Dodaj do ulubionych

lasagne a canelloni

IP: *.crowley.pl 21.06.04, 11:46
niedawno po raz pierwszy robilam lasagne. Sos: miesko, pomidorki etc. A potem
trafilam na przepis na canelloni. I tu mam pytanie: czy to nadzienie jest
takie samo jak do lasagne? bo wygladaja bardzo podobie?
i czy te rurki do canelloni nalezy jeszcze przed nadzieniem ugotowac, czy
nadziewac na surowo?
dzieki z gory:) akurat te potrawy to moje debiuty:)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: lasagne a canelloni 21.06.04, 11:53
      Nadzienie moze byc to samo. Nie gotuj, gdyz potem trudno bedzie nadziac. Uzyj
      do tego... nigdy nie wiem, jak to w Polsce nazywacie. Uzywa sie tego do
      dekorowania ciast: plastik z nakrecana koncowka. Dziala na podobnej zasadzie,
      jak szpryca / ta jednak bedzie do tego celu za mala /.
    • Gość: speni Re: lasagne a canelloni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 13:13
      Canelloni to nie nazwa potrawy a rodzaj makaronu, właśnie takie szerokie
      rurociągi. Można w nie ładowac co popadnie, farsz mięsny, szpinak, wszystko
      według gustu. No i oczywiście potem zapiekać posypane serkiem. A jeśli chodzi o
      gotowanie wstepne, to tak jak z płatami lasagne, są w sprzedaży takie które
      należy podgotować i takie które nadaja sie wprost do zapieczenia. Osobiście
      polecam te których nie trzeba gotować, wtedy oszczędzasz mnóstwo czasu i nerwów
      (mam na myśli rozwalajacy się tudzież targający się i posklejany makaron).

Pozdrawiam
      • Gość: debiutujaca Re: lasagne a canelloni IP: *.crowley.pl 21.06.04, 14:57
        a ile wkladac tego farszu? tak na 100% ozliwosci rurki- czyli do pelna, czy np
        tylko do polowy lub 3/4? jak dam za duzo to nie popeka w trakcie zapiekania?
        • hania55 Re: lasagne a canelloni 21.06.04, 15:59
          Nadzienie do canelloni wkładam widelcem albo łyżeczką i raczej do pełna, ale
          nie sprawdzam, czy już jest ubite na beton ;-)
    • Gość: Pichciarz Re: lasagne a canelloni IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 15:44
      Jest też manicotti, ponoć jeszcze potężniejsze niż canelloni (cannelloni?...):
      images.google.com/imgres?imgurl=www.italpasta.com/images/product_line/italpasta/pasta/pasta_offerings/box
      pasta/mani.jpg&imgrefurl=www.italpasta.com/product_line/italpasta/pasta/p
      asta_offerings/boxpasta.html&h=125&w=195&sz=10&tbnid=mZtBXt3Y3TsJ:&tbnh=62&tbnw=
      96&start=64&prev=/images%3Fq%3Dcanelloni%26start%3D60%26hl%3Den%26lr%3Dlang_en%
      7Clang_pl%26ie%3DUTF-8%26inlang%3Dpl%26sa%3DN
      CIEKAWYM CZY WEJDZIE>>>
      • Gość: P. Re: lasagne a canelloni IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 15:48
        Nie wchodzi. Możesz wpisać w tego Googla/Images manicotti i wybrać z rezultatów
        albo copy and past cały ten adres.
        • dziuunia [OT]do Pichciarza 21.06.04, 16:30
          Ponieważ często podajesz różne linki,a część z nich czasem się nie
          mieści,podaję Ci adres gdzie mozna zmniejszyć linka tak aby wchodził i był
          aktywny:)
          tinyurl.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka