Dodaj do ulubionych

W co zapakować ciastka na prezent?

18.12.11, 18:03
Wymyśliłam, że w tym roku zamiast kupnych słodyczy napiekę różych ciasteczek i ładnie zapakuję. Tylko pytanie w co? Ładne pudełka trochę kosztują, myślałąm też o celofanie, ale gdzie taki kupić? Wiem, że mają w kwiaciarni ale tam zazwyczaj są zakurzone i jakoś ciastka bym do takiego nie włożyła. Może macie jakieś pomysły na pakowanie albo przynajmniej podpowiecie gdzie kupic celofan?
Obserwuj wątek
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: W co zapakować ciastka na prezent? 18.12.11, 18:07
      Ja właśnie pakowałam swoje ciasteczka w celofan i przewiązałam wstążeczkami.
      Długo chodziłam za celofanem. I w końcu użyłam takiego w rolce. To był rękaw do pieczenia. Przecięłam na pół i był na tyle duży, że mogłam pakować :)
    • zia86 Re: W co zapakować ciastka na prezent? 18.12.11, 18:41
      Ja kupiłam celofan w kwiaciarni, był ok. Można go przemyć przed zapakowaniem. Do tego kupiłam metalowe pudełeczka w empiku, do środka dałam czerwone płatki róży(robiłam te paczki na Mikołaja, gdzie motyw był biało-czerwony), ale fakt za pudełeczka trochę zapłaciłam. Wyszło tak -paczka Zawsze można spróbować zrobić pudełeczka samemu. :) Na zagranicznych stronach jest mnóstwo pomysłów z udekorowaniem takich prezentów.
      • otoja_79 Re: W co zapakować ciastka na prezent? 18.12.11, 18:43
        A mogłabyś podać linki do takich stron? Z góry dziekuję !
        • zia86 Re: W co zapakować ciastka na prezent? 18.12.11, 18:56
          Nie jest to mój konik, wszelkie DIY, ale ja korzystam ze strony Marthy Stewart - klik, pod linkiem rózne pomysły na opakowania. A takie zwykłe pudełka, które można różnie ślicznie zrobić, są do kupienia np. na allegro, w zależności od rozmiaru od 0.30 do 2 zł za sztukę. :)
          • zia86 Re: W co zapakować ciastka na prezent? 18.12.11, 18:58
            Zobacz też tutaj, co prawda są to przepisy na różne słodycze świateczne, ale np. tutaj - klik, fajny pomysł na zapakowanie w słoik. :)
    • 83kimi Re: W co zapakować ciastka na prezent? 18.12.11, 19:08
      Najlepiej w metalowe puszki, poszukaj w jakiś marketach, może znajdziesz jakieś ładne i tanie.
    • kaskahh Re: W co zapakować ciastka na prezent? 18.12.11, 19:26
      nie mam zdjec, ale moze zrozumiecie...
      najpier w celofan a na to "koszulka" z filcu, z wyciety np seruszkiem, by bylo widac ciastka

albo sloik, pomalowac pokrywke ( nie mam pojecia jaka farba...) a na to przyklejona figurka... i tez pomalowana w kolorze wieczka
      • bene_gesserit Re: W co zapakować ciastka na prezent? 18.12.11, 19:46
        Farba do metalu, najlepiej w spreju. Pokrywke trzeba przyczepic od spodu plastelina albo blue-tackiem do gazety/folii malarskiej o duzej powierzchni (przyczepic po to, zeby strumien farby z areozolu jej nie zmuchnal i zeby mozna bylo ja popsikac farba ze wszystkich stron). Najlepiej z plasteliny zrobic taka 'nozke' zeby pokrywka byla troche uniesiona (wtedy, schnac, nie przyklei sie do gazety/folii). Oczywiscie pokrywka musi byc czysta w sensie zadnych naklejek, cen itd.
    • szrama_z_szarm Re: W co zapakować ciastka na prezent? 18.12.11, 22:07
      Celofan z kwiaciarni, jeśli masz wątpliwości co do czystości- poproś o arkusz ze środka stosu:) Zapakowane w celofan ciastka można zapakować w małe koszyczki "łubianki" po owocach- tyle, że trzeba się o to zatroszczyć w sezonie, teraz chyba ciężko. Koszyczek malowałam zwyczajną farbą emulsyjną, pozostałą po remoncie mieszkania, wyglądało nieźle, a po udekorowaniu ozdobną wstążką- rewelacja;) Jeśli ciastka małe- możesz zapakować luzem w ozdobne słoiki, takie ze szklaną pokrywką przymocowaną zawiasem-nie wiem, jak to nazwać. Wydrukować jakiś kolorowy wsad do wnętrza i już. Powodzenia w uruchamianiu wyobraźni:)
    • Gość: kaska Re: W co zapakować ciastka na prezent? IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 18.12.11, 23:32
      Ja od wielu lat pakuje w celofan,ktory klade na plasko,na srodek upieczone ciasteczka,pierniki,czekoladowe cukierki,suszone figi,zbieram 4 konce,zwiazuje rafia.Prezentacja bez zarzutu.Ciekawy jest pomysl z rekawem do pieczenia.Zwiazac rafia jak duzego cukierka.Kupuje natomiast na pakowanie ksiazek szary papier do pakowania i tez wiaze rafia.Butelki natomiast prezentuje w kladajac do czarnej ponczochy rodzaj kabaretka ktora zawiazuje czerwona wstazka.Ofiarowalam tez butelke(pelna)zaprezentowana w (nowa)drucianke do mycia garow,ktora uprzednio rozwinelam,bo jest zwinieta w klebek,efekt gwarantowany.Dla wszystkich SZCZESLIWYCH I udanych SWIAT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka