Dodaj do ulubionych

cynamon w całości

IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.12, 17:58
witam

ugotowawszy, jak podawał przepis z kawałkiem cynamonu (co nadaje potrawie głęboki aromat cynamonu), zastanawiam się, co zrobić z tą łupiną. To km kawałek kory (??).
Czy to sie nadaje do powtśrnego użycia?
Z góry dzięki za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: cynamon w całości 03.05.12, 18:06
      Jak guma do żucia po przeżuciu...
    • squirk Re: cynamon w całości 03.05.12, 18:09
      Moim zdaniem nie ma sensu używać ponownie kory, z której aromat już "wyparował", bo nie będzie już miała czego oddać kolejnej potrawie.
    • Gość: Agni Re: cynamon w całości IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 20:28
      My wyjmujemy, ale nie używamy drugi raz... No chyba, że zostanie w czajniczku z herbatą (wyjmujemy siteczko, ale dodatki takie jak cynamon wrzucamy bezpośrednio do czajniczka), zapomnimy go wypłukać i zrobimy herbatę ponownie , ale to traktujemy jak wypadek przy pracy:-)
      • qubraq Re: cynamon w całości 04.05.12, 10:26
        Kiedyś przywiozłem sobie pół kilo kory cynamonowej ale takiej grubej - okolo 2,5 cm - ucierałem ją, ucieralem ale w koncu mi sie to znudziło i porobiłem takie małe pachnace rzeźby z tej kory; figurki, same główki, krzyżyki ... nic mi nie zostalo wszystko poszlo w świat do ludzi... mam jeszcze dwa czy trzy takie kawałki - minęło tyyyle lat a one ciągle pachną :-)
    • Gość: x jeżeli jeszcze pachnie, to wrzuć do IP: *.unitymediagroup.de 04.05.12, 15:20
      modrej kapusty.
      Wspaniały dodatek do sznycla wiedeńskiego.
      Oczywiście nie z małego cielaczka, lecz:
      www.test.de/Valess-Schnitzel-Von-wegen-Schnitzel-1824251-2824251/
    • globette Re: cynamon w całości 19.12.21, 18:13
      możesz zawsze ją zetrzeć
    • pedrooo Re: cynamon w całości 10.01.22, 14:53
      trzeba uważać co się kupuje, bo najczęściej w sklepach można natknąć się nie na cynamon cejloński (lepszej jakości) a na cassię chińską - jest tańsza, sama kora jest bardzo gruba i twarda, a w smaku jest znacznie ostrzejsza i mniej przyjemna. zastanawiało mnie kiedyś czemu czasem w sklepie taka różnica między ceną cynamonu, a okazuje się że wiele zależy od odmiany.
      i tak - jak się chce używać laski cynamonu do gotowania, to można użyć cassi, a jeśli ktoś lubi smak cynamonowy i szuka przypraw dobrej jakości, to najlpiej cynamon cejloński (mielony bio albo w laseczkach, ale one znacznie łatwiej się kruszą)
    • mimoza91 Re: cynamon w całości 12.01.22, 19:18
      możesz ja wykorzystać kilkukrotnie, będzie dalej oddawać aromat i smak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka