IP: 197.195.75.* 13.11.11, 13:11
Czy mozna zrobic dobry pasztet w kraju gdzie nie ma wieprzowiny? Od pewnego czasu chodzi za mna smak polskiego pasztetu ale nie mam pojecia jak go zrobic. Czy moze mi ktos pomoc? Beede wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: pasztet 13.11.11, 13:21
      A do jakiego mięsa masz dostęp? W/g poniższego przepisu możesz zrobić z indyka plus delikatna część wołowiny a nawet innego gatunku mięsa. Składniki wędzone można pominąć.
      www.przepisykulinarne.org/pasztet_wiejski_11186.html
    • mhr2 pamietam jego smak byl z zajaca 13.11.11, 15:09
      Gość portalu: klaudyna napisał(a):

> Czy mozna zrobic dobry pasztet w kraju gdzie nie ma wieprzowiny? Od pewnego cza
      > su chodzi za mna smak polskiego pasztetu ale nie mam pojecia jak go zrobic. Czy
      > moze mi ktos pomoc? Beede wdzieczna.

mama robila, to jest dla mnie" prawdziwy pasztet"
      • kosmopolitesiorbut Re: pamietam jego smak byl z zajaca 13.11.11, 15:17
        Z której strony zająca?
    • beata_ Re: pasztet 13.11.11, 19:40
      Pasztet z gęsi - jadłam, ale zrobić nie umiem...
      Z teorii (czyli ze słyszenia) wiem, że pasztet tym lepszy im więcej ma rodzajów mięsa, ale myślę że brak wieprzowiny mu nie zszkodzi. Nie wiem, co na to przepisy, ale fajnie jest, jak się doda wątróbkę (cielęcą najlepiej, bo delikatna) - wzbogaca smak, byle nie przesadzić. Pewnie wątróbki drobiowe też nie są do tego złe... nie wiem, nie jadłam w pasztecie (chyba) i w ogóle nie jadam tego specyjału w jego własnej postaci :-)
      • Gość: miki202 Re: pasztet IP: *.nat0.sta.nsm.pl 14.11.11, 16:03
        Z drobiu najlepsze będą udka, mięso od skrzydeł i od kości. Jeśli wołowina, to troszeczkę. Jeśli dzikie, to trzeba pamiętać, że to mięso praktycznie beztłuszczowe. No i wątróbka. Jakie 40 proc. mięs. Piersi będą za suche. Jak nie masz wieprzowiny,to i nie masz dostępu do słoniny, rzecz jasna. Wlej zamiast tego dużo rosołu i ew.nieco roztopionego masła. Ja właśnie zrobiłam pasztet z wieprzowiny, b. chudego boczku, goloneczki z indyka i wątróbki i jest za suchy. A wydawało mi się, ze wywaru, w którym się mięsa gotowały, wlałam dużo. Zabrakło kawałka słoniny. Masa musi być ciapciowata.
    • w_kuchni Re: pasztet 14.11.11, 00:05
      Można zrobić - z mięsa indyka lub kurczaka i wątróbek kurzych lub z mieszanki mięsa drobiowego i wołowego + kurze wątróbki. Przepis na moim blogu - link w stopce :)
    • cashek01 Re: pasztet dworski z wieprzowiną Profi 14.11.11, 01:53
      Ja nie robię pasztetu, to dla mnie wyższa szkoła jazdy :/. Ale z przyjemnością jadam dworski z Profi. Polecam- pycha :)
    • bombastycznie Re: pasztet 14.11.11, 13:50
      uwielbiam pasztet domowej roboty, robię go kilka razy w roku z takiego przepisu:
      700g mięsa wieprzowego np łopatki/karkówki, ale jeśli nie masz do niego dostępu to możesz zastąpić drobiowym/indyczym/króliczym
      100g wołowiny
      500g boczku
      300g wątróbki drobiowej
      marchew, cebula, 1/2 selera, pietruszka
      2 surowe jajka
      kromka chleba lub mała bułka
      oraz przyprawy: pieprz czarny w kulkach, pieprz kolorowy w kulkach, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, kolendra, gałka muszkatołowa, sól oraz pieprz mielony
      Wszystkie mięsa oprócz wątróbki podsmażasz a następnie dusisz do miękkości razem z obranymi warzywami, wcześniej można mięso pokroić na mniejsze części i tak samo warzywa, do tego dodajesz liście laurowe, pieprz w kulkach, ziele angielskie, jałowiec i kolendrę. Gdy mięso będzie już miękkie dodajesz wątróbkę na dosłownie kilka chwil, aby była nadal lekko różowa. Potem całość(mięso i warzywa) mielisz przez maszynkę do mięsa dwukrotnie, dodając jeszcze kromkę/bułkę namoczoną w mleku. Zmieloną masę doprawiasz pozostałymi przyprawami i dodajesz 2 jajka oraz jeśli użyłaś chudego mięsa np drobiowego to dodaj jeszcze łyżkę lub dwie smalcu, mieszasz i masę wykładasz do keksówki, mocno ugniatasz w formie aby nie było dziur, wkładasz do pieca 180stopni i pieczesz godzinę. Możesz podawać na ciepło lub zimno. Smacznego:) Można też do masy dodać trochę ugotowanych leśnych grzybów, albo suszonych pomidorów lub gotowanego brokuła.
      • Gość: majala Re: pasztet IP: *.rzeszow.mm.pl 14.11.11, 18:34
        Do mięs na pasztet dobrze jest dodać coś kleistego. Ja dodaje golonkę cielęcą.
        Wg mnie dobrego pasztetu bez dodatku boczku surowego, podgardla czy słoniny (a to wieprzowina) nie da się zrobić. Nie pomoże dodanie wywaru z mięsa, zawsze go dodaję i to dość sporo, masa pasztetowa u mnie jest bardzo"luźna". Ten dodatek nie zapobiegnie suchości i kruszeniu się pasztetu, musi być coś tłustego.
        • Gość: miki202 Re: pasztet IP: *.nat0.sta.nsm.pl 15.11.11, 15:49
          Dokładnie tak! Ale jak się nie ma, to trzeba kombinować.
    • Gość: miki202 Re: pasztet IP: *.nat0.sta.nsm.pl 08.12.11, 12:48
      To naprawdę nie jest trudne. Owszem, wymaga trochę roboty, ale jaka później satysfakcja. I jaki smak. Z powyższych rad można łatwo opracować program "punkt po punkcie" i wyjdzie pasztet jak marzenie. Ja bym zachęcała.
    • kropkaa Re: pasztet 08.12.11, 13:26
      Najlepszy pasztet jest mojej mamy, a właściwie rodziny Blikle - kiedyś był przepis w DF, zdaje się. Z pistacjami. Jako świeża i szczęśliwa posiadaczka maszynki do mięsa przymierzam się.
    • Gość: sto kobiet Re: pasztet IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.11, 01:59
      ja robie pasztet z kurzych watrobek wg przepisu Nelli Rubinstein (z szalotkami i gorgonzola)
      uwielbiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka