Dodaj do ulubionych

Pao de Queijo i Pastel

23.06.04, 14:42
Chciałbym dowiedzieć się cóż to za"licho".Wiem tylko,że krajem pochodzenia
tychże "potraw" jest Brazylia.Może ktoś mógłby pomóc?
Obserwuj wątek
    • Gość: krasnowo Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 15:12
      www.cookbrazil.com/pao_de_queijo.htm
      www.cookbrazil.com/pastel.htm
      • linn_linn Re: Pao de Queijo i Pastel 25.06.04, 17:35
        Bardzo ciekawe strony.
    • Gość: Hela Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.bb.online.no 23.06.04, 15:13
      Pao de queijo to doslownie chleb serowy, po przepisie widze, ze jest to rodzaj
      pierogow z parmezanem i ziemniakami gotowanymi

Pao de Queijo

Ingredientes:

1 kg de polvilho azedo

4 ovos

1 copo (250ml) de água fria

1 copo (250ml) de leite frio

1 copo (250ml) de óleo

1 colher (das de café) de sal

4 batatas médias cozidas (amassadas)

200g de queijo ralado parmesão

Confecção:

Misturar o polvilho com a água, dissolver bem com as mãos as pedrinhas que se
      formam.
      Em seguida, colocar os outros ingredientes um de cada vez e amassar.
      Fazer bolinhas e colocar para assar. Se quiser pode congelar as bolinhas ainda
      cruas.

• Gość: g Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 23.06.04, 16:43
        a pastel to po prostu "ciastko".
        jak-by-co - słuze pomoca w tlumaczeniu przepisow z portugalskiego.
    • moniucho Re: Pao de Queijo i Pastel 24.06.04, 08:35
      Dziękuję krasnowo za linki,Heli za przepis,a g za propozycję przetłumaczenia.
      Sytuacja dla mnie jest na tyle jasna,że należy zakasać rękawy i przystąpić do
      działania.Pozdrawiam.
      • Gość: Hela Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.bb.online.no 24.06.04, 16:15
        Opisz nam rezultaty!!!!!!!
        • Gość: autor Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.TELE.NET 24.06.04, 16:26
          blagam o przepis! Zajadalam sie tymi cudownosciami w Brazylii- obled :))
          Przytylam wtedy chyba siedem kilo....Problem tkwi zdaje sie, w rodzaju maki- bo
          moimi wypiekami, stworzonymi juz w Posce moglam wbijac gwozdzie...
          • Gość: autor Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.TELE.NET 24.06.04, 21:45
            prosze o przepis....miejcie litosc... ten smak sprzed lat...to wilgotne, serowe
            wnetrze ugh
        • moniucho Re: Pao de Queijo i Pastel 25.06.04, 08:55
          Gość portalu: Hela napisał(a):

> Opisz nam rezultaty!!!!!!!
          Cześć Hela.
          Dam znak na pewno.Niemniej akcja nastapi coś za około 1 miesiąca.Teraz poczułem
          rybkę-Mazury,Mazury.A tam warunki raczej partyzanckie do kucharzenia.Pozdrawiam.
          P.S.Jaka pogoda w Brazyli?Moje czujniki wzkazują,że o tej porze to pewnie
          zimnica:)
          • Gość: Hela Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.bb.online.no 25.06.04, 16:56
            Widze po tym przepisie, ze tam sie make z manioku uzywa, tapioke, a nie pszenna.
            MOniuch, nie wiem za bardzo jaka jest pogoda w Brazylii, ale w Norwegii gdzie
            jestem nadciaga chyba wieczna zima, leje 10 stopni i nawet biale noce nie
            pomagaja na humor!
            • linn_linn Re: Pao de Queijo i Pastel 25.06.04, 17:15
              Nic tylko przyjdzie mi jeszcze tlumaczyc przepisy chlebowe z portugalskiego.
              • Gość: Hela Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.bb.online.no 25.06.04, 18:36
                skladniki
                1 kg tapioki
                4 jaja
                1 szklnka zimnej wody
                1 szklanka zimnego mleka
                1 ltzeczka soli
                4 srednie gotowane ziemniaki
                200 gr utartego parmezanu

Zmieszac tapioke z woda, wyrobic na gladko. dodac pozostale skladniki, formowac
                buleczki i upiec w piekarniku na 350 stopni Farenheita (180 C?)przez 25 minut.
    • Gość: abelha Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.dsl.telesp.net.br 25.06.04, 23:31
      Pao de Queijo, to rodzaj malych buleczek serowych. Podstawowe skladniki to maka
      z manioku, tarty ser, olej,jajka, ale istnieje mnostwo przepisow. Ja np. robie
      go z ricotty, tartego sera, gotowanych ziemniakow i oczywiscie maki maniokowej,
      ale bez oleju. Jak dla mnie pycha. (Mysle,ze w Polsce mozna by bylo uzyc maki
      ziemniaczanej zamiast maniokowej)
      Pastel jest w Brazylii b.popularny, mozna go kupic doslownie wszedzie. Co do
      ciasta to nie wiem jak sie je robi, bo kupuje gotowe. Przypomina ciasto
      makaronowe zwiniete w rulon. Kroi sie je w kwadraty nadziewa, sklada w pol,
      zamyka jak nasze pierogi i smazy na glebokim tluszczu. Nadzieni jest mnostwo,
      najbardziej popularne: z miesem, z serem zoltym, tzw. pizza
      (ser+pomidory+oregano), z krewetkami. Moga tez byc zrobione na slodko: np.
      banany z cynamonem. Jedyna wada: mnostwo kalorii.
      Jezeli naprawde jest ktos chetny na zrobienie czegos takiego, to postaram sie
      o dokladne, orginalne przepisy.
      Pzdr.

P.S. W Brazylii tapioca to rodzaj placka/nalesnika z maczki maniokowej, tez
      dobre.
      • Gość: Hela Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.bb.online.no 26.06.04, 00:13
        Prosze, a mozesz zdradzic tajniki feijoady?
        • Gość: AA Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.pool21345.interbusiness.it 27.06.04, 22:29
          czarna fasola+smazone mieso (kostki schabu albo swiezej kielbasy)+ryz+smazona
          cykoria.
      • linn_linn Re: Pao de Queijo i Pastel 26.06.04, 09:31
        To jest klasyczne ciasto makaronowe, ktore mozna kupic zwiniete w rulon / mozna
        zrobic / czy tez czyms sie rozni?
    • Gość: abelha Re: Pao de Queijo i Pastel IP: *.dsl.telesp.net.br 26.06.04, 14:06
      Co do ciasta na pastel to w sklad niego wchodza:
      2 niepelne szklanki maki pszennej
      1 lyz. stolowa pingi (w przypadku braku takowej moze byc wodka)
      1 lyz. stolowa oleju
      1 jajko
      sol (1/2 lyzeczki)
      proszek do pieczenia (1/2 lyzeczki)
      1/3 szklanki letniej wody

Ciasto nalezy wyrabiac tak jak makaron, laczac wszystkie skadniki oprocz wody.
      Stopniowo dodawac wode do momentu, kiedy ciasto zaczna odchodzic od reki. Po
      wyrobieniu ciasto powinno byc gladkie i sprezyste. Przed rozwalkowaniem nalezy
      je ostawic na 15 min. Po rozwalkowaniu wycinac prostokaty lub kolka, nadziewac,
      zamknac jak pierogi i smazyc na glebokim tluszczu.
      Przykladowe nadzienia: miesne: mieso mielone podsmazone z cebulka + drobno
      posiekane oliwki
      serowe: plasterek mussarela
      pizza: mussarela+drobno posiekane pomidory + oregano

Przepisow na feijoade podobnie jak na pao de queijo jest wiele. Podstawa tego
      jednogarkowca jest czarna fasola polaczona z roznego rodzaju kielbasami,
      suszonym miesem, golonka, wedzonymi zeberkami. Niektorzy lubia wiecej miesa,
      inni wiecej fasoli.
      Standardowy przepis jest taki:
      1kg czarnej fasoli
      300 g suszonego miesa
      500 g przynajmniej dwoch rodzajow wedzonych kielbas,
      1 golonka
      200g wedzonych zeberek
      2 duze cebule
      4 zabki czosnku
      sol, pieprz, lisc laurowy, galka muszkatalowa
      szklanka soku pomaranczowego

Mieso suszone i golonke nalezy wczeniej obgotowac i pokroic, kielbase pokroic w
      kostke podsmazyc z cebula, fasole ugotowac osobno, kiedy bedzie miekka dodac
      miesa i przyprawy i gotowac jeszcze jakis czas, na koniec dodac sok
      pomaranczowy. Feijoada podobnie jak nasz bigos najlepsza jest na drugi dzien po
      przygotowaniu. Podaje sie ja z ryzem, pokrojonymi w czastki pomaranczami, couve
      i prazona maczka z manioku.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka