Dodaj do ulubionych

potrawy z patelni grillowej

IP: *.ghnet.pl 29.03.12, 19:46
Witam,
Kupiłam wczoraj patelnię grillową. Chciałam przygotować na początek pierś z kurczaka. Zrobilam marynatę wg przepisu z użyciem oliwy z oliwek. Mam jednak wrażenie, ze to co wyszło to zwykle smazone mięso. A chciałam, żeby było zdrowiej :(. Co robię nie tak? Czy zna ktoś przepis na dobrą marynatę do takiego mięsa?
Dziękuję z góry
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: potrawy z patelni grillowej 29.03.12, 20:24
      a ile tej oliwy wlałaś na patelnię?
      • dzioucha_z_lasu Re: potrawy z patelni grillowej 29.03.12, 20:35
        Po pierwsze - patelnia musi być dobrze rozgrzana. Po drugie - nie smaruje się jej tłuszczem, nie polewa oliwą ani nic takiego - ma być sucha. Tylko to, co smażysz ma być naoliwione.
        • Gość: asia Re: potrawy z patelni grillowej IP: *.ghnet.pl 29.03.12, 20:56
          No właśnie nie wlałam oleju na patelnię, tylko zrobiłam marynatę z użyciem oliwy (+ sok z cytryny i przyprawy), 3 łyżki na 1 pierś. Czytam rózne artykuły w necie i rzeczywiście po pierwsze patelnia była chyba zbyt malo rozgrzana, po drugie chyba powinnam to mięso trochę z tej marynaty odsączyć, a ja takie mocno naoliwione wrzuciłam na patelnię. No nic, spróbuję ponownie, cwiczenie czyni mistrza. Dzięki :)
          • ewajer Re: potrawy z patelni grillowej 29.03.12, 21:36
            trzy łyżki oliwy na jedną pierś to bardzo dużo. Ja robie najprostszą marynatę z ząbka czosnku, ziół,soku z cytryny, soli i odrobiny oliwy. Kiedyś zapomniałam dać oliwy i też było dobre. Czasem robię po prostu pastę z przypraw i np. czosnku.
            Patelnię mocno rozgrzewam i daje kilka kropel oleju. rozprowadzam go ręcznikiem papierowym po całej powierzchni.
            Robię tak kurczaka - mięso z udek i piersi, polędwiczki wieprzowe, mielone kotlety, warzywa, czasem owoce.
    • cpt1 Re: potrawy z patelni grillowej 30.03.12, 09:17
      Ja robie na grilowej kotlety ze schabu. Rozbijam na bardzo cieniutkie, posypuje przyprawami wg uznania i klade na sucha i dobrze nagrzana patelnie. Wychodza rewelacyjne. Tak samo z dzwonkami łososia, pstraga. Przyprawione na sucha patelnie. Piersi z kurczaka marynuje z marynatach z oliwy+ziola lub oliwa+miod+musztarda lub sos sojowy wyjmujac czekam az obciekna z oliwy i klade na sucha patelnie.
      • kocila Re: potrawy z patelni grillowej 30.03.12, 10:01
        Ja marynuję pierś w sosie sojowym lub teriyaki. Oczywiście można do tego dodać czosnek czy inne przyprawy. Taką pierś wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię i smażę ok 1-2 minuty na dużym ogniu aż się przyrumieni. Wtedy zmniejszam znacząco ogień, przewracam i przykrywam. Smażę jeszcze jakieś 5 min na małym ogniu. Tak zrobiona pierś jest przyrumieniona z zewnątrz i bardzo soczysta w środku. Nigdy nie byłam fanką piersi z kury, ale tak robione są bardzo smaczne.
        • Gość: Miki Re: potrawy z patelni grillowej IP: *.nycmny.fios.verizon.net 30.03.12, 11:01
          Dziewczyny a powiedźcie mi jakiej firmy patelni używacie?? Tak sobie myślę nad kupnem i o
          • Gość: sylwia Re: potrawy z patelni grillowej IP: *.agh.edu.pl 30.03.12, 11:09
            ja mam z Ikei,żeliwna,prostokątna.Nie ma plastikowych rączek więc można w niej także piec.jestem bardzo zadowolona.
          • dzioucha_z_lasu Re: potrawy z patelni grillowej 30.03.12, 11:10
            Ja moją w Lidlu kupiłam. Jest dobra, ciężka, teflon nie odłazi ani nic takiego
          • corrina_f1 Re: potrawy z patelni grillowej 30.03.12, 11:37
            Wcześniej przez 5 lat miałam w użyciu Berghoff, od niedawna mam z Duki, ta jest naprawdę super póki co.
    • cpt1 Re: potrawy z patelni grillowej 30.03.12, 11:22
      Moja tez ciezka. Mam ja juz z pol roku. Smaze czesto. Firmy Kinghoff. Kwadratowa.
    • marghe_72 Re: potrawy z patelni grillowej 30.03.12, 11:40
      a ja na grilowej patelni smażę mięso BEZ niczego, łyse, żadnych marynat .
      Serwuję z rożnymi sosami itp
    • Gość: miu Re: potrawy z patelni grillowej IP: *.fbx.proxad.net 30.03.12, 18:22
      Moze twoja patelnia ma zbyt plaskie rowki i dlatego smazy sie na niej zamiast grliowac?
      • Gość: AnkaKw Re: potrawy z patelni grillowej IP: *.ennet.pl 31.03.12, 13:43
        A czy ktoś z Was ma patelnię grillową z Tesco?
        Są teraz takie w promocji( zbieranie znaczków za zakupy) firmy Thomas.
        Zamierzam taką kupić i nie wiem czy warto?
        Wygląda dobrze ale czy sprawdza się w użyciu?
    • mhr2 Re: potrawy z patelni grillowej 31.03.12, 14:02
      Gość portalu: asia napisał(a):

Chciałam przygotować na początek pierś z kur
      > czaka. Zrobilam marynatę wg przepisu z użyciem oliwy z oliwek. Mam jednak wraże
      > nie, ze to co wyszło to zwykle smazone mięso.
      takie mieso wystarczy potem "wytrzec" serwetka kuchenna i bez problemu
    • Gość: Koniuu potrawy z patelni grillowej IP: *.toya.net.pl 05.02.14, 19:05
      Witam, mam problem z grillową patelnią, czy to jest normalne że jak smażę na niej pierś z kurczaka bez użycia tłuszczu to prawie wszystkie przyprawy które są na niej zostają na patelni. Patelnia jest nowa TEFAL kwadratowa POMOCY z góry dziękuję za pomoc.
      • budzik11 Re: potrawy z patelni grillowej 05.02.14, 19:45
        Nie, to nie jest normalne. Ja smażę kurze piersi bez użycia tłuszczu, nie marynuję, tylko solę i pieprzę przed rzuceniem na patelnię - a patelnia musi być bardzo gorąca. Chwilka na jednej stronie, chwilka na drugiej (tyle, żeby nie było surowe w środku) i gotowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka