Dodaj do ulubionych

Kłopot z rybami.... Help!

05.12.11, 12:10
Mąż dostał w prezencie 4 tace ( nie tacki - właśnie tace, tak prawie po 1 kg każda...) filetów z pstrągów potokowych. Świeżutkie, własnoręcznie przez darczyńcę w Norwegii łowione, lekko podwędzone.. Noż kurcze! Gdyby były surowe, to bym miała co z nimi zrobic, ale wędzonych nie lubię.. Sałatek rybnych nie jadam.. Myślałam, że będę miała fajne filety do usmażenia i na zupę, a tu nic z tego - 4 kg zamrożonej wędzonki :/ Może macie jakiś pomysł, co z tym da się zrobic? Pasta odpada - nikt tego nie zje, zwłaszcza w takiej ilości, sałatka - nie bardzo... Mąż twierdzi, że będzie jadł jak jest, ale jak go znam, to zje 2 - 3 filety i będzie dośc. HELP! Bo mi te ryby pół zamrażarki zapchały
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Kłopot z rybami.... Help! 05.12.11, 12:12
      Jedyne wyjście to podarować komuś.
      • dzioucha_z_lasu Re: Kłopot z rybami.... Help! 05.12.11, 12:14
        Odpada, mąż dostał prezent, a kłopot z tym - na mojej głowie :/
        • kosmopolitesiorbut Re: Kłopot z rybami.... Help! 05.12.11, 12:43
          Przejrzałem parę książek dotyczących tylko ryb i niestety nic poza tym czego nie chcesz - nie znalazłem. Może ktoś zna jakieś niszowe potrawy z wykorzystaniem wędzonych pstrągów. Ja wymiękam.:-)
          • kosmopolitesiorbut Re:I jeszcze... 05.12.11, 12:47
            Można użyć do zupy rybnej ale na 5 litrów wywaru tak znikomą ilość (do 200 g), że nie wiem czy warto w ogóle o tym wspominać. Zbyt aromatyczne są wędzone. Jadłem raz tłuczone ziemniaki z wędzonym łososiem (nie solone dodatkowo) i z warzywami (cebula, pietruszka - nać, seler naciowy, wymieszane i podsmażone na suchej patelni w formie tortilli. Chyba tam jeszcze jajo było. Mocno czosnkowe, aromatyczne i pikantne papryką.
            • dzioucha_z_lasu Re:I jeszcze... 05.12.11, 12:52
              Tak właśnie podejrzewałam, że będzie ciężko... Te filety nie są mocno wędzone, może faktycznie nadadzą się do takiej zupy...
              • jacek1f zupa z mlekiem pozostaje - duzy gar:-) bo 05.12.11, 12:55
                jak nie salaty i salatki i pasta - podstawa wedz ryb, to jeszcze tylko spros znajomych i zrob "wedzone przyjecie". W jeden wiczor pojdzie, bo ttylko TY nie chcewsz salat (miks salat, cytrusy wyfiletowne i na cieplo podgrzane kawalki ryb wedzonych), salatek oraz past:-)

Przyznam, ze informacji, ze odpada obdarowanie kogos - nie rozumiem:-(
                • dzioucha_z_lasu Re: zupa z mlekiem pozostaje - duzy gar:-) bo 05.12.11, 12:58
                  No - obdarowanie odpada, bo wśród znajomych i rodziny praktycznie nie mamy amatorów ryb jako takich, a wędzonych w szczególności. Takie zwyrodniałe towarzystwo :)
                  • jacek1f moze ptaki przez zime sie uraduja...n/t 05.12.11, 13:05
                    • dzioucha_z_lasu Re: moze ptaki przez zime sie uraduja...n/t 05.12.11, 13:08
                      Najpierw spróbuję wepchac w męża ile się da, potem zupa :D
                      • simon_r Forum obdaruj!! 05.12.11, 17:09
                        Tu z pewnością niejeden amator wędzonki się znajdzie!!... a i odwdzięczy się moze czymś innym
                    • Gość: miu Re: moze ptaki przez zime sie uraduja...n/t IP: *.centertel.pl 05.12.11, 14:08
                      Ptaki wedzonki z sola moga nie przezyc.
    • roseanne Re: Kłopot z rybami.... Help! 05.12.11, 13:33
      a krokiety?
      tak jak z solonego dorsza, z dodatkiem ugotowanych ziemniakow, moze szczypiorku do tego
    • roseanne Re: Kłopot z rybami.... Help! 05.12.11, 13:50
      i jeszcze zapiekanka z makaronem, w sosie pomidorowym

jak jeszcze moglam jesc makrele to bardzo lubilam to danie,
      jedyne "ale" to makrela jest rybka dosc tlusa ,a pstrag nie, wiec dolozylabym przesmazona cebulke, dla "zmiekczenia" konsystencji
      • kosmopolitesiorbut Re: Pstrąg JEST tłustą rybą...ntxt 05.12.11, 14:01

• Gość: a NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.11, 16:48
          • aqua48 Rozdaj znajomym 05.12.11, 17:46
            Przecież lepiej podzielić się z kimś niż wyrzucić, albo się w końcu zatruć? Ja bym pożarła tak, ale ja uwielbiam pstrąga pod każdą postacią..
          • kosmopolitesiorbut Re: NIE 06.12.11, 13:29
            A jak sobie chcesz. Co mnie to?
        • Gość: x 100 g pstrąga = 2,7 g tłuszczu, IP: *.unitymediagroup.de 06.12.11, 13:18
          pięć razy mniej niż łosoś, 10 razy mniej niż węgorz surowy, ale 9 razy więcej niż sandacz.
          • kosmopolitesiorbut Re: 100 g pstrąga = 2,7 g tłuszczu, 06.12.11, 13:30
            Co nie znaczy, że jest chudą rybą. Chuda to na przykład płoć, śledź.
    • a_a_r Re: Kłopot z rybami.... Help! 05.12.11, 17:59
      odkupie! napisz skąd jesteś.
      • nieskorzanka Re: Kłopot z rybami.... Help! 05.12.11, 18:53
        Pamiętam jak w moim dzieciństwie babcia Rosjanka piekła kulebiaki wszelakie. Między innymi był z wędzoną rybą.

www.mojawigilia.pl/Przepis/kulebiak_z_ryba_wedzona/
        Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

www.garnek.pl/zuzanka
    • Gość: a zrób konserwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.11, 22:06
      1.pstrągi delikatnie rozbierz na kawałki, które wejdą do słoika
      2.czyste(najlepiej nowe, wyparzone) słoiki napełniaj kawałkami ryby, delikatnie, by nie rozleciały się
      3.Wymieszaj olej (sojowy,słonecznikowy, jak lubisz) z niewielką ilością ostrej papryki mielonej i soli, możesz dodać łyżkę octu balsamicznego(nie więcej) dla zaostrzenia smaku
      4.Zalej rybę olejem, tak pod wierzch
      5.Zakręć wieczka i pasteryzuj tak jak pasteryzuje się przetwory mięsne. Dla pewności zrób to dwa razy, po całkowitym ostudzeniu i dobowej przerwie po pierwszym razie
      6.Potrzymaj w ciepłym pomieszczeniu kilka dni. Jak nie otworzą się lub spuchną wynieś do piwnicy. Możesz jeść na drugi dzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka