Dodaj do ulubionych

sezon nalewkowy

12.10.11, 09:57
wiem, ze jest forum kuchnia, ale mnie bardziej interesuje wasze zdanie, a nie jakis anonimow.

kto ma jakies dobre przepisy?
dzielic sie!
najlepiej na pigwowke, bo babcia przyniosla duzo pigwy z dzialki
Obserwuj wątek
    • ursyda Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 10:14
      z netu, pisownia oryginalna: Świerze owoce płukać pokroić w ćwiartki , wydrylować z pestek. Pokroić w maleńkie kawałeczki, wrzucić do dużego słoja i dodać cuier. Co kilka dni potrząsnąć słoikiem tak, żeby równo wymieszał się cukier. Po kilku tygodniach w moim przypadku dwóch, przelać sok z pigwowca i złączyć ze bimbrem. Do tego zadania przda się filtr do kawy lub gaza pakowana na 4. Odstawić na kilkanaście miesiąców.
      • wez_sie Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 10:21
        kilkanascie miesioncow?
        moja nalewka ma byc gotowa na za 2 tygodnie, na spotkanie forumowe!
        • ursyda Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 10:24
          To zalej wiśnie spirytusem
        • bene_gesserit Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 12:17
          To nie rob nalewki, tylko falszywego beileja z GP. Nalewka musi sie przegryzc i chociaz pewnie sa takie, ktore teoretycznie nadaja sie do picia po paru tygodniach, to wiek im jednak dodaje smaku. Bejlej po tygodniu sie cudownie przegryza.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,120410558,120461203,0,2.html?v=2 - tu jest reaktywacja fetti, ale podaje ona tam tez link do oryginalu. Jest to dosc slodkie i w efekcie moze uchodzic za klasycznie damski napitek, ale on the rocks panom tez dobrze idzie. Sie wez i se zobacz.
    • funny_game Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 10:56
      @ masz.
      • wez_sie Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 11:10
        z nagich fotek nalewka sie nie zrobi
        • funny_game Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 11:17
          :DDD
          Jak będą ciałkiem dobre, to mogą podobnie zadziałać :F
    • lusseiana Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 11:15
      Na za dwa tygodnie to mogę dać przepis na cytrynówkę, ewentualnie likier kawowy. Wszystko pozostałe musi leżeć po przygotowaniu od 2 miesięcy wzwyż.
      • wez_sie Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 11:19
        no trudno, to poprosze na cytrynowke i pigwowke.
        thx
        • lusseiana Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 11:31
          Cytrynówka:
          - 3 duże, ładne cytryny (postaraj się wybrać takie z grubą skórką)
          - 1 szklanka cukru
          - 1/2 litra czystej wódki
          Cytryny sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę (tylko tą żółtą warstwę, bez białego albedo). Powstałe wiórki wymieszać z cukrem, włożyć do wyparzonego (żeby nie zostały żadne "smaki"), emaliowanego (najlepiej, nierdzewka też może być, broń boże aluminiowy) garnka, zalać wódką, szczelnie przykryć i podgrzewać na malutkim ogniu (najlepiej na płytce) do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Następnie odstawić pod przykryciem na 3 godziny, po czym przecedzić, do butelki i następnego dnia można spożywać.
          • wez_sie Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 11:34
            czyli tylko z obierkow cytrynowych?
            dobrze zrozumialem?
            • lusseiana Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 11:46
              Owszem, ten przepis jest tylko z obierków, dlatego to ekspres. Nalewki na sokach muszą dłużej leżakować, bo sok z alkoholem musi się "przepracować" i sklarować, a ze skórek uzyskuje się czysty "koncentrat" smaku. Co prawda ekspresówki nie są tak dobre, jak kilkuletnie nalewki, ale w sytuacjach podbramkowych i to może być.
          • lusseiana Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 11:42
            Pigwówka:
            - 1,5 litra soku z pigwy
            - 1/2 litra spirytusu (może być pół na pół z wódką, jeśli nie chcesz napitku o mocy ca. 90%)
            - kawałek kory cynamonowej (z prawdziwego braku laku może być szczypta mielonego cynamonu)
            - szczypta sproszkowanych goździków
            - 2 lub 3 migdały (najlepiej gorzkie, o ile je dostaniesz)
            - 1/2 (lub 3/4 jeśli chcesz słodszą) kg cukru; jeśli dasz mniej, będziesz miał nieco cierpkie lekarstwo na problemy żołądkowe, jeśli więcej to wyjdzie pyszny, aromatyczny likier.
            Pigwy trzeba rozgotować z niewielką ilością źródlanej wody, przełożyć do wyparzonego płóciennego woreczka (może być z gazy) i powiesić nad emaliowaną miską/garnkiem ewentualnie słojem i pozostawić na noc. Uwaga! Pigw lepiej nie wyciskać, bo sok będzie wtedy mętny - no chyba, że niespecjalnie klarowna nalewka nie stanowi problemu. Następnie sok wlać do małego, wyparzonego gąsiorka, dodać cynamon, goździki i obrane ze skórki migdały. Cukier zalać jak najmniejszą ilością wody i rozpuścić na małym ogniu, zagotować i ostudzić, po czym również wlać do gąsiorka. Zamknąć szczelnie i odstawić na 2 miesiące.
            • wez_sie Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 11:54
              poltora litra soku?
              to na to trzeba skrzynke pigw chyba...
              • lusseiana Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 12:00
                Nie wiem jaką skrzynkę masz na myśli, ale o ile wiem, to tyle właśnie wychodzi z mniej więcej kilograma owoców - podkreślam, o ile wiem, bo przepisu nie wypróbowywałam jeszcze osobiście.
                • wez_sie Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 12:01
                  a to spoko :)

dzieki wielkie!
                  • lusseiana Re: sezon nalewkowy 12.10.11, 12:11
                    Jeśli mogę coś doradzić - na pierwszy raz, weź sobie więcej tych owoców, ja nie wiem 1,5-2 kg lub więcej nawet, bo w razie czego (np wybitnie małosocznych owoców) prościej odlać nadmiar soku, niż zaczynać procedurę od nowa i dorabiać. To tak na marginesie.

No i nie ma za co.
    • fonula pigwówka 12.10.11, 12:01
      2 kg pigwy, 1 kg cukru, 2 litry wódki, szklanka spirytusu. Pigwę kroję (jak mam czas to wyrzucam pestki) zasypuję cukrem i zostawiam na tydzień. Codziennie trzeba potrząsać żeby sie rozpuścił cukier. Po tygodniu wlewam wódkę, mieszam i czekam dwa tygodnie, po których wlewam spirytus, czekam godzinę i wlewam do butelek. Filtruję przez sitko i przez gazę, albo pieluchę, albo bibułę. Smacznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka