Gość: Lena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 23:22 Witam, chcę pomrozić dynię, najlepiej w kostkach. Będę używać głównie do zup i surówek z marchewką. Czy tę dynię trzeba zblanszować? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: Mrożenie dyni 13.10.11, 02:43 W kwestii kostek nie pomogę, ale mrożę i pasteryzuję puree z dyni do zup, jeśli będziesz zainteresowana podrzucę przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
elaelisheva Re: Mrożenie dyni 13.10.11, 07:45 Co roku mrożę kostkę, w pojemnikach (nie torebkach...), bez blanszowania. Wytrzymuje nawet rok. Trzeba tylko pamiętać o tym, że mrożona dużo szybciej się gotuje - mnie udało się za pierwszym razem zrobić niezaplanowaną zupę krem. Odpowiedz Link Zgłoś
elaelisheva C. d. 13.10.11, 07:49 co do surówek z marchewką to nie wiem, ale chyba zblanszowana będzie bardzo "nawodniona" i po rozmrożeniu zrobi się paciaja. Ja bym spróbowała ją zblanszować w ramach rozmrażania i ostudzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 12:42 Dzięki za odpowiedzi, w takim razie zamrożę kostki bez blanszowania. A o przepis na puree chętnie proszę, przyda się:)))) Do zupy kremu, do sosów do makaronu... i do czego jeszcze się przyda? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_and_roo Re: 13.10.11, 12:59 Risotto z dynią jest fajne. Ale z mrożonej dyni wyjdzie paciaja, bez twardszych kawałków - nie wszystkim to odpowiada (ale smak boski!) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: 13.10.11, 13:52 Dynię robię wg przepisu stąd www.cincin.cc/index.php?showtopic=31946 z tym, że pasteryzuję krótko dla pewności. Wykorzystam do karaibskiej zupy dyniowej, która uwielbiamy, i pewnie do ciasta jakiegoś, większość jednak robię w occie na słodko-pikantno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipoteza Re: Mrożenie dyni IP: 188.123.252.* 20.10.11, 14:22 Mrożę w torebkach, w kostkach, bez blanszowania, nie traci smaku. Polecam zupę dyniową wg przepisu A. Kręglickiej, z odrobiną curry. Odpowiedz Link Zgłoś