Dodaj do ulubionych

aaaabsolutnie najprostsze potrawy

IP: 217.98.49.* 03.06.04, 14:04
czy możecie podać Wasze przepisy na zjadliwe , szybkie do przyrządzenia i
bez zbytnieggo nakładu pracy smaczne dania obiadowe? wiecie, coś w stylu:
makaron, ser biały i cukier.

czekam z utęsknieniem. maciej
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.04, 14:07
      ryz truskawki smietana:)

• lunatica Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy 03.06.04, 14:08
      poszukaj dokładnie.... był ostanio wątek Liski o daniach w 10 minut. mnie
      niestety wyszukiwarka coś szwankuje.
    • default Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy 03.06.04, 14:15
      Na czasie: młode ziemniaczki z koperkiem i skwarkami + zsiadłe mleko/kefir
      (może być też z koperkiem i startym świeżym ogórkiem, albo -
      makaron ze śmietaną i truskawkami, albo -
      ziemniaczki, kalafior/fasolka szparagowa polane masłem, jajko sadzone, albo -
      panierowane kotlety z piersi kurczaka+ micha sałaty z pomidorami, ogórkami i
      wszelką zieleniną, jaka nam wpadnie w ręce
    • borgia1 Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy 03.06.04, 18:39
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2724.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2670.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2741.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2558.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2471.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2470.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2829.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2743.html
    • Gość: pn makaron + twarog - kulinarna zgroza!!! n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 20:35
      • Gość: P. Re: makaron + twarog - kulinarna zgroza!!! n/txt IP: *.proxy.aol.com 04.06.04, 03:30
        A pierogi z serem czy też naleśniki z serem to też zgroza? Też ciasto...
      • plucha Re: makaron + twarog - kulinarna zgroza!!! n/txt 04.06.04, 09:12
        Jak Ty akurat nie lubisz, to nie znaczy, że to zgroza. może jadłeś niesmacznie
        przyrządzony i nabrałeś urazu ?
    • Gość: Pichciarz Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy IP: *.proxy.aol.com 04.06.04, 03:33
      Mój pierwszy kulinarny sukces w Ameryce: makaron zasmżany z bekonowymi
      skwarkami. Tak na krucho-brązowo. Jeśli do tego dada się kilka plasterków
      kiełbasy, to naprawdę łatwe, tanie i doskonałe danie mamy.
      • Gość: baboon Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy IP: *.anu.edu.au 04.06.04, 04:58
        ...to troche jak carbonara: swiezo ugotowane, gorace spaghetti wymieszac z
        zesmazonym bekonem (kostka), wbic jajko albo dwa, mieszac az sie zetnie,
        zasypac tartym parmezanem. Jedzonko szybkie, tanie i niezdrowe...
        • Gość: P. Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy IP: *.proxy.aol.com 04.06.04, 22:22
          Ale nie chrupiące...
    • doris-ek cielecina a la ROMANA 04.06.04, 03:48
      pycha i szybko, tu link:

www.pinezka.pl/content/view/110//
    • Gość: kk Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy IP: *.jci.com 04.06.04, 23:27
      > makaron, ser biały i cukier.

hehe, moje ulubione danie z dziecinstwa :))

- twarog, rzodkiewki, sol+pieprz

- chleb obsmazany w jajku

- kisiel z jablkami

- dowolne warzywa w kawalkach w aluminiowej foremce, posolic, popieprzyc i
      wrzucic do ogniska :))) w miedzyczasie odbezpieczyc wino
      pyyycha, a najlepsze wychodza buraki, ziemniaki, cebula i fasola szparagowa.
    • pucka69 Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy 04.06.04, 23:38
      podsmazyć cebulę+kiełbase +boczek+papryka+cukinia+co kto tam chce, do tego dwa
      jajka rozbełtana + szczypiorek+natka pietruszki, doprawić - na rozgrzany olej +
      na wierzch pomidor w plastrach+ tarty ser, przykryć , na mały ogień az ser sie
      stopi. pycha !!
    • n0str0m0 welsh rarebit 04.06.04, 23:43
      chleb
      maslo
      musztarda
      ser zolty

ukroic
      posmarowac
      zlozyc
      zapiec
      zjesc

smacznego

nostromo
    • czarnobiala Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy 05.06.04, 08:25
      oliwa z oliwek na patelni, na to kilka zabków czosnku az się zarumienia, sos
      pomidorowy/pomidory w puszce, gdy sie zagotuje dorzucamu pół fety pocietej w
      kostke, przyprawy i mieszamy z makaronem...pycha:]
    • Gość: miśka Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy IP: 217.96.10.* 05.06.04, 10:32
      ryż + mrożonka warzywna (polecam Bonduelle "cztery pory") z dodatkiem masłą i
      vegety.
      proste i w miarę szybkie - po 20 minutach zasiadasz już do zarełka ;)
    • krasnowo Re: makaron w sosie bazyliowym 05.06.04, 16:21
      Gotujemy makaron spaghetti (może być inny ale musi być al dente), odcedzamy, z
      powrotem do gara, wrzucamy 1/3 kostki masełka i potrząsamy garnkiem aż się
      rozpuści, wlewamy/wrzucamy 1/2l śmietany 18% , 1 1/2 szklanki posiekanej (
      porwanej, porwanej oczywiście !!! :o)) bazylii, sól, pieprz, gałkę muszkat. i 4
      łyżki parmezanu, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, można jeszcze dodać starty ser
      pleśniowy, delikatnie wszystko wymieszać i podgrzać - też delikatnie - tak żeby
      wszystko się połączyło. Podać z dodatkowym parmezanem do posypania, można z
      sałatą, no i oczywiście z dobrym winkiem :) Danko robi się niecałe 15 min, a
      jest pyszne !!! Może trochę kaloryczne, ale zawsze można zrezygnować z
      kolacji...
      • Gość: Cynamoon Re: makaron IP: *.it / 62.233.189.* 05.06.04, 18:02
        Makron z sosen pesto ze sloika.

Albo jeden z moich ukochanych sosow do makaronu:
        W rondelku roztopic na malym ogniu lyzeczke masla. Dodac 100g serka topionego
        (najlepiej topi sie Hohland), caly czas mieszajac az uzyakamy plynna mase.
        Wtedy nalezy wlac kubeczek (ok 200ml) smietany o dowolnej zawartosci tluszczu,
        wymieszac. Na koniec jeszcze lyzeczka, dwie koncentratu pomidorowego i troche
        pieprzu cayenne. Opcjonalnie mozna jeszcze sporo natki do tego wrzucic i np.
        nie oddawac wtedy koncentratu.
        ja to lubie najbardziej z penne albo swiderkami :-)

Albo makaron, bialy tlusty ser w kostke i stopione, lekko zrumienione maslo.
        Czarny pieprz. Mniam!
        • wydra10 Re: makaron 05.06.04, 22:24
          Makaron, biały tłusty ser w kostkę, czarny pieprz i żadne tem masło, tylko dużo
          zesmażonego boczku wędzonego! To było nasze główne danie w
          czasach "przejściowych trudności na rynku", kiedy to byłam młoda, nie umiałam
          jeszcze za bardzo gotować, no i nie było z czego.
          Mieszkałam wtedy tylko z Ojcem i jakoś tak radziliśmy sobie, po kawalersku.
          W
    • isabela_1974 Re: aaaabsolutnie najprostsze potrawy 06.06.04, 11:25
      Potrawa do zrobienia w 20-30 minut

Gotujemy ryż w osolonej wodzie (w woreczku każdy potrafi ;)

Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki. Smażymy na patelni na dużym ogniu.
      Do tego dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i smażymy aż będzie szklista.
      (trwa to wszystko bardzo krótko). Wszystko lekko solimy i dodajemy przyprawy do
      kurczaka (Kamisa moim zdaniem jest najlepsza). Na koniec dodajemy paczkę
      orzeszków solonych (pomysł podpatrzony dawno temu w wietnamskiej restauracji,
      choć nie wiem, czy to oryginalny ;) Z orzeszkami smażymy już tylko parę sekund.
      Dodajemy ugotowany w tzw. międzyczasie ryż. Mieszamy i zjadamy :-)
      U mnie ta potrawa zawsze ma wzięcie i jest naprawdę błyskawiczna :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka