09.07.12, 14:34
Jaki deser polecacie do poniższego menu? Obiad na 20 osób w lipcu.
Przekąski: melon i arbuz z szynką parmeńską, do pogryzania grissini, myślę nad jakimiś dipami do pokrojonych świeżych warzyw,
zupa krem z pomidorów z bagietką z masłem czosnkowym,
roladki z indyka, z mozzarellą, suszonymi pomidorami, zawijane w cukinię, podane z makaronem tagliatelle,
no i deser, nie wiem czym zakończyć ten obiad.
Będzie jeszcze tort na koniec. Czekoladowy biszkopt, krem lekko orzechowy z pokruszoną bezą w środku.
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf lody :) n/t 09.07.12, 14:40

• floress Re: lody :) n/t 09.07.12, 14:54
        Lody będą wcześniej, z cukierni. w ramach spaceru po Starówce. Nigdzie nie ma lepszych, więc to obowiązkowy punkt programu.
    • dzioucha_z_lasu Re: deser 09.07.12, 14:40
      Jak na mój gust - tort wystarczy. Ale może jeszcze być eton mess - lekkie i pyszne. Jeszcze nie spotkałam kogoś, komu by ten deser nie smakował :)
      • floress Re: deser 09.07.12, 14:55
        Myślałam o eton mess, ale beza będzie już w torcie. Poza tym często robię pavlovą, anie chcę się aż tak powtarzać ;)
    • dzioucha_z_lasu Re: deser 09.07.12, 15:01
      Pannacotta, tapioka z musem truskawkowym, galaretka malinowa/porzeczkowa/truskawkowa na winie... :)
    • ania_m66 Re: deser 09.07.12, 15:15
      koniecznie galaretke z owocami, swietna jest ta
      dla dzieci oczywiscie na wodzie mineralnej z babelkami albo cytrynowej lemoniadzie.
    • Gość: genny Re: deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 15:36
      cytrynowa panna cota?
    • floress Re: deser 09.07.12, 15:56
      o galaretce nie pomyślałam, na winie będzie świetna. Myślicie, że można ją zrobić dzień wcześniej?
      • dzioucha_z_lasu Re: deser 09.07.12, 16:12
        Bez problemu, tylko potem trzymaj w chłodzie.
    • floress Re: deser 09.07.12, 16:37
      a jaki sos można by zrobić do galaretki? Najlepiej coś, co można przygotować wcześniej i przetrzymać w lodówce.
      • dzioucha_z_lasu Re: deser 10.07.12, 10:29
        Najprostszy sos - rozgniecione widelcem na papkę owoce - w wersji dla dorosłych mogą być wymieszane z jakimś pasującym likierem, ajerkoniakiem czy innym kremem :)
    • marghe_72 Re: deser 09.07.12, 17:52
      zależy jaka galaretkę chcesz zrobić.
      Sos może być owocowym, jogurtowy, waniliowy
      • Gość: en Re: deser IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 10:51
        Zrob galaretke w formie na babke (wykladam folia, ta cienka, latwiej wychodzi), bardzo ladnie to wyglada. Mozna zrobic warstwowo - na spod np. poziomki, zalac galaretka, wstawic do stezenia, potem jezyny, potem maliny, na gore np. wisnie bez pestek. Wykladasz na polmisek oczywiscie odwrotnie. Jezeli forma ma kominek, mozna wlozyc w dziure bukiet z miety z melisa.

Sos bym dala waniliowy.
    • syswia Re: deser 13.07.12, 04:16
      tiramisu

nawet trzeba zrobic dzien wczesniej ;)
      • Gość: GMK Re: deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 14:01
        A kompocik? Obiad jest z gatunku takich jakich w PRL nie uświadczyłabyś. Ale myślę, że staropolski kompocik byłby miłym wspomnieniem nie tylko PRL-u ale też lekko przełamałby konwencję posiłku. Wszyscy kochają kompot, tylko się do tego nie przyznają. Mamy sezon na wiśnie, czereśnie, agrest...Tylko błagam nie takie godzinami gotowane owoce w słodkim soku, ale kompot ze starannością przygotowany, nawet dzień prędzej i schłodzony, podany z lodówki...
        • squirk Re: deser 13.07.12, 14:24
          Gość portalu: GMK napisał(a):
          Wszyscy kochają kompot, tylko się do tego n
          > ie przyznają.

Kocham takie uogólnienia, o czekoladzie też czytałam, że wszyscy kochają. I o kawie bodajże.
          :-)
    • lonely.stoner Re: deser 14.07.12, 16:05
      ja bym podala tiramisu z malinami :)

a co do bezy- bleee... ja jakos nie lubie - ale moze dlatego ze jeszcze w zyciu nie jadlam dobrej??
      • bene_gesserit Re: deser 14.07.12, 16:59
        Bingo, moim zdaniem. Maliny o tej porze roku świetne, deser też :)

Zamiast bezy mozna oswoić kokosanki albo makaroniki. Niby bezy ale zupełnie nie bezowe :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka