Gość: agata IP: 81.21.195.* 03.06.04, 14:18 Wiem, że to jeszcze nie sezon, ale gdyby ktoś znał przepis... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: wiśniówka-jak ją zrobić? IP: *.proxy.aol.com 03.06.04, 16:39 www.kuchnia.3miasto.pl/4745.htm www.kuchnia.3miasto.pl/4748.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: wiśniówka-jak ją zrobić? 03.06.04, 16:47 Przepisy forumowe forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6959511&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: wiśniówka-jak ją zrobić? IP: *.proxy.aol.com 03.06.04, 17:17 I jeszcze: www.kuchnia.3miasto.pl/6417.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effka454 Re: wiśniówka-jak ją zrobić? IP: *.eltur.com.pl 04.06.04, 13:13 Osobiście zaczęłam doświadczenia dwa lata temu. Do gąsiora wrzuciłam wydrylowane wiśnie przesypując cienką warstwą cukru. Zalałam wódką (najtańszą jaka była w sklepie, zatkałam szmatką i zostawiłam na dwa miesiące. Później pozlewaliśmy do butelek napój, a wisienki przełożyliśmy do słoików. Podczas degustacji okazało się, że: - pierwsze butelki były bardziej wytrawne - a te które były zlewane "z dna" bardziej słodkie - wiśniami można upić się szybciej niż wiśniówką ;) - wszystko wyszło pyszne :)))) - butelka własnoręcznej wiśniówki jest znakomitym prezentem, np. na parapetówkę (dobrze jest zrobić swoje etykiety) Odpowiedz Link Zgłoś
bee22 z doswiadczenia: 04.06.04, 17:27 - wisni nie drylowac, jest pestkowy posmaczek - nie dodawac cukru od poczatku macerowania, to nie wino wisniowe - zatkac szczelnie, wodka nie musi przykrywac owocow, mozna co kilka dni wstrzasac - zamiast wodki proponuje jednak rozcienczony spirytus, chyba ze ma to byc napitek zwalajacy z nog - najtrudniejsze: nie probowac za wczesnie ;-) wiecie jak smakuje taka wisniowka np. 3-letnia, mmmmmmm..... GDZIE TE WISNIE????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: z doswiadczenia: Likier wiśniowy IP: 213.199.253.* 04.06.04, 18:07 75 dag wiśni, 0,75 l spirytusu, 75 dag cukru, 0,25 l wody, 1 laska wanilii Wiśnie z pestkami zalać spirytusem, dodać rozerwaną wanilię i odstawić na 7 dni. Zlać płyn, a wiśnie zasypać cukrem i postawić na 21 dni, aż rozpuści się cukier [od czasu do czasu wstrząsnąć]. Po 21 dniach zlać syrop, a wiśnie wypłukać podgrzaną wodą [czynność powtórzyć 2 razy]. Płyny połączyć i odstawić conajmniej na trzy miesiące {im dłużej stoi, tym likier jest lepszy]. Maria PS przepis prawdopodobnie z Kuchni Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: z doswiadczenia: 04.06.04, 18:51 bee22 napisała: > - wisni nie drylowac, ... > nie probowac za wczesnie ;-) wiecie jak smakuje taka > wisniowka np. 3-letnia, mmmmmmm..... GDZIE TE WISNIE????? > Chcesz powiedzieć, że wiśnie z pestkami stały na okowicie 3 lata i Ty piłaś tę nalewkę i Ciebie akurat nie rusza kwas pruski intensyfikujący swoją emisję do roztworu po ok. 40 dniach od zalania? Zastanów się, pewnie nie wiesz wszystkiego o tej nalewce, pewnie mama albo babcia po 4 tygodniach wyjęła wiśnie wydrelowała, pestki wywaliła a wisnie wrzuciła z powrotem do roztworu, to ma sens. Ten sam problem z pestkami powstaje przy śliwkach. Ja w tamtym roku trzymałem zalew pestkowy z węgierek 5 tygodni potem pestki potłukłem, skorupy wyrzuciłem a nasionka utłuczone wrzuciłem do zalewy. Stoi do dziś ale jest pyszna! Masz rację, że nie należy nalewać wisien etanolem bo popali flawonoidy ale trzeba zrobić 65% okowitę. Na południu już są czereśnie a z czereśni też jest pyszna nalewka więc warto się już szykować! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zytka koneser IP: *.URSUS / *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 14:49 nie wiem jak zrobic, ale moze nie warto sie meczyc. pyszna wisnioweczke robi nasz polski KONESER:) i do tego w ładnej karafce. moze dlatego mi smakuje, ze nigdy nie pilkam takiej domowej, nie wiem. wiem, ze warto zaryzykowac smacznego Odpowiedz Link Zgłoś