Dodaj do ulubionych

obiadokolacja na rocznicę ślubu

20.10.11, 11:53
Witam, jak w tytule - potrzebuję pomysłu (i przepisu) na wyjątkową kolację którą zamierzam upichcić w dniu dzisiejszym na okoliczność rocznicy ślubu i tego, że się jeszcze nie chcemy rozwodzić;)

Kolacja powinna być mięsna (bez drobiu), średnio pracochłonna (będę gotować z dzieckiem pod pachą), smażona, duszona bądź pieczona, "polska" w smaku i oczywiście pyszna:)

Będę wdzięczna za podpowiedzi, dziękuję z góry!
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: obiadokolacja na rocznicę ślubu 20.10.11, 12:01
      postka

piszesz to powaznie, na ile osob ma byc, no i maz pomoze
    • bene_gesserit Re: obiadokolacja na rocznicę ślubu 20.10.11, 12:44
      Zrob zrazy zawijane z jakas lepsza wedlina, ogorkiem i cebulą w sosie grzybowym, kasze gryczana i surowke z czerwonej kapusty (moze byc z zurawinami, o ile maz lubi takie rzeczy albo rodzynkami). Przepisow niestety nie podam, bo takie rzeczy robie z glowy, ale w necie na pewno cos wygrzebiesz.
      Na deser taka szarlotka:
      lektury.gazeta.pl/lektury/1,102500,408779,Szarlotka_Bzowej_Babulenki.html - jest bardzo, bardzo pyszna.
      • postka Re: obiadokolacja na rocznicę ślubu 20.10.11, 13:14
        rolady z modrom kapustom (;) ) robię w standardzie bo ze śląska pochodzę:)

Kolacja dla dwojga tylko:)
      • dorasia1 Re: obiadokolacja na rocznicę ślubu 20.10.11, 18:22
        Zestaw od bene (z szarlotką włącznie) wymyśliłam sobie już ze 2 tygodnie temu na rodzinny obiad z okazji imienin syna. (15 lat). Ale mamy w rodzinie jeszcze małe dzieci (na szczęscie nie moje) i muszę wykombinować jakąś altrnatywę. Pieczona karkówka czy polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym czy udziec indyczy z jabłkami??? I wtedy ziemniaki. Czyli cholera 2 obiady robię... Poza tym deser. Faceci z pewnością woleliby coś "pikantniejszego", pomyślałam o tiramisu z dużą ilością anaretto i wiśniami ze spirytusu, ale ten deser pasuje do całości jak pięść do nosa. Bardzo będę wdzięczna za sugestie. Poza tym polędwiczki z sosem kurkowym dla maluchów chyba odpadają. Chyba jeszcze jakiś rosół powinnam zrobić...
        • bene_gesserit Re: obiadokolacja na rocznicę ślubu 20.10.11, 18:33
          dorasia1 napisała:

> Zestaw od bene (z szarlotką włącznie) wymyśliłam sobie już ze 2 tygodnie temu n
          > a rodzinny obiad z okazji imienin syna. (15 lat). Ale mamy w rodzinie jeszcze m
          > ałe dzieci (na szczęscie nie moje) i muszę wykombinować jakąś altrnatywę.

Male dzieci, na szczescie nie twoje ;D
          Ja bym dla dzieci zrobila makaron z pesto i kurczakiem. Jesli kupisz gotowe pesto, nie naprawujesz sie ani troche, a dzieciom zazwyczaj pesto bardzo dobrze wchodzi. Chociaz oczywiscie lepiej sie dopytac, jesli nie znasz ich upodoban. Jesli to jakies straszne niejadki, w ostatecznosci zawsze mozesz podac mrozone frytki z piekarnika z ketchupem.

Jesli deser ma byc z alkoholem, to ze wzgledu na dzieci i syna powinnas tez chyba zrobic cos bez procentow? Tzn w ogole jesli to imieniny maloletniego, to ja bym nie robila niczego, czego on nie powinen jesc i dlatego zrezygnowalabym z alkoholu w deserze. Szarlotka jest zla? To podaj brownie albo sernikobrownie ze sliwkami np. Albo plesniak (brownie i plesniak sa o tyle dobre, ze mozesz je spokojnie upiec dzien-dwa przed, owinac folia i one sobie spokojnie dojrzeja w lodowce, beda nawet lepsze niz swieze).

Zupa, zwlaszcza o tej porze roku to jest dobry pomysl, ale rosol to zawracanie glowy w sensie trzeba dlugo gotowac i w ogole. Na tym samym wywarze mozesz zrobic pomidorowke dla maluchow i np cebulowa z grzankami dla dużuchow.
          • dorasia1 Re: obiadokolacja na rocznicę ślubu 20.10.11, 18:51
            Szarlotka być musi i będzie. Z lodami. Więc dzieciaki zawsze coś tam zjedzą.
            Zastanawiam się tylko czy to tiramisu (przy polskim obiedzie) będzie OK? Wszyscy dorośli bardzo je lubią, tylko mi trochę zgrzyta w tym "menu".
            A z tm makaronem to fajny pomysł. Tylko może zamiast eksperymentować z pesto (maluchy mają 2 i 3,5 roku) zrobię do tego kuczaka w śmietanie? Dzięki za szybki odzew>
            • bene_gesserit Re: obiadokolacja na rocznicę ślubu 20.10.11, 18:57
              Tiramisu samo w sobie nie bedzie zgrzytac - amaretto to jest rowniez jesienny smak, wszystko powinno byc ok, chociaz mi zgrzytaja wisnie z kawa, ale jesli wy lubicie to wporz.

A jesli kurczaka zrobisz w sosie smietanowym z bekonem i bazylia, to dania moga pozazdroscic dzieciakom starsi :)
    • squirk Re: daj telefon do męża! 20.10.11, 14:15
      Podpisuję się pod tym, też wolę w rocznice nie gotować, lubię i umiem, ale rocznica to wyjątkowy dzień dla obojga i oboje powinni być dopieszczeni i wypoczęci.
      Gdybym jednak miała sama coś przygotować postawiłabym na coś, co oboje lubimy, steki albo polędwiczki wieprzowe w jakimś prostym sosie, i koniecznie deser - zgadzam się z bene, że szarlotka pasowałaby, chyba niewiele osób jej nie lubi, podałabym ją na ciepło i z lodami.
      • hd_vision Re: to umiesz i maz to lubi 20.10.11, 14:51
        Ugotoj to co umiesz robic i to co maz lubi: Quiche z szynką? spagetti bolognese? Poledwiczki z jablkami? Prosta kuchnia. Max. dwugarnkowa. Z szarlotki z lodami wybierz lody, hm. Podaj w niecodziennej oprawie.
        Lepiej byc usmiechnieta i zrelaksowana niz smierdzaca smazonym schabowym i wsciekla bo cos nie wyszlo. To nie dzien na eksperyment (kulinarne).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka