Dodaj do ulubionych

jakiej firmy przypraw używacie?

IP: *.75.56.22.brzesko56.ptc.pl 29.05.04, 09:25
pytanie jak w temacie, ale chodzi mi nie tylko o przyprawy, ale inne produkty
także - kisiele, galaretki itp. ja przede wszystkim Winiary, inne czasami
też, ale Winiary wdają mi się najlapsze
Obserwuj wątek
    • Gość: Lilu Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.miechow.com / *.miechow.com 29.05.04, 10:38
      Nie opieram się przy wyborze przypraw na lojalności wobec jakiejś firmy, ale
      wyłącznie na smaku. Wobec tego zrozumiałe, że u mnie każda torebka z innej
      firmy pochodzi. Winiary tu nie znajdziesz (albo rzadko), bo ostatnio coś mi nie
      podchodzi.
      Pozdrówka
    • Gość: anma Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.04, 10:46
      Ja podobnie jak Lilu kieruję się głównie smakiem. I tak z przypraw używam
      prawie wyłącznie Kamis. Jeśli już mam jakąś (przyznaję dość dziwną) zachciankę
      na barszczyk w proszku to wybieram Gorący Kubek Knorra. Jeśli chodzi o kisiele,
      budynie, galaretki to tu już TYLKO I WYŁĄCZNIE Dr Oeteker. Podobnie jeśli
      chodzi o cukier waniliowy i proszek do pieczenia - też Dr Oeteker. Z tym, ze
      jak potrzebuję a nie ma akurat to kupię inny czego nie robię przy galaretkach i
      kisielach (kiślach?). Do swego rodzaju przypraw zaliczam tez musztardę -
      wybieram Kamis, keczup - wybieram Pudliszki, majonez - wybieram niskokaloryczny
      Hellmans. Czasem skuszę się na jakiś inny produkt ale zwykle potem wracam do
      swoich ulubionych. Acha, no i jeszcze przyprawa w płynie Maggi produkowana
      przez Nestle w Kaliszu. Za to w ogóle nie podchodzą mi Winiary:-(( Nie mam
      żadnej ulubionej rzeczy z Winiar.
      Pozdrawiam
      • linn_linn Re: jakiej firmy przypraw używacie? 29.05.04, 14:31
        Kisiel i budyn mozna zrobic samemu prawie identycznym nakladem pracy. Roznica w
        sklldnikach, smaku i wplywie na zdrowie kolosalna.
      • Gość: pn Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 15:21
        anma aha przez samo "h"!!!
    • Gość: MIchu Rakotwórczy Glutaminian!!!!!!!!! IP: *.ngt-wise.pl 29.05.04, 15:28
      Jak chodzi o przyprawy używam tylko takich w których nie ma glutaminianu sodu.
      To swoisty "zapychacz" intensyfikujący smak przyprawy. Najwiecej go jest w
      wegecie, ziarenkach smaku itd. Uwaga badania amerykanskie udowodniły zwiazek
      pomiedzy dlugoletnim jego stosowaniem o nowotworami ukł. pokarmowego. Nie radze
      kupować niczego w czym jest ten syf!!!! Patrzcie na etykiety.
      • ampolion Re: Rakotwórczy Glutaminian!!!!!!!!! 29.05.04, 22:55
        Gość portalu: MIchu napisał(a):

> Jak chodzi o przyprawy używam tylko takich w których nie ma glutaminianu sodu.
        > To swoisty "zapychacz" intensyfikujący smak przyprawy. Najwiecej go jest w
        > wegecie, ziarenkach smaku itd. Uwaga badania amerykanskie udowodniły zwiazek
        > pomiedzy dlugoletnim jego stosowaniem o nowotworami ukł. pokarmowego. Nie
        radze
        >

Także zabójczy dla wielu alergików. Uwaga: wstrzymuje wydalanie płynów z
        organizmu.
        Absolutnie nie wierzę w poprawianie smaku tym chwmicznym świństwem: jeśli
        potrawa jest tak mizerna, że potrzebuje "wzmacniacza smaku" to do kosza z nią.
        > kupować niczego w czym jest ten syf!!!! Patrzcie na etykiety.
    • codemasters Re: jakiej firmy przypraw używacie? 29.05.04, 17:15
      Przypraw to ja używam Prymata i według mnie są najlepsze i żeby nikt nimówił że
      męzczyźni nieumiejeom gotować bo ja dobrze gotuje a do tego mam 14 lat !!! a co
      do innych rzeczy typu kisiel bydyn to Dr. Oetker
    • Gość: Ania Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.aine.pl 29.05.04, 17:37
      Jesli przyprawy to tylko Kamis. Jeśli budynie i galaretki to tylko Dr.Oetker.
      Winiar nie znoszę ponad wszystko. w ogóle wydaje mi się, że wszystkie produkty
      Winiar pozostawiają wiele do zyczenia
      • anuteczek Re: jakiej firmy przypraw używacie? 29.05.04, 17:44
        Przyprawy Kamis i Kotany. Budynie, galaretki, to tylko Delecta. Mąż dziś się
        pomylił i kupił galaretki Gellwe :( już dwie godziny tężeją w lodówce i nici...
        Zioła hoduje mój tata na działce, potem je suszy, więc mam swoje, prawdziwe.
        pozdrawiam
        andzia
        • Gość: ania Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.75.56.35.brzesko56.ptc.pl 29.05.04, 18:03
          ja też się nie trzymam tylko Winiar, ale w większości :-) Poza tym dr Oetker
          też lubię, i kilka innych. Ale ostatnio chciałam zrobić szybko bitą śmietanę,
          kupiłam Śnieżkę Gellwe- syf jak nie wiem! Smakuje jak mydło, rzadka, wcale się
          porządnie nie chciała ubić. Śnieżka Dr Oetkera i Śnieżynka Winiary są 100 razy
          lepsze (w tym wypadku)
      • Gość: sz kamis słaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 17:54
        bowiem:
        nie ma w ofercie gałki muszkatałowej w całosci
        nie ma w ofercie piprzu biaego w całosci
        nie ma w ofercie kory cynamonowej w całosci

moim zdaniem to DYSKWALIFIKACJA FIRMY

o lasce waniliowej co jest laską to nie wspomnę
        • Gość: nutka Re: kamis słaby IP: *.chello.pl 02.06.04, 16:34
          Gość portalu: sz napisał(a):

> bowiem:
          > nie ma w ofercie gałki muszkatałowej w całosci
          > nie ma w ofercie piprzu biaego w całosci
          > nie ma w ofercie kory cynamonowej w całosci
          >
          > moim zdaniem to DYSKWALIFIKACJA FIRMY
          >
          > o lasce waniliowej co jest laską to nie wspomnę

cynamon i wanilia jest w kamisie na pewno
          co do reszty nie wiem bo nie uzywam
    • wydra10 Re: jakiej firmy przypraw używacie? 29.05.04, 18:57
      Przez wiele lat kupowałam przyprawy w słoiczkach Ducros. Zwłaszcza lubiłam te,
      które miały własny młynek - pieprze przeróżne, przyprawa do sałatek. Majeranek
      w dużym pudełku wygodny, żeby sypnąć obficie do flaków albo kaszanki. Mieszanka
      zioła prowansalskie też dobra. Kupowałam głównie w marketach różnych, bo
      zazwyczaj mieli duży wybór.
      Jakieś dwa miesiące temu zauważyłam chyba w Auchan, że Ducros znika z półek, za
      to pojawiły się przyprawy włoskiej firmy Drogheria Alimentari. Kupiłam na
      próbę - pieprz czarny z kawałkami skórki z cytryny, grzyby porcini z
      pietruszką, mieszanka do mięs (rozmaryn, jałowiec, pieprz i coś tam jeszcze) -
      wszystko z młynkiem. No i czosnek suszony - do tej pory wszystkie firmy miały
      czosnek granulowany, a tutaj większe kawałki i też młynek! Bardzo mi się to
      spodobało.
      A barszcz czerwony instant Winiary dodaję do chłodnika, żeby miał bardziej
      intensywny kolor niż po samej botwince.
      W
      • Gość: Cynamoon Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.it / 62.233.189.* 29.05.04, 19:05
        Ducrosa ja rowniez nie moge odzalowac.
        Mieli jedyny w swoim rodzaju pieprz cayenne.

Ostatnio jestem zdumiona dobra jakoscia przypraw firmy Prymat.
        Slodka papryka jest swietna
        i bazylia.
        Oprocz tego zawsze Kamis i Kotany

A Winiary byly wedlug mnie nie najgorsze, chociaz ostatnio nie kupowalam.
        Sadzac z Waszych postow, zeplsuly sie czy co?
        • Gość: Ania Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.aine.pl 29.05.04, 22:15
          Według mnie Winiary nigdy nie były dobre.
          Ja się bardzo zniechęciłam do tej firmy kilka lat temu. W czasach studenckich
          zdarzało mi się kupowac zupy w proszku. Raz kupiłam pomidorową z Winiar. To
          było straszne!!!!! Wiem, że torebkowe zupy mają same wady... niezdrowe, daleko
          im do prawdziwych zup itp, ale zupy innych firm to przynajmniej mają jakiś
          smak. A pomidorowa z Winiar miała okropny kolor, obrzydliwy smak i do tego
          ochydnie smierdziała :-((( Fuj!!! Do dzisiaj mi niedobrze jak sobie to
          przypomnę.
          • Gość: Cynamoon Co do zup Winiar IP: *.it / 62.233.189.* 30.05.04, 16:46
            Ja nie kupuje zup w proszku, raz jednak jadlam u kogos barszcz czerwony Winiar
            (ale nie instant, tylko taki ktory sie troche gotuje) i slowo daje, nie
            przypuszczalam, ze zupa w proszku moze byc tak pyszna!

No i moja mama podpuszczona przez kogos dodaje odrobine ich bialego barszczu do
            takiego domowego i tez jest smaczny.
      • the_ladybird Re: jakiej firmy przypraw używacie? 03.06.04, 13:12
        wydra10 napisała:
        > to pojawiły się przyprawy włoskiej firmy Drogheria Alimentari.

Ja dostalam mieszanke pieprzow z mlynkiem tej firmy. To jest najlepszy z
        mlynkow, jakie mialam do tej pory! Albo pieprze jakieś takie miękkie.
    • Gość: Lilu Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.miechow.com / *.miechow.com 29.05.04, 19:59
      Odkryłam przedostatnio rewelacyjną przyprawę "marynata staropolska" Kamisa.
      Tylko nie pikantna. Spróbujcie dodać tyci, tyci.
      • Gość: aniel Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 20:20
        Ja nie mogę odżałować przypraw ducrosa, a wiekszosc polskich zawiera za duzo
        soli (problem z dosmaczeniem by nie bylo za slone) i innych takich. Ziola z
        ogródka wiodą u mnie prym :) Mam swoj ulubiony sklep z przyprawami- Pachnąca
        księgarnia (Wrocławianie wiedzą), gdzie kupuje różne fajne mieszanki.
        • the_ladybird Re: jakiej firmy przypraw używacie? 03.06.04, 13:10
          oj wiedzą wiedzą :)

Jakoś mnie tam zawsze znosi, jak jestem w okolicach rynku.

I to sklep nie tylko do mieszanek. Bo i kupic mozna rozne fajne rzeczy,
          niespotykane gdzie indziej, korzeń lubczyka, orzeszki cedrowe, tapiokę, burgul -
          wymieniac mozna w nieskonczonosc :)

I zawsze wychodze stamtad w polowie z rzeczami, ktore zaplanowalam i w polowie,
          ktorych zapragnelam nagle i bezwzglednie.
    • qubraq Re: jakiej firmy przypraw używacie? 29.05.04, 20:54
      Zioła głównie z "Darów Natury" z Podlasia, z bazarów, od ogrodników ze swojego
      ogrodu. Sporo mieszanek sam komponuję. Daje mi się we znaki brak wykształcenia
      biologicznego, zielarskiego i technologii produkcji żywności, cholera! Mam to
      samo w ogrodzie - jestem zupełnym amatorem fanatykiem! Czytanie i uczenie się
      na błędach to trochę za mało, potrzebna jest wiedza, qurczę blade! Na ulicy
      można też kupić czasem niektóre zioła jak mielony kminek, kolendrę, rozmaryn i
      inne ale fakt że często są one przesolone! Ale w zasadzie jeszcze się nie
      przejechałem na produktach z Podlasia. Mam zaufanie do Pana Mirosława
      Angielczyka, szefa firmy.
      Andrzej
    • Gość: ania Re: jakiej firmy przypraw używacie? IP: *.75.57.4.brzesko57.ptc.pl 31.05.04, 16:42
      a jakie macie zdanie na temat Knorra? tak tylko pytam, bo sie już z wieloma
      opiniami spotkałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka