Dodaj do ulubionych

Lekkostrawka potrawka z indyka

19.07.12, 22:07
Kochani, dostałam zadanie - upichcenie lekkostrawnej potrawki z indyka z ryżem. Niestety wszystkie przepisy jakie przeglądnełam, dla tego typu dań zalecają najpierw obsmażanie mięsa, potem leci śmietana, zasmażka itp.. Zastanawiałam się czy mięsa np nie upiec w rękawie a osobno zrobić taki bulion warzywny i potem go np zmiksować i dodać pokrojone w kawałki mięso?
Czy może ktoś poratuje jakimś sprawdzonym przepisem? Żeby było lekkostrawnie ale też smacznie : )
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Lekkostrawka potrawka z indyka 19.07.12, 22:27
      > Zastanawiałam się
      > czy mięsa np nie upiec w rękawie a osobno zrobić taki bulion warzywny i potem g
      > o np zmiksować i dodać pokrojone w kawałki mięso?

Możesz, ale to juz nie będzie sos potrawkowy:) Klasyczny jest na zasmazce
    • jagoda85 Re: Lekkostrawka potrawka z indyka 19.07.12, 22:28
      Najpierw lekko obsmażam na oliwie cebulę, czosnek, dodaję mięso, obsmażam, tak aby zmieniło kolor, podlewam woda, dodaję sól, pieprz, i duszę prawie do miękkości, pod koniec dodaję po troszku kurkumy, papryki w proszku, dodaję jakieś mrożone warzywa, różnie w zależności co mam w zamrażarce. Możesz dać świeże, ale wtedy musisz dodać je wcześniej, na końcu dodaję mąkę ryżową z odrobiną wody, powinno się zagotować. Jeśli nie możesz cebuli, lub czosnku, możesz ich nie dodawać. Przyprawy również możesz dodać jakie chcesz. My bardzo lubimy takiego indyka.
    • Gość: maggi Re: Lekkostrawka potrawka z indyka IP: *.centertel.pl 20.07.12, 01:09
      Jażeli potrawka z indyka równa się potrawce z indyczej piersi to banalnie proste. Inne części indyka wymagają niestety nieco dłuższej obróbki. Jeżeli chcesz to zrobić szybko to potrzebne są dwie patelnie. Na jednej też się da, ale najpierw trzeba obsmażyć na niej mięso, przełożyć i działać dalej z warzywami. Moja wersja na dwie patelnie wygląda tak.
      Na jednej patelni ląduje pierś z indyka pokrojona w paski, kostkę albo jak kto lubi, obsmażam ją na oliwie albo maśle do lekkiego koloru ( w wersji dietetycznej może być też na suchej teflonowej patelni).
      Na drugiej patelni w tym samym czasie lądują: cebula (kostka albo piórka) ewentualnie por w talarkach + marchewka (stara na grubej tarce) + seler naciowy (kostka albo talarki), które obsmażam lub jak kto woli lekko podduszam
      Obsmażoną pierś łączę z warzywami i dolewam wodę żeby dusiły się w tzw. krótkim sosie, czyli żeby woda tylko lekko przykryła całość.
      Doprawiam: sól + pieprz + (pod sam koniec) co kto lubi: może być koperek, pietruszka, lubczyk, ... Duszę max. 10 min.
      W wersji light podaję tak jak jest, zazwyczaj z ryżem. Można też danie zaprawić śmietaną, jogurtem i podawać z czym kto lubi. Ryż, kartofle i makaron sprawdzają się tu znakomicie.
    • triismegistos Re: Lekkostrawka potrawka z indyka 20.07.12, 07:51
      Możesz nie obsmażać miesa, tylko ugotować je w bulionie. Sos można zaciągnąć niewielką ilością mąki, żółtkiem albo jogurtem.
      • crea.tura Re: Lekkostrawka potrawka z indyka 20.07.12, 15:05
        Dzięki Wam piękne : )
      • Gość: miu Re: Lekkostrawka potrawka z indyka IP: *.fbx.proxad.net 23.07.12, 20:27
        W zblizony sposob robie potrawke, ktora chyba jestz znacznie lzejsza niz klasyczny przepis.

Biore ugotowane mieso drobiowe, kroje je na czastki, dodaje warzywa marchewka, groszek, torche selra), zalewam bulion w ktorym sie gotowalo - po obgotowaniu warzyw robie niewielka ilosc zasmazki na masle, ktora zageszcza potrawke. Przyprawy. Na koniec dodaje duzo obtartej skorki z cytryny.
        • wokas0 Re: Lekkostrawka potrawka z indyka 24.07.12, 18:27
          Uzywam podobnego przepisu co miu. Na koncu tylko dodaj ziół i przypraw. Mniam mniam polecam
        • salsadura Re: Lekkostrawka potrawka z indyka 25.07.12, 23:26
          To chyba klasyczna wersja potrawki drobiowej (ugotowane mięso rosołowe+warzywa z rosołu i groszek+jasna zasmażka na maśle) ,ale upierać się nie będę :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka