Dodaj do ulubionych

Surowe ciasto

31.03.12, 08:14
Pytanie z serii "krępuje mnie moja niewiedza" :)

Nadszedł okres, kiedy nie mam czasu na przygotowania świąteczne (dzieci odchowane, trzeba było do pracy wrócić). Mam zwyczaj piec baby wielkanocne dla każdej odnogi rodzinnej. Wyjdzie tego kilka sztuk. Zwykle piekłam jedną, przygotowywałam następne ciasto, piekłam to następne itd. Schodzi na to pół dnia. Czy mogę zrobić ciasto hurtowo, będzie stało w garze albo formach, a ja je bedę po kolei do piekarnika wsadzać? Takie stanie mu nie zaszkodzi? Nie wiem, może nie wyrośnie albo coś?
Dziękuję za uwagę :)
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Surowe ciasto 31.03.12, 08:22
      Raczej nie uda Ci się, no chyba, że będziesz wyrabiać w automacie do chleba, kiedy poprzednie będzie Ci się wypiekać. Drożdżowe nie lubi być przerośnięte.
      Wiem, że można opóźnić proces rośnięcia w lodówce, ale nie próbowałam, więc głowy nie dam czy Ci się uda.
      • purchawkapuknieta Re: Surowe ciasto 31.03.12, 08:37
        Hm, a taka piaskowa z mąką ziemniaczaną?
        • bene_gesserit Re: Surowe ciasto 31.03.12, 10:56
          Nie - ze stojącego ucieranego ucieknie powietrze wtłoczone przy ubijaniu jajek czy tam masła. Im dluzej będzie stało, tym mniejsza szansa na udany wypiek.

A moze zmodyfikuj tradycję tak, jak swoje zycie? Moze zamiast babki zrób coś, co może czekać, np kruche spody do kajmakowych/czekoladowych mazurków?
        • mhr2 znasz taka bez tej maki? 31.03.12, 11:03
          purchawkapuknieta napisała:

> Hm, a taka piaskowa z mąką ziemniaczaną?
    • dzioucha_z_lasu Re: Surowe ciasto 31.03.12, 10:54
      Drożdżowe można zrobić w większej ilości, podzielić na porcje i trzymać w lodówce, żeby wolniej rosło - u mnie to działa. Jeśli pieczesz coś z proszkiem do pieczenia - niestety nie da rady.
    • Gość: pasqda Re: Surowe ciasto IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.12, 11:41
      A rozłożyć pieczenia na dwa, trzy dni? Trudno, niektórzy dostaną twój wypiek np. trochę wcześniej, ale skoro jest dobry to raczej nikt się nie obrazi, że będzie mógł wcześniej podjeść świątecznej baby :)

My np. w tym roku mamy chęć na różne ciacha, więc aby wszystkich pogodzić jeden "świąteczny" wypiek zrobię już w ten weekend i zjemy go sobie ze smakiem, a na Wielkanoc zrobię drugi - nikt się nie przeje, każdy dostanie to na co miał ochotę i tradycja zostanie zachowana, choć w trochę unowocześnionej formie :)
    • mhr2 Re: Surowe ciasto 31.03.12, 11:55
      tez jestem ciekawa, bo bym potrzebowala conajmniej 15,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka