Dodaj do ulubionych

Przepiórki

19.01.12, 09:11
Czy ktoś wie gdzie mogę dostać w Warszawie przepiórki? Rozmawialam przez skypa z koleżanką mieszkającą za granicą. Ona często je przyrządza i bardzo się nimi zachwyca że takie pyszne i wykwintne. Chciałabym spróbować. Zbliża się mi rocznica ślubu i chciałabym zaskoczyć męża. Wiem że mięsa za dużo tam nie ma.
A i wiecie może jaki jest ich przybliżony koszt?
Obserwuj wątek
    • momas Re: Przepiórki 19.01.12, 09:17
      widzialam mrożone w Lidlu
      • Gość: Nula Re: Przepiórki IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.12, 01:02
        Kupiłam w Almie makaron z 24 jaj przepiórczych exlusive wiejski. Co ciekawe jego skład smak i opakownie(piękny ręcznie pakowany materiałowy worek) warte były tych 14 zeta- wrrrr:) Może warto go zaserwować w takim dniu-jajka przepórcze to czysty afrodyzjak:)
    • corrina_f1 Re: Przepiórki 19.01.12, 10:10
      My kiedyś kupilismy w Lidlu, ale przy jakimś specjalnym tygodniu chyba, tylko nie pamiętam jakim.
      • Gość: GMK Re: Przepiórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 11:05
        Kupuję w Piotrze i Pawle. Mrożone. Dla przepiórek to nawet korzystne. Na tackach po 4 sztuki.
        Ceny nie pamiętam, ale jeśli nie pamiętam to nie było źle.
      • squirk Re: Przepiórki 19.01.12, 19:50
        Corinno - czy byłaś zadowolona z tego zakupu? Bo waham się, czy nie kupić, nacięłam się na kilka mrożonek Lidlowych i jestem ostrożna kupując je tam, np. mieszanka owoców morza była przepaskudna.
        • Gość: senin Re: Przepiórki IP: 124.150.67.* 19.01.12, 22:33
          naci
          > ęłam się na kilka mrożonek Lidlowych i jestem ostrożna kupując je tam, np. mies
          > zanka owoców morza była przepaskudna

bo mieszanka owocow morza to jest produkt dosc specyficzny, najczesciej dodawana jest do niej soda oczyszczana, ktora zabija specyficzny zapach, ale niestery, paskudzi rowniez smak
          • squirk Re: Przepiórki 19.01.12, 22:36
            To było okropne nie tylko ze względu na kiepski smak- wyglądało jak zmielone resztki owoców morza, niedokładnie oczyszczonych w dodatku. Za to duże krewetki kupione tam ostatnio są bardzo przyzwoite.
            • Gość: senin Re: Przepiórki IP: *.dyn.iinet.net.au 20.01.12, 12:28
              squirk napisała:

> To było okropne nie tylko ze względu na kiepski smak- wyglądało jak zmielone re
              > sztki owoców morza, niedokładnie oczyszczonych w dodatku

no to jeszcze gorzej niz myslalam

w naszej sieci supermarketow (woolworths) sprzedawali kiedys mrozone paczkowane, ktore skladaly sie glownie z malenkich kalmarow/krewetek i co tam jeszcze- i te byly smakowo nienajgorsze

Jednak po jakims czasie pokazaly sie mieszanki z wygladu 'pieciogwiazdkowe, tez mrozone, ale sprzedawane na wage po rozmrozeniu. Wygladaly super niczym miesznkowe ferrari,

tak-wlasnie
              ale smakowaly paskudnie.
              • Gość: senin cos sie zle wkleilo IP: *.dyn.iinet.net.au 20.01.12, 12:29

tinyurl.com/tak-wlasnie
    • corrina_f1 Re: Przepiórki 19.01.12, 12:30
      atrakcyjny.leon napisał:

> Przepiórki to ptaki. Ptaki to zwierzęta. Zwierząt się nie jada :)

Powiedz to innym zwierzętom.
      • jacek1f tak, Alma, PiP, Bomi, Makro - wszedzie 19.01.12, 12:35
        w zamrazarkach -po 3,4 lub 6.
        od 40 do 60 zł jakos...

Lubie pieczone na szybko z figami albo w cytrusach i miodzie,
        ale nie wiem za bardzo co w nich wykwintnego ma byc? Takie male chrupadelka....
        • mhr2 dla ciebie tylko, nie? 20.01.12, 15:48
          jacek1f napisał:

> Lubie pieczone na szybko z figami albo w cytrusach i miodzie,
          > ale nie wiem za bardzo co w nich wykwintnego ma byc? Takie male chrupadelka....

• Gość: jagoda Re: Przepiórki IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 13:09
      Jedz korzonki jak lubisz, a inni niech jedzą co chcą, ich wola.
    • glasscraft Re: Przepiórki 19.01.12, 14:36
      Jada sie je jak najbardziej, Irenko, jada...
    • Gość: aqwa Re: Przepiórki IP: 212.160.148.* 19.01.12, 15:55
      lidl
      sa tez a raczej bywaja w supersamie na pulaswkiej
      tym nowym :-)
      • Gość: miki202 Re: Przepiórki IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 20:14
        W lepszych mięsnych bywają, też mrożone, oczywiście. U mnie po 12 zł sztuka. Drogo, nie kupuję, bo uważam, że to przesada, cena jest wywindowana.
        • lashqueen Re: Przepiórki 21.01.12, 08:48
          Gość portalu: miki202 napisał(a):

> U mnie po 12 zł sztuka.

No faktycznie przegięcie. Ja kupuję 4 świeże na tacce (z mrożonymi się nie spotkałam) za troche ponad 5 euro - to tak jakby w polskich warunkach płacić 5 zł.
          • jacek1f ależ Lash:-) roznica w cenie jest 21.01.12, 10:57
            podwojna, u nas ok 10-11 euro za 4, ale one z Polski jada do Ciebie i sa za 5 euro, a potem mrozone wracaja drugie tyle do naszych sklepow.... i jjz cena podwojna. logiczne, nie?

To daokladnie jak z limousine - tzn miesem z tej rasy - u nas na Kaszubach i Warmii hoduje sie te krowy, zakontraktowane łeb w łeb dla Niemców i Francuzów, wywozi sie, przerabia - konfekcjonuje... - i wraca czesc do Polski po 190 zl za 1 kg...:-(
            • momas Re: ależ Lash:-) roznica w cenie jest 21.01.12, 11:16
              Jacku - kupuje po 46 zl/kg zadnia. www.kmdelikatesy.pl/node/39562
              . NOchyba, ze ostatnimi dniami podrozalo....
              ale generalnie masz racje
    • nobullshit Re: Przepiórki 19.01.12, 22:55
      Jak napisali poprzednicy, przepiórki są dostępne "w dobrych delikatesach", ale nie w ciągłej sprzedaży. Czasem są, czasem ich nie ma. Więc wybierz się na zakupy wcześniej. I tak są mrożone, więc nie ma to znaczenia.

Odradzałabym jednak podanie ich z tak uroczystej okazji. Po pierwsze, mężów chyba lepiej nie zaskakiwać, tylko zrobić im coś, co lubią. Po drugie, przepiórki są smaczne, ale mają obłąkaną liczbę malutkich, cienkich kosteczek. Nie chodzi o to, że mają mało mięsa - to zresztą wiesz - rzecz w tym, że trzeba się namęczyć, żeby zjeść je elegancko. Może więc odłóż przepiórki na inną okazję, a na rocznicę ślubu, jeśli ma to być drób i coś niecodziennego, kup pulardę (chyba można dostać) albo gęś (można na pewno). Albo coś z dziczyzny "niedrobiowej". Mam wycięty z "Kuchni" i wypróbowany przepis Jamiego Olivera na gulasz z sarny, który dla większej wykwintności można zapiec w cieście francuskim. Mogę Ci go przeklepać, jeśli chcesz.
      • Gość: miu Re: Przepiórki IP: *.fbx.proxad.net 20.01.12, 15:37
        Dlatego najlepszym sposobem podawania przepiorek czy innych golebi jest pozbawienie ich wszystkich kosci i faszerowanie powstalego "woreczka" czyms pysznym. Wbrew pozorom jest to dosc latwe. Cwiczenia z wyjmowania wszystkich kostek najlepiej przeprowadzac na calych kurczakach. Za trzecim razem bedziemy juz sobie calkiem dobrze radzic.
    • pod.sufitka Re: Przepiórki 19.01.12, 22:57
      w makro?
    • Gość: gość Re: Przepiórki IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 11:53
      Jada się , jada, ty nie musisz, nikt ciebie nie zmusza.
    • Gość: ja Nie jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 23:11
      Ty za to jesteś reklamą takiego pisania, żeby się nie zmęczyć i nie dać zrozumieć.

Póbowałaś kiedyś przeczytać swój post po napisaniu? Spróbuj. Trudno to nawet nazwać postem, bo celujesz w pisaniu wyłącznie tematów (ni przypiął, ni wypiął) i pozostawianiu w treści cytatu poprzednika. Przeważnie ma się to nijak do niczego i nie bardzo wiadomo, co "autor* miał na myśli". Na palcach zliczyć można Twoje posty, zawierające sensowną TREŚĆ.

* autor = Ty
    • Gość: ja Mnie to irytuje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 00:24
      Bo tracę czas na wejście w niczego nie wnoszący post.
      Wynalazek sygnalizowania w temacie, że w poście nie ma własnej treści (nt, ntxt, n/t, bt, b/t, btxt, bez tekstu itp) jest zaiste wiekopomny i wielce ułatwiający życie. Wiadomo, że autor powiedział już wszystko, co miał do powiedzenia i można jechać dalej.

W niektórych kręgach takie sygnalizowanie nazywa się szacunkiem dla odbiorcy komunikatu. Eeeech...
      • Gość: ja Ale może zbyt wiele oczekuję - nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 00:26
    • linn_linn Re: Przepiórki cena Wlochy 21.01.12, 12:30
      Dla porownania: 1 kg swiezych kosztuje 9 euro. Widzialam dzis pakowane po 2 sztuki: ok. 3 euro. Wychodzi 1 "quaglia" 1,5 euro.
      • jacek1f sorry, ja o poledwicy: 21.01.12, 12:47
        befsztyk.pl/poledwica-mlodego-bydla-rasy-8222limousine8221-p-78.htmlalbo
        www.kmdelikatesy.pl/node/39430
        Ale mechanizm jest taki i juz, niestety.

Wczoraj i dzis w Macro nie bylo przepioreczek, ale leza w Bomim w zamrazarce, i w mini europie masami.
        • Gość: miki202 Re: sorry, ja o poledwicy: IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 15:02
          Po ile?
    • mhr2 moze chce je sprzedac??? 24.01.12, 11:55
      hellokitty2012 napisała:

> z koleżanką mieszkającą za granicą. Ona często je przyrządza i bardzo się nimi
      > zachwyca że takie pyszne i wykwintne.

robie raz w roku od 30lat, mysle ze beda inne, niestety nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka