Gość: zofia IP: *.kabela.oprit.rug.nl 01.06.04, 16:50 no tak, wstyd sie przyznac, ale nie wiem, jak sie robi: wystarczy jajko z maka wymieszac i wlac do zupy, czy jak? z gory dzieki za rade! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borgia1 Re: lane ciasto 01.06.04, 17:11 Właśnie tak... Ja robię tak, że na 1 jajko łyżka mąki - ucieram to dokładnie, żeby grudek nie było, a potem druga łyżka mąki. Tu już bez specjalnego przykładania się - jakoś łatwiej się uciera. No i prosto do zupy, najczęściej pomidorowej... Z tym, że u mnie wszyscy wolą grubsze kluseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka Re: lane ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 18:16 Popieram ten sposób dodaję jeszcze łyżkę wody na każde jajko,gęściejsze to będą kładzione(można łyżką kawałeczki odcinać i na wrzątek)rzadsze ,więcej wody lub jajka(lejemy na wrzątek i są lane)Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: lane ciasto 01.06.04, 22:21 Jajko z mąką starannie utrzeć - mąki dodawać po trochu, aż do otrzymania konsystencji gęstszej niż ciasto naleśnikowe. No i wlać do zupy cieniutką strugą, zupę mieszając. Aha, można szczyptę soli do ciasta dodać. Odpowiedz Link Zgłoś