Dodaj do ulubionych

śledzie w śmietanie

02.06.04, 18:50
Wiem, ze to banalne, ale nigdy w ogole sledzi nie robilam i nie wiem, jak sie
zabrac. Moze mi ktos podpowiedziec? Mam cale wiaderko filetow, namoczyc je w
mleku na noc? A potem w jakas zalewe? A ta smietane to kiedy dac?
Przeszukalam archiwum, ale znalazlam tylko cala mase innych sledzi...
Dziekuje z gory!
padma
Obserwuj wątek
    • em_es Re: śledzie w śmietanie 02.06.04, 20:51
      Jesli mowisz, ze sledzie masz w wiaderku, to albo sa w zalewie albo w oleju -
      jedne i drugie sie nadaja :) Sledzie w smietanie robie krojac takie jakie
      akurat mam w kawalki, do nich pokrojone drobno cebule i odrobine jablka,
      posypac odrobina cukru, zalac smietana, wymieszac. Wstawic do lodowki coby sie
      przegryzlo i spozyc :)

      MS
      • anlukas Re: śledzie w śmietanie 02.06.04, 23:45
        Wyfiletowane i wymoczone śledzie solone zalać sosem i zostawić na kilka godzin.
        Sos: cebula i starte na tarce jabłko pół na pół z przewagą jabłka do tego
        pokrojona zielona pietruszka cukier przyprawy i śmietana .Sosu musi byc tyle aby
        przykrywały śledzie.Dodatkiem do tego dania są ugotowane na sypko ziemniaki z
        włożonymi kawałkami masła.
    • Gość: baboon Re: śledzie w śmietanie IP: *.anu.edu.au 03.06.04, 02:35
      Cebule, najlepiej biala cukrowa, pokroic w drobna kostke. W podobna kostke
      pokroic winne jablko (moze tez byc Granny Smith), skropic sokiem z cytryny by
      nie ciemnialo. Cebule i jablko wymieszac z gesta, kwasna smietana (raczej
      chuda). Sos powinien byc gesty, mozna ewentualnie dokwasic cytryna aby
      zgestnial. Filety z sledzia (najlepsze matjasy z oleju) pokroic na porcje wg.
      uznania i osuszyc z oleju na papierowych recznikach. Ulozyc na polmisku i
      pokryc dokladnie sosem. Wstawic do lodowki na co najmniej kilka godzin. Podawac
      z goracymi ziemniakami w mundurkach (i mrozona wodeczka jak ktos lubi).
    • isabela_1974 Re: śledzie w śmietanie 03.06.04, 10:24
      Właśnie wczoraj robiłam śledzie, którymi zajadaliśmy się na obiad, więc chętnie
      się podzielę przepisem. Jest to - zaznaczam - przepis dla tych, którzy ze
      śledzi w śmietanie najbardziej lubią ów sos śmietanowy z mniejszą ilością
      śledzi :-) Ilość składników, którą podaję starczyła na dwie dorosłe osoby i
      dziecko.

      Cztery płaty śledziowe – solone (wymagają uprzedniego namoczenia) lub
      marynowane (z marynowanych robiłam wczoraj pierwszy raz i wyszły naprawdę
      smaczne).

      Sos:
      1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany + 1 jogurt naturalny – wlać do miseczki,
      doprawić solą (jeśli płaty są solone, to soli niewiele, można dosolić na
      końcu), pieprzem białym i cukrem. Do tego dodać starte na tarce o dużych
      oczkach: 2 jabłka (możliwie twarde i kwaskowe) i kilka obranych kiszonych
      ogórków;
      a na końcu dwie średniej wielkości cebule, drobno pokrojone.

      Do sosu dodać śledzie – ja akurat kroję je w niedużą kostkę, ale pewnie można
      też w całości.
      Można jeść od razu ale najlepsze są jak trochę postoją w lodówce.
      Smacznego :-)
    • Gość: esik Re: śledzie w śmietanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 10:47
      Sledzie w smietanie czosnkowej.
      Sledzie wymoczyc, najlepiej w mleku, pokroic na mniejsze kawalki.
      3-4 duze zabki czosnku dobrze rozetrzec, na miazge i dodac do kubka gestej
      smietany jesli trzeba posolic, ale niewiele, i dac odrobine cukru.
      Mozna do tego sosu dodac drobno posiekany szczypiorek.
      Jesli ktos lubi czosnek to moze go dodac wiecej.

      Smacznego
      esik
    • padma Re: śledzie w śmietanie 03.06.04, 21:32
      Dziekuje wszystkim za rady! Zrobilam sobie zn ich mala kompilacje i sledziki
      juz sie przegryzaja w lodowce, w sam raz beda na piatek:) Dodalam do smietany
      jogurtu naturalnego, bo akurat mialam kubek, a ponadto duzo koperku, bo lubie:)
      Pozdrawiam!
      Paulina

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka