Dodaj do ulubionych

ser typu oscypek

13.06.12, 14:06
mozna mrozic ?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: ser typu oscypek 13.06.12, 14:12
      japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> mozna mrozic ?

Każdy można ale traci smak i konsystencję. W zasadzie nadaje się tylko do zapiekanek no i może na pizzę albo risotto ale za to ręki sobie snupkom uciąć nie dam. Nigdy nie stosowałem.
    • anel_ma Re: ser typu oscypek 13.06.12, 14:29
      można
      a potem pokroic na plastry, podsmazyć na maśle i podac z żurawiną - mniaaaam :)
    • Gość: gość Re: ser typu oscypek IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.12, 14:55
      a po co mrozić?
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: ser typu oscypek 13.06.12, 15:06
        hmmm bo mam go za duzo ?
        • Gość: pasqda Re: ser typu oscypek IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.12, 19:23
          Oscypka nigdy za dużo ;)
        • Gość: jagoda Re: ser typu oscypek IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.12, 21:21
          Jak się podsuszy możesz trzeć do różnych dań. Mrożony na pewno nie będzie już to co powinno być, pewnie bez aromatu, i smak już nie ten.
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: ser typu oscypek 14.06.12, 08:41
            jak bedzie mniej wedzony w smaku to tym lepiej dla mnie
            • jarek_zielona_pietruszka Re: ser typu oscypek 14.06.12, 13:15
              To ile masz tego oscypka parę kilogramów? :o
          • nchyb Re: ser typu oscypek 31.08.12, 06:53

> Jak się podsuszy możesz trzeć do różnych dań

o to to właśnie :-)
            ja również z frakcji susząco-trącej. Dość często dostaję od górali duże sery tego typu. Niestety, oscypki tylko w sezonie, ale poza - górale robią je z krowiego i też smaczne.
            sery lądują w lodówce, sporo zjadamy smażone, grilowane, z żurawinami, borówkami itp, a reszta sobie łagodnie podsycha potem na bieząco trzemy. Często trafia do dań, gdzie wg przepisu miał trafić parmezan itp...
            Poprzez wędzenie - oscypek zmienia smak dania, ale to ciekawe doświadczenie...
            • trypel Re: ser typu oscypek 31.08.12, 08:07
              Górale oscypki mrożą, chocby po to zeby poza sezonem mieć na sprzedaż owcze. Oscypek do 3 msc w zamrazalniku wytrzymuje bez żadnych zmian smaku. Co ciekawe - po powtórnym zamrozeniu puszcza wodę, staje sie suchy i niejadalny. Dlatego ktoś kto kupił oscypka wczesniej zamrożonego ale nie miał o tym pojęcia i wsadził go po raz drugi do zamrazalnika jest przekonany że ich mrozic nie wolno :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka