sueellen 06.07.12, 15:12 Co przygotować? Czy to dobry pomysł zrobić coś ściśle polskiego? Facet w wieku trudnym do określenia, samotny, biznesmen ktory żywi sięgłównie w restauracjach na Soho. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina_marta Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 06.07.12, 15:22 Nie sadzę, że jak pójdziesz do chińskiego domu to dadzą ci schabowego. Oczywiście że przygotuj coś polskiego. Najlepiej dnie, które najbardziej ci wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 06.07.12, 16:09 Pomyśl, jakbyś poszła z wizytą do Chińczyków, chciałabyś zjeść coś chińskiego, czy polskie danie? Oczywiście, że zrób coś polskiego. Możesz najwyżej wcześniej się dowiedzieć, czy jest coś, czego ten pan nie jada, bo nie lubi albo ma alergię pokarmową. A potem zrób coś dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 06.07.12, 16:18 Alez ja nie pytalam co chińskiego przygotować, tylko pomysły co polskiego może takiemu chinczykowi posmkować. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 06.07.12, 16:25 pierogi (niekoniecznie z bialym serem, ale inne i owszem), pyzy na parze :D Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 06.07.12, 16:26 sueellen napisała: > Alez ja nie pytalam co chińskiego przygotować, tylko pomysły co polskiego może > takiemu chinczykowi posmkować. Ech... Na łopacie: forum.gazeta.pl/forum/w,77,135219049,135219049,Gosc_z_Japonii_kolacja_sniadanie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agni Re: Przychodzi Chińczyk na kolację IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.12, 10:13 Mój gość był z Japonii:-) ale faktycznie dostałam tu wiele rad i niektóre bardzo się sprawdziły. Zwłaszcza ta, żeby na stole była różnorodność, coś "bezpiecznego" i uniwersalnego i jakieś elementy polskiej kuchni - u mnie to były dwa rodzaje pierogów, zrobionych przez moją mamę (miałam zrobić sama, ale się przed mamą wygadałam - no a ona robi lepsze:-P) - ruskie i z kapustą, bo kolacja była bezmięsna, nie wiedzieliśmy, czy gość nie jest wege. Nam było trudniej pod tym względem, że nasz gość nie mówił po angielsku (pojedyncze słowa) i to była jego pierwsza podróż do Europy. To był młody rolnik, który prowadził eko-gospodarstwo w okolicach Fukushimy, oczywiście przed katastrofą. Nie wiedzieliśmy o nim wiele, rozmowa polegała na oderwanych słowach, uśmiechach i gestach. Zaczęliśmy od poczęstowania domowym winem:-) dla rozluźnienia. Truskawkowe pił z wyraźną przyjemnością:-) Poza pierogami na stole była soczewica, warzywa z patelni grillowej, sałata i ryż. Sięgał po dokładki soczewicy i pierogów, więc to na pewno smakowało. Tobie jest o tyle łatwiej, że swojego gościa znasz, dogadasz się z nim, widziałaś, co lubi jeść... Będzie dobrze:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pytasz i masz 06.07.12, 16:35 Nie jest weganinem, byliśmy już kilka razy w restauracji, miesko pożerał jak się patrzy. Kazde. Chodzi mi raczej o smaki i przyprawy, wolałabym użyć skladników popularnych w Chinach (bezpiecznych), od których pana raczej nie odrzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kociamama Re: Pytasz i masz IP: 31.140.38.* 06.07.12, 16:53 Pierogi.Najlepiej z miesem mielonym surowym.Po wyciagnieciu z wody obsmaz je i podaj z sosem sojowym. Albo zjedza tez rosol z makaronem spagetti tak na gesto. No i kurczak.Chinczycy zazeraja sie kurczakami.w kazdej formie go zjedza ale jak chcesz miec pewnosc ze bedzie zadowolony to zamarynuj np skrzydelka w sosie sojowym z czosnkiem i imbirem.Potem bach na patelnie i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 06.07.12, 17:25 spytaj sie, co je w tym Soho. Czy lubi eksperymenty (wtedy zaserwowalabym polszczyzne), czy chodzi do Chinczyka. A moze jada co aktualnie modne? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 06.07.12, 18:37 Żywi sie raczej w chińskich knajpach. Za każdym razem gdy go odwiedzaliśmy zapraszal nas na Soho do innej chińskiej restauracji. Zdaje się być częstym bywalcem wszystkich, kelnerzy go znają a i on się dobrze orientuje pod względem lokalizacji (np gdzie jest toaleta) i co znajduje się w karcie. Dlatego myślę, że żywi się chinską kuchnią Myślę by go poczęstować mixem polskiej i hiszpańskiej. Jak się M będzie chciało to zrobi coś hiszpańskiego. Pierogów na pewno nie zrobię, bo nigdy nie robię więc nie umiem, a nie będę eksperymentować. Myślalam by zrobić baszcz czerwony, może podać śledzie na przystawkę? i oliwki żeby bylo po hiszpańsku. Ser mamy dobry z Hiszpanii i chorizo jako tapas, do tego szparagi zawijane w hamon. Nie wiem tylko co na danie główne. Deserów nigdy nie robię z zasady, ale kupiłam pierniki toruńskie Kopernika i śliwkę w czekoladzie (może smakować, bo Chinczycy jedzą suszone śliwki z solą). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Przychodzi Chińczyk na kolację IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.12, 18:40 Dziwne pytanie. Chińczyków jest z półtora miliarda, a chińska kuchnia jest dość różnorodna, trudno zgadnąć, co ten akurat jeden Chińczyk lubi. A przecież byłaś z nim na kolacjach, to twój znajomy - nie wiesz, co mu smakuje? Poza tym, skoro jest biznesmenem i mieszka w Londynie, z pewnością podróżował i próbował różnych kuchni, nie ma powodu traktować go jak kogoś, kto poza potrawami ze swojego regionu nic nie zje. Tak jak radzą, zrób to, co wychodzi ci najlepiej i co pasuje do pory roku. Odpowiedz Link Zgłoś
maalgoshka Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 06.07.12, 21:21 Jak umiesz i masz czas, zrób pierogi. Prawie jak wontony, ale prawie robi różnicę i będzie na pewno kulturową ciekawostką. :) Uważaj z nabiałem: dla Chińczyków dodawanie śmietany do dań wytrawnych jest co najmniej dziwne, a sery smakują im mydłem. Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: bezwzględnie polskie jedzenie 06.07.12, 21:39 Chinczycy bardzo lubia wieprzowine....i kotlety schabowe nie są im takie obce..tylko troche w innej panierce je robią. Wiec jezeli zrobisz po polsku schabowe i do tego bigosik z młodej kapusty z boczkiem to będzie cie na rękach nosił. Aaaa i AZjaci nie jadaja surowych warzyw....chociaz on to taki angielski chinczyk w sumie..:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 06.07.12, 21:40 Twoj plan jest fajny, ale czy akurat dla takiego gościa? Tzn zastnawiam się czy jest sens podejmować Chinczyka w Polsce hiszpańską kolacją. Nawet, jesli nie w Polsce :) Ja bym się uparła na polską kuchnię. Polakom smakuje chińska, Chińczykowi zasmakuje polska - niby czemu nie? Chłodnik na pierwsze (jesli jesteś odważna) albo krem pomidorowy z jabłkami (o co zakład, ze takiej nie jadł i ze mu - jako słodko-kwaśna) bardzo zasmakuje? Doprawiona majerankiem, możliwie świeżym. Na drugie - Kurczę pieczone nadziewane (kurczak wczesniej namoczony w solance 2l wody plus pol szkl soli), pieczony najpierw piersią na dół, nadzienie z bułki, wątróbki, natki i czosnku etc spojone jajkiem) plus ziemniaki z koperkiem i mizeria (być moze dwie wersje mizerii, jedna na wszelkki wypadek bez smietany) Wymienione przez ciebie słodycze dobre są i polskie, ale na upały średnie - i pierniki i sliwki w czekoladzie to jesienno-zimowe smaki, raczej nie na upały. Truskawki mu, sernik z jagodami, szarlotkę albo wręcz makowiec po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 08.07.12, 17:59 > Twoj plan jest fajny, ale czy akurat dla takiego gościa? > Tzn zastnawiam się czy jest sens podejmować Chinczyka w Polsce hiszpańską kolac > ją. Nawet, jesli nie w Polsce :) Ja bym się uparła na polską kuchnię. Polakom s > makuje chińska, Chińczykowi zasmakuje polska - niby czemu nie? Rzecz dzieje się w Londynie a jesteśmy rodziną polsko - hiszpańską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: bezwzględnie polskie jedzenie IP: *.barn.cable.virginmedia.com 06.07.12, 21:44 Jak ktoś wcześniej napisał, Chiny są ogromne a kuchnia w różnych regionach tego kraju potrafi być zupełnie inna. Ale generalna zasada jest taka, że Chińczycy w zdecydowanej większości unikają nabiału, zwłaszcza mleka i jego przetworów. Zrobiłabym coś, co nie zawiera ryżu ani makaronu noodles bo po pierwsze gość je je na co dzień, po drugie nie każdy umie je tak ugotować, żeby Chińczyk nie miał zastrzeżeń - no i to składniki, których Azjata nie zje inaczej, niż pałeczkami ;) Barszcz moim zdaniem może być, ale czysty, nie zabielany, może być z jajkiem. Na drugie jakieś mięso albo owoce morza i gotowane lub podsmażane, chrupiące warzywa. Raczej unikaj ziół i przypraw typu kumin, cynamon. Jeśli coś z kuchni polskiej to bez hardcorów typu kiszona kapusta czy kaszanka. Azjaci mają swoje kiszonki, ale są one zupełnie inne niż nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: bezwzględnie polskie jedzenie 06.07.12, 21:54 Gość portalu: x napisał(a): > Jak ktoś wcześniej napisał, Chiny są ogromne a kuchnia w różnych regionach tego > kraju potrafi być zupełnie inna. Ale generalna zasada jest taka, że Chińczycy > w zdecydowanej większości unikają nabiału, zwłaszcza mleka i jego przetworów. Z > robiłabym coś, co nie zawiera ryżu ani makaronu noodles bo po pierwsze gość je > je na co dzień, po drugie nie każdy umie je tak ugotować, żeby Chińczyk nie mia > ł zastrzeżeń - no i to składniki, których Azjata nie zje inaczej, niż pałeczkam > i ;) Barszcz moim zdaniem może być, ale czysty, nie zabielany, może być z jajki > em. Na drugie jakieś mięso albo owoce morza i gotowane lub podsmażane, chrupiąc > e warzywa. Raczej unikaj ziół i przypraw typu kumin, cynamon. Jeśli coś z kuchn > i polskiej to bez hardcorów typu kiszona kapusta czy kaszanka. Azjaci mają swoj > e kiszonki, ale są one zupełnie inne niż nasze. Kiszona kapusta??Ja robie bigos tylko z kapusty kiszonej i tak posmakowała moim znajomym z różnych rejonow Azji, że teraz na swieta gotuje wielki gar i wynosze w sloikach w zamian z aichne potrawy..:) No ale tak jak juz wspomnialas, rózne smaki w róznych regionach. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 07.07.12, 00:23 Nie ryzykowałabym z chłodnikiem, zwłaszcza zawierającym kefir czy smietanę.. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 07.07.12, 00:26 marghe_72 napisała: > Nie ryzykowałabym z chłodnikiem, zwłaszcza zawierającym kefir czy smietanę.. dokladnie. azjaci brzydza sie "zepsutego mleka". swieze, znaczy slodkie w kawie badz bubble tea tak, ale zakwaszone nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 07.07.12, 22:43 Azjaci niby mają nietolerancję na laktozę, ale fermentowane przetwory - kefir i jogurt są bezpieczne, bo zawierają bardzo nieduże jej ilości. Od chłodnika prędzej odrzuci gościa kolorek. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 08.07.12, 18:11 Pytałam tego Chińczyka o produkty mleczne. Młode pokolenie je więcej nabialu niż starsi. Problemem jest niska jakość, dlatego znajomych chce sprowadzać produkty mleczne (zwłaszcza mleko dla niemowląt) z Europy do Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 07.07.12, 10:55 Ja bym rowniez zaserwowala cos typowo polskiego a juz bron boze nie starala sie mu podawac chinszczyzny bo sie facet zalamie. Uwazalabym jednak na kwaskowate potrawy ( barszcz, kapusta kwaszona, ogorki kwaszone) jako ze poza Europa wschodnia i czescia poludniowej to jest to raczej niekoniecznie rarytas, i (np.niektorzy francuzi i brytyczycy) zwyczajnie nie lubia naszych kwaszonek czy surowek. Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 07.07.12, 19:19 Akurat Azja kisi i kwasi na potęgę, więc raczej się nie powinien zdziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 08.07.12, 18:12 Ogórki kiszone w sałatce mu bardzo smakowały, barszcz czerwony również. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 07.07.12, 19:31 awydaje mi sie,ze rosol mu zasmakuje pierogi chinczykom b.smakuja Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Już po kolacji 08.07.12, 18:07 Było tak: Najpierw podałam typowe tapas: oliwki ser kozi chorizo szparagi w szynce serrano śledzia nie zrobiłam bo czasu nie było potem był barszcz czerwony z uszkami od a do z zrobiony przeze mnie (nie, nie sadziłam buraków ;)) Na koniec M podał estofado. Na deser do kawki śliwki w czekoladzie i pierniczki kopernika Wizyta sie mocno przedłużała bo panowie siedzieli jeszcze potem w biurze m i dyskutowali o międzykontynentalnych interesach. Zrobiłam więc sałatkę jarzynową. Wszystko zostalo zmiecione. Odpowiedz Link Zgłoś
2good Re: Przychodzi Chińczyk na kolację 12.07.12, 20:21 a to jeszcze aktualne? - rosol z kluskami lanymi lub makaronem jajecznym plus swieza zielenina - pieczone warzywa roznej masci (ziemniaki, pataty, marchew, pietruszka, seler, burak, papryka, cukinia, cebula, czosnek, itd itp) doprawione np. tymiankiem, ostra papryka - zawsze cos sobie wybierze - piers kurczaka z patelni grillowej, zeberka a moze pieczony losos najprosciej jak sie da z cytryna, maslem, sola, bialym pieprzem - do tego ze 3 sosy do wyboru - mix salat z winegretem, pomidorkami koktajlowymi, ogorkiem, czerwona cebula, mozna wrzucic dowolnie - na deser swieze owoce, lody i moze kompot Odpowiedz Link Zgłoś