Dodaj do ulubionych

Mąka migdałowa

22.11.11, 01:59
Do czego jej używacie? Czy nadaje się, na przykład, do zagęszczania sosów?

Właśnie przyszła paczka. Okazało się, że zamiast mąki z ciecierzycy, na którą bardzo czekałam, zamówiłam przez pomyłkę mąkę migdałową. Nie odeślę, bo kosztowałoby to tyle, co mąka. Jakoś ją spożytkuję.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Mąka migdałowa 22.11.11, 06:53
      Generalnie do wypieków. Na przykład:
      Bliskowschodnie ciasto pomarańczowe

1 pomarańcza
      3 jajka
      250 g cukru
      200 g mąki migdałowej
      55 g mąki pszennej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pomarańczę (w całości) gotujemy przez godzinę na granicy wrzenia. Jajka ubijamy z cukrem, aż nabiorą jasnego koloru. Dodajemy mąkę migdałową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.Pomarańczę kroimy na kawałki, usuwamy pestki i razem ze skórką miksujemy na puree. Puree pomarańczowe łączymy z przygotowaną masą, przekładamy do małej formy tortowej, wysmarowanej masłem. Pieczemy około 45 minut w 180 st. C.Wystudzone ciasto można posmarować gęstym, greckim jogurtem lub serkiem homogenizowanym wymieszanym z marmoladą pomarańczową.

Ostatnio piekłem ciasto z polentą i użyciem mąki migdałowej. Przepis dostępny na kuchniaTV.
    • Gość: senin Re: Mąka migdałowa IP: *.dyn.iinet.net.au 22.11.11, 09:15
      pani.cogito napisała:

> Do czego jej używacie? Czy nadaje się, na przykład, do zagęszczania sosów?

tak - do zageszczania niektorych sosow curry

ale ja niezbyt czesto z niej korzystam wiec przepisami nie sypne jak z rekawa
      • ania_m66 Re: Mąka migdałowa 22.11.11, 11:57
        robie czasami taka b. sycaca zupe - krem z kurczakiem i maka migdalowa doprawiony m.in. garam masala.
        sosow curry chyba jeszcze nia nie zageszczalam, albo nie pamietam.
    • nobullshit Re: Mąka migdałowa 22.11.11, 14:13
      Polecam pieczenie finansjerek:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,97626821,97629990.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,113485083,113485083.html
      Świetna jest też tarta bakewell Nigelli (znajdziesz w Galerii Potraw), ale skończyły się maliny, a z mrożonymi to już nie to.

Indyjski przepis z sosem zagęszczanym migdałami mam jeden:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51438421,51438498.html
    • anthonyb Re: Mąka migdałowa 22.11.11, 15:25
      jesli pieczesz ciasta to polecam serdecznie
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103573838,103573838.html
      lub to
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,105939304,106975939.html
      • Gość: kama Re: Mąka migdałowa IP: *.radom.vectranet.pl 22.11.11, 15:40
        czy z takiej mąki migdałowej robi sie marcepan?
    • pani.cogito Re: Mąka migdałowa 22.11.11, 15:54
      Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Przepraszam, wysłałam pierwszy post i zapomniałam dodać, że nie piekę ciast, bo ich nie jadamy. Dużo piecze natomiast moja mama, więc jej podrzucę te przepisy, bo widzę, że jej się spodobają.

Cieszę się, że mąka nadaje się do zagęszczania sosów curry. Wobec tego nie zmarnuje się.

Wszelkie inne pomysły nadal są mile widziane. Ja co prawda jestem weganką, ale od niektórych przepisów mięsnych nie stronię, bo przerabiam je na swoją modłę, więc za wszystkie pomysły jestem wdzięczna.
      • joa66 Re: Mąka migdałowa 23.11.11, 21:33
        Kiedy robię crumble , do kruszonki używam czasami mieszanki mąki migdałowej i owsianej.
        Moim zdaniem pasuje do wszystkich owoców.

No i przede wszystkim makaroniki :) Ja robię "pół-makaroniki" ;) bo nie chce mi sie bawić z kremem, poza tym, moje makaroniki nie zawsze mają idelany kształt, ale są pyszne.
    • mari_bienia Re: Mąka migdałowa 24.11.11, 16:17
      Pierwszy raz o takiej mące słyszę:) Ciekawe:D
      • Gość: miki202 Re: Mąka migdałowa IP: *.nat0.sta.nsm.pl 24.11.11, 16:37
        Proszę Cię, daj dokładny przepis na makaroniki. Czy półanalfabeta cukierniczy je zrobi?
        • joa66 Re: Mąka migdałowa 25.11.11, 12:17

www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/multicoloured-macaroons
          Ja robię wg tego przepisu i moim zdaniem sprawdza się doskonale. Naprawdę ważne jest, żeby przed wstawieniem do piekarnika makaroniki odpoczęły sobie z kwadrans.

Ja nie dodaję żadnych barwników i tak jak pisałam - moje to raczej "półmakaroniki" - nie robiłam jeszcze do nich kremu, przede wszytskim dlatego, że nie mam rękawa cukierniczego, kształt nadaję łyżką i te kształty czasami dziwne wychodzą ;) Ważne, żeby były mniej wiącej tej samej wielkości. Ale zawsze wychodzą mi pyszne. Acha, nie przestrasz się - ta masa jest trochę ciągnąco-klejąca i trudniej ją nałożyć niż zwykłą bezę.

Ja jestem półanalfabetką w kuchni (przede wszystkim manualną) i jakoś mi się udało. Ze względu na delikatność materii pilnowałabym cały czas piekarnika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka