Dodaj do ulubionych

moździerz

09.02.12, 22:12
dostałam moździerz - śliczny i ciężki, ale nie bardzo wiem do czego go sie uzywa - jedyne co mi sie kojarzy to ucieranie pieprzu i innych przypraw, ewentualnie ziół. Co można jeszcze robić w moździerzu?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: moździerz 09.02.12, 22:24
      "sliczny i ciezki"? z jakiego materialu jest?
      jesli z kamienia/granitu i jest odpowiednio duzy (tak z 300ml pojemnosci) mozesz w nim ucierac pesto, wszelkie pasty curry, ziola z dodatkiem oleju itp na marynaty, miete, ktora pozniej polaczysz z cukrem i wysuszysz otrzymujac swietny cukier mietowy do truskawek, ananasow i czego tam chcesz.
      jamie oliver twierdzil w jakiej swojej ksiazce, ze dobry kamienny mozdzierz zastapi maszyne kuchenna :)
      • momas Re: moździerz 09.02.12, 22:33
        jak wyzej
        i rozgniatac czosnek z sola
        rozdrabniac skaldniki do gazpacho

oraz
        tluc kamienie
        przywalic komus w leb palka :D
    • nobullshit Re: moździerz 09.02.12, 23:51
      norah napisała:
      > Co można jeszcze robić w moździerzu?
      Można zasadzić w nim kwiatki. Niestety, wyklucza to użytkowanie moździerza w inny sposób.

Piszę zupełnie poważnie. Kupiłam kiedyś na Allegro "moździerz z zielonego marmuru", który okazał się moździerzem z niewiadomoczego, jedynie pomalowanym na zielono, i farba schodziła przy każdym użyciu, mieszając się z ucieranymi przyprawami. Draństwo było za ciężkie, żeby je odsyłać, ale jako doniczka sprawdza się świetnie i wygląda bardzo dekoracyjnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka