Gość: EWA592 IP: *.ceron.pl 28.05.04, 02:46 SZUKAM DOBREGO PRZEPISU NA BIGOS Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorka151 Re: SZUKAM DOBREGO PRZEPISU NA BIGOS 28.05.04, 12:03 Może Ktoś nie nazwie tego bigosem, ale ja odkąd dostałam ten przepis zprzestałam gotowania bigosu przez "3 dni" wg przepisu mojej mamy, teraz robię tak: ok. 3kg kapusty kiszonej 1 kg żeberek 2 paczuszki grzybów suszonych 200 g śliwek suszonych bez pestek Kapustę płuczę i kroję , następnie warstwami ukladam w karnku składniki 1. pokrojone żeberka 2. kapusta 3. pokruszone grzyby 4. kapusta 5. śliwki 6. kapusta Podlewam wodą, przykrywam i na małym ogniu gotuję ok.2-2,5 godz., dodaję soli, potem mieszam i wyjmuję kości z żeber (bardzo ładnie odchodzą tylko trzeba uważać,są bardzo gorące)."Bigos" ma bardzo ładny brązowy kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogłuszona Re: SZUKAM DOBREGO PRZEPISU NA BIGOS IP: 213.17.230.* 28.05.04, 12:21 Ale dlaczego od razu krzyczysz:) Ja tym razem nie kosmopolitycznie tylko patriotycznie podam przepis praktykowany w mojej rodzinie: główka kapusty białej pokrojona, trochę wody plus trochę (łyżka) smalcu - niedietetycznie, ale przepis jest stary, jak kapusta zmięknie dodać soli plus przecier pomidorowy w ilości, która zabarwi wszystko na lekko czerwono oraz dodać koniecznie powidła śliwkowe w ilości, która zmieni kolor o ton na lekko brunatny, pieczenie chude ze schabu, cielęciny, wołowiny, b.dobra kiełbasa - wszystko pokrojone dodać plus sosy, które się wytopiły z poszczególnych mięs podczas ich pieczenia i wtedy raz zagotować, odczekać koniecznie jeden dzień:), przed podaniem brać na (dużą) patelnię ile trzeba, podlewać koniecznie(!) czerwonym winem i odgrzać tak, żeby czerwone wino jakby zniknęło. Uff, bardzo smaczny temat..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśka Każdy.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.04, 13:32 No problem będzie, bo każdy będzie twierdzić, że jego przepis na bigos jest najlepszy... A mój i tak za każdym razem jest inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogłuszona Re: SZUKAM DOBREGO PRZEPISU NA BIGOS IP: 213.17.230.* 28.05.04, 14:31 Dodam, że w moim przepisie jestjeszcze na koniec zasmażka (smalec + mąka) i od tego momentu uważać, żeby sie całość nie przypaliła. W zimie jest to pyszne, ale w lecie myślę o tym ze zgrozą - wole coś lżejszego. Nie podchodzę do tego bigosu na kolanach. Bardzo lubię również z kwaszonej kapusty chociaż kojarzy mi się wtedy nieświątecznie i jest jedną potrawą z wielu. Ten kwaśny nie ma u mnie śliwek i wina, a ma listek laurowy. Lubię jak kapusta jest kwaśna i wyrazista. Nie uznaję jej płukania przed gotowaniem. Jakby.... im gorzej tym lepiej. Dodaję troche cukru czasem dla przełamania kwasu. Odpowiedz Link Zgłoś