Dodaj do ulubionych

Dzień burgera, bułki

29.03.12, 14:04
Witajcie! :)
Jutro organizuje u siebie dzień burgera, mam już kilka przepisów ale mam problem z kupieniem bułek. Czy macie jakieś sprawdzone miejsce w Warszawie gdzie można je dostać?
Jeśli macie jakieś ciekawe, sprawdzone przepisy na burgery to też chętnie przyjmę. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Dzień burgera, bułki IP: *.ip211.fastwebnet.it 29.03.12, 14:08
      Polacy nie jedzą bułek, to obciach. Oni jedzą panini.
    • Gość: pasqda Re: Dzień burgera, bułki IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.12, 15:13
      A nie możesz sama upiec? Pieczenie bułek to żadna filozofia, a na pewno będą lepsze niż jakiekolwiek kupne. Na GP był kiedyś wątek (bodajże dziuuni, jeśli nie to przepraszam za pomyłkę) z rewelacyjnymi bułkami do burgerów.
    • dumb.waitress Re: Dzień burgera, bułki 29.03.12, 22:05
      Ostatnio zrobiłam idealne bułki hamburgerowe wg następującego przepisu:

450 g mąki pszennej
      2 łyżeczki suchych drożdży
      1 łyżka cukru
      1 łyżeczka soli
      60 ml ciepłej wody
      250 ml ciepłego mleka
      2 łyżki oleju
      kilka łyżek mleka do posmarowania bułek
      sezam do posypania

Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 minut. W tym czasie połączyć w misce resztę składników. Dolać drożdże i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, uformować bułki (6 dużych lub 10 małych), spłaszczyć do ok. 2 cm wysokości. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Aby ziarna sezamu nie odpadały od upieczonych bułek, jeszcze raz posmarować mlekiem. Piec 20 minut w 200 st.

Patent na nieodpadanie ziaren sezamu bezcenny:)
      Źródło: serwis przepisy.net, autor: tu-tusia.
      • Gość: dorotkah Re: Dzień burgera, bułki IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.03.12, 06:56
        Czesto jemy domowe hamburgery.Takie klasyczne.Wolowina nie za chuda,bez blon i zyl.Zmielic.Uformowac dosc plaskie hamburgery.Posolic,popieprzyc i na grill.Jak beda dochodzic, wrzucic na grill przekrojone i leciutko posmarowane maslem bulki.Jeszcze czasem maz dorzuca jakies plastry sera,chyba to kladzie na hamburgerach jak juz dojda.Jemy z fura salat,pomidorami,surowa albo grillowana cebula,papryka,serem plesniowym,feta,parmezanem,sosem bbq,musztarda,ketchupem,majonezem,sosem chipotle,jajkiem sadzonym,jalapenos,bekonem,pieczarkami do wyboru do koloru(raczej nie wszystko na raz jesli to nie jest impreza:-). Ja sie przyznam,ze czasem lubie tylko prosta bulke z miesem i serem(american cheese:cos a la serek topiony,ale twardszy) popita coca cola he,he.Kiedys zrobilismy hamburgery z przyprawionego tatara,ktory nie zostal spozyty na czas i to bylo naprawde pycha choc troche twardawe(za chude mieso).
        • kocila Re: Dzień burgera, bułki 30.03.12, 10:07
          Jak z wołowiną to już nie hamburgery, tylko beefburgery. A tak na marginesie to ciekawe dlaczego ten wątek nie spadł do "regionalnych", skoro inne w których się pyta np.: o namiary na sklep w Krakowie, spadł. Oczywiście nie mam pretensji do autorki wątku, po prostu uważam, że jeśli Warszawa została, to i inne miasta powinny.
          • trypel Re: Dzień burgera, bułki 30.03.12, 10:45
            hamburger jest wolowy. Każdy inny - wieprzowy, drobiowy jest juz wariacją na temat hamburgera. Jaki beefburger?
            • kocila Re: Dzień burgera, bułki 30.03.12, 12:03
              Ham (ang) - szynka
              • trypel Re: Dzień burgera, bułki 30.03.12, 12:20
                Hamburg - miasto w Niemczech
                • kocila Re: Dzień burgera, bułki 30.03.12, 12:46
                  heheh pewnie i racja, ale jak w kraju angielskojęzycznym zamówiłam hamburgera, to się zdziwili i powiedzieli, że mają tylko beefburgery. Byłam poprawiana wielokrotnie i stąd mój błąd pewnie.
                  • trypel Re: Dzień burgera, bułki 30.03.12, 13:39
                    na pewno racja :)
                    i oryginalnie z wołowiny.

niemiecki wkład w kuchnię miedzynarodową (nie jedyny zresztą chyba)

BTW ja robie hamburgery z chudej wołowiny ale za to dodaję łyżeczkę majonezu do surowego mięsa.
                  • Gość: dorotkah Re: Dzień burgera, bułki IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.03.12, 23:23
                    Powaznie?W ktorym kraju?
                    • jackk3 Re: Dzień burgera, bułki 31.03.12, 00:04
                      Ten kraj to 'internet'.
                • mhr2 Re: Dzień burgera, bułki 31.03.12, 10:58
                  trypel napisał:

> Hamburg - miasto w Niemczech

tak i sa opowiesci ze tam pojechali i zrobili , tak samo jak z tym Döner,
                  ale czy to warzne?

pl.wikipedia.org/wiki/Hamburger

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka