Dodaj do ulubionych

co z paluszków krabowych?

28.05.04, 15:44
mam mrożone paluszki krabowe - jak sie je przygotowuj, cz takie zamrożone to
są surowe i trza je gotować czy tylko rozmrozić i juz?
a wogóle jak z nmi postępować by były dobre?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mag Re: co z paluszków krabowych? IP: *.pl 28.05.04, 16:09
      1. Takie rozmrożone wrzucam prosto na patelnię na masło i obsmażam i już! Do
      tego ziemniaki i suróweczka wg uznania.

2. Paluszki bez rozmrożenia wrzucić do naczynia, skropić duża ilością
      cytrusowego soku (np. pomarancze lub mandarynki)świeżo wycisniętego albo
      wrzucić całe cząstki owoców; dodać masło i podgrzewać na małym ogniu.
      Można dodać do tego kukurydze z puszki.
      POdawać jak wyżej.

3. Rozmrozić, pokroić i zrobić jakąś sałatkę, np. z ryżem, pomarańczami,
      kukurydzą, majonezem (najlepszy własnej roboty z dodatkiem curry); inwencja
      sałatkowa jest niewyczerpana, zatem proszę uruchomić wyobraźnię...

Życze smacznego
    • Gość: Ola Re: co z paluszków krabowych? IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 28.05.04, 16:11
      nie rozmrazaj tylko odwiń z folii i pokrój w kostkę,daj na spód miski,na to
      kukurydzę z puszki,pokrojony ogorek zielony,pomidor,moze być
      rzodkiewka.Wszystko polej sosem jogurtowo-majonezowym z czosnkiem ,pieprzem i
      solą,posyp koperkiem.pycha
      Ola

P.S.Paluszki można tez smazyć po wcześniejszym opanierowaniu.
    • narysuj.mi.baranka Re: co z paluszków krabowych? 28.05.04, 16:41
      Rozmrozic w temp. pok. nie wyjmujac z folii.
      Rozmrozone pokroic, zmieszac z zielona salata i majonazem. Pokropic cytryna.
      • Gość: nina Re: co z paluszków krabowych? IP: *.unitron.lublin.pl / 62.233.195.* 29.05.04, 12:14
        rozmorozić, pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać kuskus, czerwoną cebulę
        (kosteczka), ogórek kiszony, majonez i pycha.
    • Gość: Karola Re: co z paluszków krabowych? IP: *.com.pl 28.05.04, 16:43
      paluszki krabowe pokrojone ( nawet jeszcze lekko zmrożone) + brokuły ugotowane
      + makaron sojowy (wg przepisu na opakowaniu) + majonez + curry + czerwona
      papryka w proszku
      Pycha !!!
    • Gość: P+... Re: co z paluszków krabowych? IP: *.proxy.aol.com 28.05.04, 22:13
      Ciekawe, że w Stanach określa się toto jako "imitation crab meat". A co do
      składu to, hm...
      www-seafood.ucdavis.edu/haccp/plans/imitatio.htm#C1
      www.cdkitchen.com/recipes/recs/47/Imitation_Crabmeat_Au_Gratin20459.shtml
      images.trafficmp.com/tmpad/content/ModemMedia/Spiegel/pop.html
      www.internationalrecipesonline.com/recipes/dictionary.pl?6729
    • Gość: sz są niejadalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 22:33
      tyle że nie trujące jak np MUhoMUR
      • Gość: sz krab + dziadek do orzechów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 22:34
        TRUE krab + dziadek do orzechów = ten smak jest boski
    • Gość: morgi Re: co z paluszków krabowych? IP: *.cable.senselan.ch 29.05.04, 12:52
      a co powiecie na sushi?
      platy alg (mozna kupic w sklepach orientalnych, albo w supermarketach), na to
      ugotowany na gleisto (byle nie na sypko) ryz zaprawiony odrobina octu/soku z
      cytryny/octu ryzowego, pokrojony w paski ogorek, paluszek krabowy. na macie
      bambusowej (albo wilgotnej scierce) ukladamy alge, obficie skrapiamy woda z
      octem, na to kladziemy ryz(ale musi zostac "ramka" do okola), na ryz ogorek i
      paluszek krabowy (mozna przekroic na pol), potem za pomoca maty/scierki zwinac
      wszytko razem, lekko docisnac, rozwinac mate/scierke i pokroic w plasterki.
      podawac z sosem sojowym i pasta wasabi (chociaz moj maz uwaza, ze nasz zwykly
      chrzan jest rownie dobry). w sushi mozna zawijac rozne rzeczy np. pokrojonego w
      paseczki wedzonego lososia, albo do krabow/lososia dodac pokrojony w cienkie
      paseczki omlet z samych jajek (to sushi po australijsku). smacznego
      • linn_linn Re: co z paluszków krabowych? 29.05.04, 14:46
        Skladaj sie glownie z dorsza, barwnikow i innych skladnikow malo godnych
        polecenia. Jesli juz sie chce / gdyz ladnie wygladaja /, lepiej kupic takie z
        zalewy / owalne /.
      • Gość: Pichciarz Re: co z paluszków krabowych? IP: *.proxy.aol.com 29.05.04, 16:22
        Absolutnie nie do sushi. Do sushi musi być absolutnie świeża ryba, a nie
        sztuczne namiastki. Gdy o dorsza i poloki chodzi to nigdy o takiej rybie w
        suszi nie słyszałem nawet jako świerzej.
        • Gość: morgi Re: co z paluszków krabowych? IP: *.cable.senselan.ch 29.05.04, 18:17
          wiesz ja tam surowej ryby do ust nie wezme, ale co kto lubi. to moj przepis na
          sushi i jeszcze wszyscy po nim zyja, a przepis dostalam od australiczykow.
          Zreszta niewazne. byle by bylo jadalne sushi. pozdrawiam
          • Gość: Pichciarz Re: co z paluszków krabowych? IP: *.proxy.aol.com 29.05.04, 18:25
            Myśląc o tym, nie jestem pewny, że to mięso "krabowe" jest rzeczywiście surowe.
            Wygląda na ugotowane lub podgotowane - przynajmniej w USA.
            • Gość: morgi Re: co z paluszków krabowych? IP: *.cable.senselan.ch 29.05.04, 18:58
              ja tylko pamietam paluszki z polski. tu w szwajcarii ich nie widzialam. wiec
              robie sushi z lososiem wedzonym. ale w domu robilam z paluszkami z zalewy.
              dobre byly... a od dawna w stanach jestes? pozdrawiam serdecznie
              • Gość: P. Re: co z paluszków krabowych? IP: *.proxy.aol.com 29.05.04, 21:29
                Oj, tak, tak! Ale z Polską jestem w kontakcie, w latach 90tych jedziłem
                corocznie. Teraz też bym jedził gdybym miał pracę.
      • Gość: japonek Sushi? IP: *.anu.edu.au 03.06.04, 05:39
        To nie jest przepis na sushi tylko na nori maki. Sushi nie zawija sie w
        wodorosty.
    • Gość: ambra Re: co z paluszków krabowych? IP: *.chello.pl 29.05.04, 17:04
      Moja kolezanka, a jej, z kolei jej kolezanka pokazala taki prosty przepis :
      Grejpfruta kroimy na pol, miazdz wyjac i pokroic w kawaleczki. Wymieszac z
      pokrojonymi paluszkami (rozmrozone), odrobina majonezu i swiezy koperek....
      Wlozyc taka salatke do polowek grejpfruta,polecam: naprawde
      niezwykly "eksluzywny" smak:)
    • Gość: n0str0m0 absolutnie NIC.../nt IP: *.singnet.com.sg 29.05.04, 19:02
    • literki Re: co z paluszków krabowych? 29.05.04, 20:46
      miąższ awokado razem z paluszkami i czosnkiem zemleć na gładką masę (pieprz, sól do smaku); do chleba - pycha
    • Gość: g Re: co z paluszków krabowych? IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 29.05.04, 22:07
      juz to kiedys podawalam - rozmrazamy paluszki, robimy ciasto jak na nalesniki
      (tylko ciut bardziej geste), dodajemy ziarna sezamu.
      w takim ciescie maczamy paluszki i smazymy. podajemy z dipami wg uznania -
      ostrym, slodko-kwasnym. czosnkowym itd.
      bardzo, bardzo to dobre...
    • iw Re: co z paluszków krabowych? 31.05.04, 10:31
      Dzięki za wszystkie podpowiedzi! Paluszki zrobiłam z sałatą lodową pomidorem,
      ogórkiem i paryką - doprawione sosem tatarskim o smaku czosnkowym - smakowało
      moidzio:)
      Wiem ze te paluszki to pewnie koło krabów nawet nie leżały, ale smakują mi tak,
      ze nawet nie patrzę na te wszystkie "E" co sie w nich znajdują :)
      pozdr.
    • bird-dogging z brokulami 03.06.04, 09:20
      1.
      brokuly lekko obgotowac, tak zeby byly 'al dente', wystudzic, podzielic na
      rozyczki
      paluszki wlozyc na chwile do miseczki z zimna woda z odrobina cytryny, obrac z
      folii, pokroic na kawalki
      majonez wymieszac ze zmiazdzonym czosnkiem (wedle smaku) odrobina soli i pieprzu
      wszystko razem wymieszac, wlozyc do lodowki, zeby sie przegryzlo

2. ryz ugotowany, kukurydza z puszki, paluszki, koperek, sok z cytryny, sol,
      pieprz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka