Dodaj do ulubionych

bakłażan

IP: 217.96.10.* 05.06.04, 10:39
spróbowałam zrobić według najprostszego przepisu - czyli posolone plastry
smażone na oliwie. wyszedł nieciekawie ;(
w czym tkwi sekret przyrządzenia smażonego bakłażana?
a może polecicie mi jakieś inne dania z jego udziałem?
Obserwuj wątek
    • zuzinkas Re: bakłażan 05.06.04, 11:01
      pokroic na plastry, posolic, odstawic na godzinke, oplukac, usmazyc lub
      grilowac, i dodac troche czosnku, koniecznie.
    • dethy Re: bakłażan 05.06.04, 16:47
      Co to znaczy "nieciekawie"? Nie ladnie wygladal czy byl niesmaczny?
      • linn_linn Re: bakłażan 06.06.04, 09:35
        Wrzuc do wyszukiwarki. Znajdziesz wielu watkow i jeszcze wiecej przepisow.
        Baklazan powraca tu czesto.
        • Gość: lulu Re: bakłażan IP: *.pl 06.06.04, 19:16
          pyszne "antipasti" : usmazny plaster balkazana (uprzednio obtoczony w mace )
          posmaruj cienko fetą , na to plaster pomidorka i świeża bazylia - pychotka
          • coralin Re: bakłażan 06.06.04, 19:26
            A mnie zachwyca sałatka z opieczonego bakłażana plus starta drobno marchewka
            (oblepia plastry bakłażana) i duzo posiekanego czosnku. Brzmi tak sobie ale
            smakuje rewelacyjnie. Sałatka wymaga solidarnosci (albo wszyscy albo nikt:)) bo
            czosnku jest dużo. Lubie też mussakę oraz bakłażan z sosem pomidorowym i
            mozzarellą.
          • Gość: Pichciarz Re: bakłażan IP: *.proxy.aol.com 06.06.04, 19:40
            A jaka to feta, którą można smarować?
            • Gość: Marghe_72 Re: bakłażan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.06.04, 20:50
              Pichciarzu, ja stawiam na Mlekowitę.
              I znowu - z braku laku dobry kit
              M. od czasu do czasu jedząca fete melkowity

Ps. Sam pomysł całkiem całkiem apetyczny. A może by fetę zastąpic jakis biały
              serkiem? Zepsuje to efekt?
              • Gość: Beata Zailuk, potrawa marokanska IP: *.bb.online.no 07.06.04, 01:05
                Z dwoch baklazanow obrac polowicznie skorke (tj, w paski ja obrac, za duzo
                skorki daje goryczke, za malo - bedzie mdle, pokroic w kostke i wrzucic na
                osolona wrzaca wode. Gotowac az zmieknie (15 minut). Wode odlac i baklazany
                pozostawic na cedzaku zeby porzadnie sie odsaczyly. Na patelni zagrzac olej,
                usmazyc 2 zabki czosnku, dodac baklazany, sol, pierz, lyzeczke lagodnej
                papryki, pol lyzeczki zmielonego kminku, szczypte imbiru, szczypte kurkumy dla
                koloru i smazyc na srednim ogniu mieszajac az woda calkowicie odparuje. Dodac
                puszke siekanych pomidorow (crushed tomatoes), 2 lyzki posiekanej pietruszki
                naciowej, lyzke kolendry naciowe jesli mamy (mozna opuscic) i dusic 20 minut.
                Jest to pyszny dodatek do ryb i mies z grilla!
                • pinkink baklazan z grzybami a.k.a SINIENKIJE Z GRIBAMI 07.06.04, 03:02
                  Jadlam niedawno i tak bardzo mi smakowal, ze poprosilam o przepis.
                  Latwe i szybkie.
                  Baklazany pokroic w kostke, cebule /dosc sporo/ usmazyc, dodac grzyby niezbyt
                  drobno krojone podusic troche i gotowe. Dosmaczyc sola i pieprzem.
                  Uzywam oleju z pestek winogron a z grzybow polecono mi crimini, czyli takie
                  pieczarki z brazowymi lebkami ale bardziej zblizone smakiem do dzikich grzybow.

Potrawa jest rownie dobra na cieplo jak i na zimno.
                  • pinkink Re: zapomnialam o przecierze pom.! 07.06.04, 03:18
                    pinkink napisał:

> Jadlam niedawno i tak bardzo mi smakowal, ze poprosilam o przepis.
                    > Latwe i szybkie.
                    > Baklazany pokroic w kostke, cebule /dosc sporo/ usmazyc, dodac grzyby niezbyt
                    > drobno krojone podusic troche i gotowe. Dosmaczyc sola i pieprzem.
                    > Uzywam oleju z pestek winogron a z grzybow polecono mi crimini, czyli takie
                    > pieczarki z brazowymi lebkami ale bardziej zblizone smakiem do dzikich
                    grzybow.
                    >
                    > Potrawa jest rownie dobra na cieplo jak i na zimno.

Zapomnialam, moze dlatego, ze nie lubie, o przecierze pomidorowym.
                    No, to teraz juz jest caly przepis.
                  • Gość: Pichiciarz Re: baklazan z grzybami a.k.a SINIENKIJE Z GRIB IP: *.proxy.aol.com 07.06.04, 04:17
                    Jędrne, prawie jak kórki i do pieczarek podobne jedynie kształtem.
            • Gość: lulu Re: bakłażan IP: *.pl 07.06.04, 13:11
              Feta Mlekowity , która przykleja sie do noża ......... chodzi tez o to
              zeby "plasterek " byl cienki - bo bedzie za słone ,
    • Gość: miśka Re: bakłażan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 19:41
      dzieki za odzew ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka