagą+ cukinia, dużo cebuli, pomidory, czosnek. Dla mnie klasyczne leczo jest za ciężkie, daje tylko odrobinę dobrej kiełbasy lub wcale.
    • triismegistos Re: obiad bez mięsa 09.10.11, 15:03
      Wczoraj jadłam. Na dobrej oliwie przysmażyć ząbek czosnku i ostrą papryczkę, dodać parę obranych ze skóry i pokrojonych pomidorów, dodać ryż ugotowany al dente i dusić wszystko razem aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać nieco sosu sojowego, mnóstwo pieprzu, parę kropli oleju sezamowego, w potrawie zrobić dołek, wbić surowe jajko, przykryć i nie mieszając trzymać na malutkim ogniu aż zmięknie.
      • niemam_nicka Re: obiad bez mięsa 09.10.11, 15:31
        a jakie jest surowe jajko kiedy zmięknie?
    • coralin Re: obiad bez mięsa 09.10.11, 15:12
      No i jeszcze risotta z małą ilością ryżu i dużą warzyw, jak np. moje ulubione z cukinią.
      • kosmopolitesiorbut Re: obiad bez mięsa 09.10.11, 16:52
        Co dla Ciebie oznacza mała/duża ilość? Normalne opakowanie ryżu na risotto to 300 g suchego. Przynajmniej w Polsce. Za dużo dla dwóch dorosłych osób a za mało dla czterech.
        • coralin Re: obiad bez mięsa 10.10.11, 16:25
          100 g ryżu na osobę to dużo za dużo dla mnie w przypadku risotta z cukinią. W stosunku do przepisu u mnie te proporcje są zaburzone na korzyść cukinii. Jest to jednak sprawa indywidualna. Oczywiście do risotta z suszonymi grzybami aż tyle grzybów nie daję. Robiąc sos z brokułami do makaronu też u mnie jest wiele więcej tych brokułów niż w jakimkolwiek przepisie.
    • kosmopolitesiorbut Re: obiad bez mięsa 09.10.11, 16:48
      Czy dla Ciebie pojęcie "mięso" to także ryby i owoce morza?
      • Gość: x Re: obiad bez mięsa IP: *.barn.cable.virginmedia.com 09.10.11, 18:27
        Makaron z warzywam
        i (w moim przypadku makaronu są śladowe ilości).
        Na patelni podsmażyć czosnek, jak się zrobi złoty, zdjąć. Wrzucić pokrojoną małą papryczkę chilli (jak nie masz to możesz pod koniec dodać takiej w proszku) i posiekaną dymkę, wszystko podsmazyć 1-2 minuty, dodać pokrojone warzywa według uznania. Mój ulubiony zestaw to: cukinia, pomidorki koktajlowe, brokuły, kukurydza w plasterkach luz z puszki, kolorowe papryki. Wszystko podsmażyć na sporym ogniu cały czas mieszając, nie za długo żeby warzywa pozostały chrupkie, dodać ugotowany makaron, podsmażyć jeszcze chwilę, przyprawić wedle uznania (ja daję sól, pieprz, odrobinę chilli jeśli nie dałam świeżej, czasem oregano i już). Pamiętaj, żeby nie sypać soli na początku, bo warzywa puszczą sok i się uduszą, zamiast usmażyć. Bardzo smaczne danie i bardzo warzywne, nawet mój mąż - mięsożerca za nim przepada.
      • swinka-morska Re: obiad bez mięsa 10.10.11, 19:07
        Ryby chętnie, owoców morza nie jem.
    • Gość: miu Re: obiad bez mięsa IP: *.play-internet.pl 09.10.11, 18:25
      Dania na bazie fasoli, przy wykorzystaniu calego jej bogactwa: od bialej malej, przez jasia po czerwona. Oraz lentilki czyli zapomniniana soczewica. Tu wchodza przepisy kuchni polskiej, francuskiej (cassoulet wym. kasule), meksykanskiej, hinduskiej. Zwlaszcza te ostatnia goraco polecam jesli lubisz wyraziste dania. Jesli lagodniesze to francuska bedzie najlepsza.

Ciecierzyca w roli kotlecikow (falafale, itp.) - doskonale zrodlo bialka. Rewelacyjne, wszyscy to wcinaja, bo przypomina mielone.

Zapiekanki serowo-warzywne (sezonowe warzywa, najlepsze sa te z kuchni srodziemnomorskiej, oliwa, przypraw i wybrany ser). Jesienia pysznosci!
      • tomjani Re: obiad bez mięsa 12.01.12, 15:45
        Gość portalu: miu napisał(a):

> Ciecierzyca w roli kotlecikow (falafale, itp.) - doskonale zrodlo bialka. Rewel
        > acyjne, wszyscy to wcinaja, bo przypomina mielone.

Znakomicie udaje też mięso w pierogach. Tylko pieprzem ziołowym i prawdziwym, majerankiem a jak kto lubi to i cebulką doprawić, aby wyrazisty smak miały. W ub. roku takie właśnie pierogi na Wigilię przygotowałem. Z mojego punktu widzenia nieporównanie smaczniejsze, a bezapelacyjnie pod każdym względem pożywniejsze od tradycyjnych w tym dniu, przaśnych pierogów z kapustą, którą najchętnej jadam nie przetworzoną lecz po króliczemu.
    • hester83 Re: obiad bez mięsa 09.10.11, 20:10
      -curry na bazie ciecierzycy, można do niego dodać marchew, paprykę, fasolkę szparagową, słodkie ziemniaki, groszek cukrowy, marchewkę itd.
      -ratatouille (ratatuj)
    • godiva1 Re: obiad bez mięsa 10.10.11, 16:32
      W moim domu ostatnio kalafior wchodzi w kazdej postaci, zapiekany, prosto z wody, z bulka tarta itp.
    • znana.jako.ggigus Re: nie bądź taka skromna! 10.10.11, 18:12
      naprawde sie poprawilam!
    • rozyczko Re: obiad bez mięsa 10.10.11, 23:56
      ratatouille:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,97295855,97295855.html
      zapiekanka z warzywami:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127612896,127612896.html
      a tutaj caly watek vegetarianski :)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,87537712.html
    • lilith2012 Re: obiad bez mięsa 11.10.11, 09:44
      Makarony, kasze, ryże (lepiej jeśli nieoczyszczone=pelnoziarniste) itp z dodatkiem dowolnych warzyw. Zawsze doprawiam je tak, jak mam w danym momencie ochotę. Ale dziś zrobię curry z ciecierzycy i dyni.
    • kumite Re: obiad bez mięsa 12.10.11, 00:24
      Tarty - polecam z cukinią. Ale mogą też być brokuły. I pewnie miliony przepisów których nie znam:) Zawsze też może być pizza domowa tylko z warzywami.
      Faszerowana papryka (ryż+kukurydza, marchewka, groszek), ja lubię w wersji duszonej w sosie pomidorowym ale może też być pieczona w piekarniku.
      Zapiekanka ziemniaczana, makaronowa.
      Coś na kształt gulaszu tylko warzywnego.
      Pierogi do których można wymyślić różne farsze - ruskie, brokuły z kukurydzą, soczewicą, kasza gryczana z serem.
      • Gość: dorotkah Re: obiad bez mięsa IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.10.11, 08:34
        Robie rozne geste zupy fasolowe.Gotuje fasole pinto (moze byc inna),potem dodaje przesmazona cebule,papryke,pomidory swieze albo z puszki,czosnek.Kminek albo kumin zalezy na jakie rejony ma sie nastroj.Do tego siekam ostre,swieze papryczki zeby sobie do smaku dodac na talerz.Kolendra swieza.Pomidory swieze siekane.Czasem jeszcze troche cebuli surowej,sok ze swiezej limonki.Ja lubie to z bagietka,mozna jesc z chlebem kukurydzianym albo tostadami albo chipsami kukurydzianymi,z ryzem albo nawet z ziemniakami jak to moje dzieci robia.Mozna te fasole na bekonie zrobic albo dodac na koniec przesmazone skwarki.Ja robie bez miesa wlasnie zeby go juz nie jesc.
    • dziewczynawitryna Re: obiad bez mięsa 12.10.11, 19:02
      Ja najczęściej robię makaron aglio, olio e peperoncino, lazanię z cukinią i serem z błękitną pleśnią oraz makaron z porem i mascarpone. No i tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym, ale tego nie chcecie (choć zawsze mnie dziwi, że ktoś nie jada szpinaku, w moim domu wszyscy go kochają nad inne warzywa).
    • marghe_72 Re: obiad bez mięsa 10.01.12, 13:38
      kilka pomysłów

parmigiana
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,128535245,128535245.html?wv.x=1

zupy
      z pieczonych pomidorów
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,129142550,129150531.html
      z bakłażanów
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,95977925,95977925.html
      pomidorowa inaczej
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,102430596,102430596.html
      porowo musztardowa
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,105898151,105898151.html
      marchewkowo imbirowa
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,53207302,53207302.html
      pomidorowa zupa krem fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78107681,78107681.html
      pomidorowa z soczewicą fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65666173,65666173.html?wv.x=1
      jarzynowa inaczej fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,101642618,101642618.html

nadziewane pomidory
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,111344509,111344509.html
      No i rzecz jasna makarony, makarooony.. rzucac linkami?
    • very.martini Re: obiad bez mięsa 10.01.12, 15:30
      Nieodmiennie polecam puszka.pl/ , chociaż nie wiem, z jakiego powodu pojawił się tam ostatnio symbol jin - yang:P
      Przepisy z Puszki są na dłuższą metę nudne - wszędzie strączki w sosie pomidorowym, dużo kluch i wszelkiej maści ktoleto-krokietów, a "przyprawione" to znaczy "na ostro", ale warto tam szukać inspiracji, bo zdarzają się naprawdę fajne rzeczy.

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: Miki202 Re: obiad bez mięsa IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.12, 19:23
        A właśnie skończyłam robić gulasz z dorsza. Najpierw podsmażyłam solidnie pół strączka chili, kawałek imbiru i główkę czosnku. Wywaliłam to z oliwy, podsmażyłam cebulę plus jeszcze pół główki czosnku. Dodałam łyżeczkę słodkiej papryki, marchewkę w julienkę, trochę pietruszki i selera, pomidora w kostkę, łyżkę przecieru, (pieprz w ziarkach, ziele, listek - zawinięte w gazę, żeby się nie plątało), dolałam wody, żeby to przykryło, poddusiłam z 10 min, w międzyczasie pokroiłam dwa ziemniaki, paprykę, dwa filety z dorsza. Pokrojone w małą kostkę ziemniaki gotują się 10 min, ryba i papryka tyle samo. Na koniec dodałam kluski lane, z ciasta gęstszego niż na zwykłe. Do ciasta na kluski można coś sypnąć - koperek, albo pietruszkę, albo paprykę, albo jeszcze coś, co mi teraz nie przychodzi do głowy. Sól i pieprz do smaku. Ja do swojej porcji na talerzu sypię trochę płatków chili. Dodałam jeszcze na początku duszenia trochę chorizo i bekonu, ale to nie jest konieczne.
      • Gość: aaa Re: obiad bez mięsa IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.12, 21:53
        taki symbol chyba znaczy ze zawartosc jest koszerna
    • vandikia Re: obiad bez mięsa 10.01.12, 19:45
      u nas dziś taki, chociaż połowicznie, bo mąż musi mieć mięso
      elementem łączącym jest ryż ziołowy - ryż ugotowany, odcedzony, wymieszany na gorąco - ew po wymieszaniu podgrzany z oliwą, ziołami, sosem sojowym - wg gustu, grunt żeby nie był suchy
      i do tego możesz zjeść furę warzyw - smażonych, grillowanych, pieczonych, surowych, marynowanych - co Ci tylko do głowy przyjdzie i co lubisz
      może być zwykła sałata z pomidorami w sezonie, może być smażona pseudochińszczyzna, czyli jakaś marchewka, grzyby, pędy bambusowe, kiełki
      może być grillowana cukinia lub bakłażan
      taki obiad nie jest może czymś wykwintnym ale jest smaczny i mimo oliwy i ewentualnie smazonych warzyw - dość lekki
    • kaskahh Re: obiad bez mięsa 10.01.12, 21:00
      w zimie gotuje zupy. najbarddziej lubie kremowe, gdzie nie ma " farfocli".
      • mhr2 uwielbiam zupy, ale nie kremowe,mam zeby 11.01.12, 09:52
        kaskahh napisała:

> w zimie gotuje zupy. najbarddziej lubie kremowe, gdzie nie ma " farfocli".
        • kaskahh Re: uwielbiam zupy, ale nie kremowe,mam zeby 11.01.12, 11:00
          to chrup marchewki
    • agafka88 Re: obiad bez mięsa 13.01.12, 05:22
      Mogę polecić fajny wegetariański blog: zielenina.blogspot.com/
    • mhr2 Re: obiad bez mięsa 16.01.12, 12:01
      kartofle po "Nelsonsku" wlasnie dziesiaj robie
    • trypel dlaczego? 17.01.12, 16:59
      z rozumem na bakier?

nikt nie powie że pierogi ruskie to danie mięsne. A mogą mieć sporo dodatków pochodzacych ze zwierząt.
    • rozyczko Re: caly watek tutaj: 17.01.12, 18:40
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,87537712.html
      do wyboru, do koloru :)
    • lonely.stoner Re: obiad bez mięsa 17.01.12, 21:07
      wykorzystaj soje, swoja droga to mnie niezmiernie zazwyczaj bawia takie watki- obiad bez miesa, szukam pomyslu, bo cale zycie bazuje na miesie i nagle jak mam zjesc cos bezmiesnego to nie wiem co? Wszak mieso to podstawa zywienia kazdego Polaka ktory cierpi potem na miazdzyce i tym podobne choroby :) i na starosc sie wkrw bo sobie juz wtedy zupelnie zycia bezmiesnego nie wyobraza haha,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka